Žūtbūtinė kova Kijeve - liudininkų akimis (pasakojimai ir nuotraukos)

Kijeve liepsnoja laužai. Šimtams tūkstančių žmonių ruošiamas karštas maistas, rūbai. Tuo metu kiti mitingo dalyviai toliau užima svarbius Ukrainos sostinės objektus. Jau sugebėjo užimti tiek svarbių pastatų, kad gali pritrūkti žmonių norint juos išlaikyti. Kijevą šiąnakt valdė revoliucijos skonio audra, kuri žada smogti pirmadienį. Apie tai portalui lrytas.lt pasakojo liudininkai.

Lietuvis žurnalistas matė šią akimirką, kai griuvo Lenino paminklas: „Dabar jo gabalus dalina kaip suvenyrus.“<br>AP nuotr.
Lietuvis žurnalistas matė šią akimirką, kai griuvo Lenino paminklas: „Dabar jo gabalus dalina kaip suvenyrus.“<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, Artūras Jančys

Dec 8, 2013, 9:29 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:22 PM

„Prie gerą valandą stebėjau, kaip žmonės užmetė virves ant Lenino paminklo, nuvertė jį ir suskaldė kūju. Dabar jo gabalus dalina kaip suvenyrus. Visa tai man primena Sausio įvykius Lietuvoje. Atmosfera labai panaši“, - portalui lrytas.lt pasakojo įvykius Kijeve stebintis lietuvis žurnalistas Romas Dabrukas. Politinę audrą jis stebi jau ne pirmą dieną.

Lenino nuvertimas nepatiko opozicijos lyderiams. „Tai buvo laikoma provokacija. Tai padarė Ukrainos nacionalistai“, - paaiškino R.Dabrukas.

Jis sakė, kad mitingo dalyviai labai vieningi, drausmingi ir gerai organizuoti. Pavyzdžiui, į svarbiausiais protesto vietas nuolat vežamas šiltas maistas, šilti rūbai, žmonės gali pailsėti opozicionierių užimtuose objektuose. Sudarytos geros sąlygos dirbti žurnalistams, tik leidimus reikia keisti kiekvieną dieną.

Minia yra išskirstyta po šimtą žmonių. Kiekviena tokia grupė turi savo vadovą.

Kitaip tariant, tai nėra stichiška minios įtūžis. Tai - gerai apgalvotas ir suplanuotas judėjimas.

Lietuvis pasakojo, kad opozicionieriai užėmė daug svarbių Kijevo objektų: Profsąjungų rūmus, Kijevo miesto tarybą. Barikadomis buvo užtverti kvartalai, kuriuose stovi valdžios institucijos: prezidento administracijos pastatas, Aukščiausiosios Rados rūmai, vyriausybė. Protestas persirito į apgulties režimą. 

„Barikadas žmonės stato iš visko, ką randa. Neša suolus, statines, šiukšlines, lentas, šakas. Gatvėse mėtosi daug šiukšlių“, - pasakojo žurnalistas.

Prie valdžios pastatų budi labai didelės kareivių ir milicijos pajėgos. Jie saugo ne tik Ukrainos vadovų administracijas, bet ir karinės reikšmės objektus. Tačiau kol kas jokių smurto atvejų lietuvis nematė.

„Buvo keletas incidentų, kai pro barikadas bandė prasibrauti girti mitingo dalyviai. Tačiau organizatoriai patys tokius išveja lauk“, - kalbėjo R.Dabrukas.

Kuo pasibaigs ši audra Kijeve? Lietuvis atsakyti negalėjo: „Žmonės labai ryžtingai nusiteikę, labai vieningi. Tačiau kuo viskas baigsis - nežinau.“ Ukrainos fotožurnalistas: „Tai lemiama revoliucija

Įvykius Ukrainoje stebintis žurnalistas Romanas Malko sakė, kad sekmadienio vakarą pasklido nerimą kelianti informacija - esą specialiosios paskirties Ukrainos teisėsaugos būrys „Berkut“ rengiasi atakai, išvaikyti milžinišką masę protestuotojų, apsupusių valdžios institucijas, blokavusių Kijevo centrą. Toks sprendimas gali baigtis masiniu smurtu.

Žurnalistas portalui lrytas.lt sakė, kad protestuotojai stengiasi išlaikyti rimtį ir nepasiduoti provokacijoms.

„Žmonės kaip tik stengiasi palaikyti tvarką. Dauguma Kijevo verslininkų remia revoliuciją, ilgiau laiko nusiteikusios dirbti parduotuvės, kavinės. Atmosfera ne šiaip panaši į Oranžinės revoliucijos laikus. Dabar ukrainiečiai nusiteikę dar ryžtingiau. Jie sako, jog tai turi būti paskutinė, lemiama revoliucija. Demokratijos šalininkai pasiryžę mirti, bet nesitraukti“, - pasakojo R.Milko.

Jis patvirtino, kad pagrindinės Kijevo gatvės užblokuotos, pastatytos barikados. Ten, kur to padaryti neįmanoma, užtvaros pagamintos iš spygliuotos vielos.

„Užblokuota valdžia, vargu ar ras nors skylę pasprukti. Žmonės nelinkę į jokius kompromisus. Jau pasigirsta reikalavimų ne tik atsistatydinti V.Janukovyčiaus komandai, bet ir reikalaujama juos visus su dabartiniu Ukrainos prezidentu teisti„, - sakė fotoreporteris.

R.Malko tikino nematęs, kad demonstrantai būtų apsiginklavę „Molotovo kokteiliais“ (buteliais su padegamuoju skysčiu. - Red.), bet lazdomis ginkluoti savigynos būriai organizuojami. Dauguma demonstrantų - su statybininkų, kai kurie net su kariniais šalmais.

Į sukilimą peraugančiai protesto akcijai Kijeve vadovauja štabas, kurio branduolys – Ukrainos demokratinės opozicijos lyderiai Arsenijus Jaceniukas, Olegas Tiagnibokas ir Vitalijus Kličko.

Štabo veikloje dalyvauja ir įtakingi Ukrainos kultūros, pilietinių organizacijų atstovai.

R.Malko portalui lrytas.lt pažadėjo, kad praneš apie svarbiausius įvykius Kijeve. 

* * *

Apie šimtų tūkstančių žmonių mitingą Kijeve skaitykite čia.

Politikos ekspertų nuomonę apie tai, ar Ukrainoje kils revoliucija skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.