Paskutinį atodūsį N.Mandela išleido be gyvybės palaikymo aparatų

Paskutinis Nelsono

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 8, 2013, 3:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:26 PM

„Prieš mirtį ketvirtadienio vakarą jam nebuvo prijungtas gyvybės palaikymo aparatas, jis kvėpavo pats“, - rašė savaitraštis „Sunday Times“.

Kovos su apartheidu didvyris, kuris tapo pirmuoju juodaodžiu PAR prezidentu, pastaraisiais metais ne kartą gulėjo ligoninėje dėl plaučių problemų, jam dažnai reikėdavo prijungti kvėpavimo aparatą.

„Sunday Times“ rašė, kad jo vaikaitis Mandla buvo skubiai iškviestas iš Mvezo kaimo Rytų Kapo provincijoje prie senelio patalo.

Mirties valandą su N.Mandela taip pat buvo valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso, kuriam N.Mandela kažkada vadovavo, aukšto rango nariai ir religiniai lyderiai, kurie guodė jo giminaičius ir draugus.

Kaip pranešė savaitraštis „City Press“, artimiems giminaičiams buvo leista po du ar tris įeiti į jo kambarį privačiai atsisveikinti.

„Tie, kas buvo tuose namuose, kalba apie didžiulį liūdesį, kuris juos apėmė“, - rašoma šio laikraščio interneto svetainėje.

Joje priduriama, kad buvęs prezidentas jau kelis mėnesius neištarė nė žodžio.

„Sunday Times“ citavo Bantu Holomisą, kuris N.Mandelą gyvą matė vienas paskutinių ir kuris sakė, kad jam buvo paskambinta ir pranešta, kad eksprezidento būklė pablogėjo.

„Nuvykau tiesiai pas jį į jo kambarį. Buvo liūdna matyti, kad jo būklė nuo praėjusio karto, kai jį mačiau, labai smarkiai pablogėjo“, - sakė šis politikas.

B.Holomisa su N.Mandela praleido daugiau kaip valandą ir iš jo namų išvyko maždaug pusantros valandos prieš tai, kai buvo paskelbta apie eksprezidento mirtį.

„Šeima buvo labai stipri, tačiau nuotaika buvo liūdna. Sunkiausia akimirka atėjo, kai kariškiai maždaug vidurnaktį atvyko paimti Madibos (N.Mandelos) palaikų“, - laikraščiui sakė vienas ten buvęs šaltinis.

„Kai jie nulipo iš jo kambario viršuje su jo kūnu be gyvybės ženklų, iš paskos einant Mandlai, imta suvokti, kad Madibos nebėra“, - pridūrė šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.