Pareigūnai Kijeve naktį ardė barikadas, yra sužeistųjų (atnaujinta)

Vakaras Kijeve prasidėjo opozicijos lyderės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ (Tėvynės) būstinės šturmu, kibernetinėmis atakomis prieš opozicijos žiniasklaidos portalus ir kratomis leidinių, televizijos biuruose. Operaciją pradėjo gerai ginkluotos kovos su riaušininkais pajėgos.

Naktį specialiųjų pajėgų kariai „Berkut“ išardė protestuotojų barikadas.<br>AP nuotr.
Naktį specialiųjų pajėgų kariai „Berkut“ išardė protestuotojų barikadas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė, Guoda Pečiulytė

Dec 9, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:10 PM

Pareigūnai ieškojo medžiagos, kuri galėtų atskleisti tolesnius protestuotojų planus ar sukompromituoti prezidento Viktoro Janukovyčiaus priešininkus. Kijeve sutelktos specialiosios pajėgos apsupo opozicijos šalininkų palapines, kurias jie pasistatė prie vyriausybinių pastatų, ir pradėjo ardyti barikadas, kurias surentė protestuotojai.

Pirmadienį, nepaisant aktyvistų blokadų, į mitinguojantį Kijevą išvažiavo specialūs Ukrainos rezerviniai sukarintos policijos daliniai. Apie 20 autobusų ir sunkvežimių kolona, pralaužusi nenorėjusių jų praleisti žmonių grandinę, iš Vasilkovo juda sostinės link. Opozicija planuoja užkirsti trasą ir nepraleisti jų į Kijevą, rašo zn.ua.

Tuo tarpu Ukrainos socialiniuose tinkluose mirga pranešimai, kad specialus padalinys „Tigras“ jau Kijeve. Miesto gyventojai „Facebook“ kelia karinių mašinų ir išsirikiavusių kariškių nuotraukas.

Milicija pasakojo, kad mitinguotojai kliudė įvažiuoti autobusams, dėl to kilo susidūrimų dėl protestuotojų ir teisėsaugininkų.

Tiesioginę transliaciją iš Maidano galite žiūrėti čia.

09 val. 20 min. URM rekomenduoja vykstant į Ukrainą imtis papildomų atsargumo priemonių. Keliaujant į Ukrainą URM pataria sekti visuomenės informavimo priemonių pranešimus bei visuomet su savimi turėti asmens dokumentus.

Nelaimės atveju Ukrainoje esantys Lietuvos piliečiai konsuliniais klausimais visą parą konsultuojami telefonu arba elektroniniu paštu. Antradienio naktį Ukrainos milicijos specialiųjų pajėgų pareigūnai pradėjo stumti prieš Vyriausybę protestuojančius provakarietiškai nusiteikusius demonstrantus nuo vyriausybinių pastatų, ardė jų barikadas, bet pagrindinėje aikštėje mitingas tęsiamas. Pirminiais duomenimis, sužeista apie dešimt žmonių.

08 val. 00 min. Naktiniai susirėmimai, per kuriuos protestuotojai atsargiai ėjo apsnigtomis ir apledėjusiomis gatvėmis, buvo įtempti ir pikti, tačiau Nepriklausomybės aikštėje vykstančiame mitinge išliko neįprastai linksma nuotaika. Nenustygstanti vietoje popmuzikos žvaigždė Ruslana vadovavo aerobikos šokių programai, turėjusiai padėti sušilti demonstrantams, spaudžiant 5 laipsnių šaltukui.

Savanoriai pagalbininkai žmonėms dalijo karštą arbatą. Apie 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku į daugelio demonstrantų mobiliuosius telefonus atėjo SMS žinutė: „Esate apsupti, nėra jokių galimybių.“ Ta žinutė, nepadariusi beveik jokio poveikio, buvo išsiųsta iš numerio, kuriuo mėginant prisiskambinti atsiliepdavo balso pašto atsakiklis.

07 val. 30 min. Antradienį baigiasi Ukrainos žinybų paskelbtas ultimatumas opozicijai pasitraukti iš visų užimtų pastatų. Antradienį į Kijevą atvyksta ir ES užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton.

Ji susitiks ir su V.Janukovyčiaus vadovybės nariais, ir su opozicijos atstovais. Be to, prezidentas situaciją šalyje aptars su trimis savo pirmtakais. C.Ashton teigė esanti sunerimusi dėl pastarųjų dienų politinės įtampos Ukrainoje. Ji teigė su nerimu sekanti informaciją, kad milicija šturmavo didžiausios opozicinės partijos būstinę.

06 val. 30 min. Maidane daugybė žmonių, nepaisydami spiginančio šalčio, naktį toliau taikiai protestavo prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių, reikalaudami šalies kurso į Vakarus.

Kai kurie vyriausybės priešininkai užbarikadavo įėjimus į metro. Jie baiminasi, kad iš čia saugumo pajėgos gali įsiveržti į Maidaną. Įtampa sostinėje lieka įtempta. Vienas opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko paragino savo šalininkus likti tvirtus ir taikiai protestuoti.

06 val. 20 min. Naktį specialiųjų pajėgų kariai „Berkut“ išardė protestuotojų barikadas Kijevo vyriausybiniame kvartale, nugriovė palapines, esančias šalia prezidentūros pastato.

Visi protestuotojai išstumti. Bandant išstumti protestuotojus šie susidūrė su pareigūnais, sužeisti keli žmonės, informuoja lenta.ru. Į įvykio vietą buvo atvykę greitosios pagalbos automobiliai.

Vietos žiniasklaidos teigimu, pasipriešinus atskiriems demonstrantams, buvo sužeisti du pareigūnai.

Dešinės populistinės partijos „Svoboda“ lyderis Olegas Tiagnibokas sakė, kas sužalojimų patyrė ir dešimt protestuotojų. Areštų nebuvo. Vyriausybę kritikuojantis portalas „hromadske.tv“ pranešė, kad provokatoriai dujomis ir lazdomis puolė specialiąsias pajėgas.

0 val. 5 min. UDAR partijos deputatai su protestuotojais užtvėrė kelią traktoriui, kuriuo ketinta nuversti barikadas. Vladimiras Klyčko privertė traktorininką apsisukti. Traktorius pasitelkė teisėsaugininkai, kurie nori išardyti protestuotojų stovyklas.

V.Klyčko paklausė traktoriaus vairuotojo, kodėl šis slepia veidą ir važiuoja ant žmonių. V.Klyčko paaiškino: „Mes iš čia nepasitrauksime“. Tada traktorius apsisuko ir nuvažiavo.

23 val. 50 min. Prezidentas V.Janukovyčius sulaukė JAV viceprezidento Joe Bideno skambučio. Aukštas JAV politikas išreiškė susirūpinimą dėl padėties Ukrainoje ir aiškinosi, kokia yra smurto protrūkio grėsmė. J.Bidenas pabrėžė, kad problemą būtina spręsti dialogu su opozicijos lyderiais ir sumažinti įtampą Kijeve.

JAV viceprezidentas teigė, kad smurtui ir prievartai nėra vienos demokratiškoje visuomenėje ir, kad tai nesuderinama su strategine partneryste. J.Bidenas dar kartą pabrėžė, kad remia Ukrainos siekį suartėti su Europos Sąjunga ir pasveikino Catherine Ashton ir Victorios Nuland vizitus Kijeve.

22 val. 45 min. „Berkut“ pajėgos paliko partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) būstinę. „Išlaužtos durys, išgąsdinti bendradarbiai, kurie grasinant ginklais buvo suguldyti ant žemės. Kartu su įvairiais dokumentais „Berkut“ paėmė ir partijos serverius“, – praneša Rados deputatas Vladimiras Arjevas.

21 val. 20 min. Žmogaus teisių gynimo organizacija „Freedom House“ išplatino pranešimą, kuriuo ragina Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių atsistatydinti. Taip pat JAV įsikūrusi organizacija tikina, kad Vašingtonas ir Europos Sąjunga turėtų imtis sankcijų, jeigu Kijeve valdžia prieš protestuotojus panaudotų jėgą.

„Prezidentas V.Janukovyčius prarado Ukrainos žmonių paramą ir pasitikėjimą. Mes neremiame minios valdžios, tačiau akivaizdu, kad V.Janukovyčius šalį įstūmė į krizę, kai atsisakė kelio į ES ir ignoravo protestuotojų reikalavimus, kad valdžia dirbtų žmonių naudai“, – pareiškė  „Freedom House“ vadovas Davidas J. Krameris. Jo nuomone, vienintelis būdas nutraukti protestus – V.Janukovyčiaus sprendimas pasitraukti iš valdžios.

20 val. 50 min. Ukrainos žiniasklaida praneša, kad iš sostinės milicijos izoliatorių į regionus išvežami sulaikytieji. Taip parengiama vieta galimiems sulaikymams ir areštams. Kartu su kitais areštantais pareigūnai iš Kijevo išgabena ir per protestus sulaikytus asmenis.

20 val. 35 min. Ukrainos sostinės milicijos spaudos tarnybos vadovė Olga Bilyk praneša, kad teisėsaugos institucijų darbuotojai ketina iki antradienio išlaisvinti centrinių Kijevo gatvių važiuojamąją dalį transporto eismui.

Vadinamajame vyriausybiniame kvartale, kur yra pagrindiniai šalies administraciniai pastatai, pareigūnai išstūmė mitinguotojus ir ardo laikinus statinius, trukdančius automobilių eismui.

Vienas pirmųjų buvo nugriautas palapinių miestelis Gruševskio gatvėje prie Ukrainos ministrų kabineto pastato. Ardomi analogiški miesteliai Bogomoleco, Liuteronų, Šelkovičnajos ir kitose gatvėse, praneša ITAR-TASS.

Mitinguotojai nesipriešina, pabrėždami, kad jų akcija yra taiki.

20 val. 15 min. Ukrainos teisėsaugininkai gavo įsakymą „išvalyti“ Kijevo meriją ir Profsąjungų rūmus nuo juos užėmusių protestuotojų, praneša lenta.ru.

Pasak šaltinio, abiejų pastatų šturmas turi prasidėti naktį į gruodžio 10-ąją.

Šiuo metu miesto savivaldybės pastate įsikūręs viena siš Maidano štabų, o taip pat medicinos punktas, valgykla, tai ir vieta pasišildyti. Profsąjungų rūmuose įsikūręs mitinguotojų spaudos centras, jų ūkio tarnybos, taip pat ten galima išgerti arbatos ir kavos, pavalgyti ir gauti šiltų drabužių.

Anksčiau pranešta apie dėl nenurodytų priežasčių uždarytą šalia Nepriklausomybės aikštės esantį restoraną „McDonalds“.

19 val. 58 min. Ukrainos milicijai netrūksta fantazijos, kaip paaiškinti savo veiksmus. Pasak jų, partijos „Batkivščina“ biure krata buvo atlikta ieškant vogtų kompiuterių.

Strateginės metro stotys buvo uždarytos neva ieškant padėtų sprogmenų.

O barikados ir palapinės griaunamos, nes trukdo komunalininkams valyti gatves.

19 val. 50 min. Nepaisant valdžios pranešimų, kad visos metro stotys, patikrinus dėl sprogmenų, tęsia darbą, stotis prie Nepriklausomybės aikštės ir toliau uždaryta, praneša pravda.com.ua.

19 val. 43 min. Espresotv praneša, kad iš Liuteranskaja gatvės išvežami biotualetai.

19 val. 40 min. „Interfax“ praneša, kad Nepriklausomybės aikštėje nuo scenos kalbėtojas pakvietė mitingo dalyvius suformuoti 50-100 žmonių kolonas ir pasivaikščioti Institutskaja gatve ir Krepostnoj skersgatviu iki Karininkų namų bei pasižiūrėti, kas dedasi tame rajone.

19 val. 35 min. V.Klyčko partija „Udar“, baiminantis galimo šturmo, iš savo būstinės evakuavo darbuotojus.

19 val. 15 min. Milicija užėmė vieną iš palapinių miestelių Kijevo centre, praneša lenta.ru. Tai vieta Institutskaja gatvės ir Krepostnoj skersgatvio sankryžoje. Pasak „Interfax“ korespondento, prie stovyklos pašiame sankryžos centre sustojo apie šimtas kariškių. Netoli jų stovi panašaus skaičiaus Berkuto kolona. Tarp jų likę apie 200 protestuotojų, jie nesiima aktyvių veiksmų.

19 val. 10 min. Be partijos „Batkivščina“ ir televizijos INTV biurų, Berkuto pajėgos užėmė ir leidinius Censor.net bei „Vakarinės žinios“.

18 val. 58 min. Atidarytos ir dvi likusios Kijevo metro stotys - Nepriklausomybės aikštės ir Kreščatiko.

18 val. 52 min. „Batvivščina“ partijos narys pasakojo, kad biuro darbuotojus privertė gulėti ant grindų, kol specialiųjų tarnybų kariai apieškojo jų biurą ir laužė serverio kambario duris, praneša pravda.com.ua.

18 val. 48 min. Specialiosioms pajėgoms duotas nurodymas per naktį „išvalyti“ visus administracinius apstatus Kijevo centre, teigia liga.net šaltinis iš valdžios organų.

18 val. 40 min. Iš opozicinės partijos „Batkivščina“ biuro išvežta kompiuterinė technika. Partijos interneto svetainė neveikia.

18 val. 27 min. Vidaus pajėgų kariai stumia mitinguotojus iš valdžios kvartalo, barikada prie Vyriausybės pastato nugriauta, rašo zn.ua.

18 val. 25 min. Specialiosios VRM pajėgos užėmė opozicinės televizijos kanalo INTV biurą.

18 val. 18 min. Milicija griauna barikadas aplink visą Maidaną, praneša aktyvistai socialiniuose tinkluose.

18 val. Pranešama, kad milicijos dalinys"Berkut" šturmavo ir užėmė J.Tymošenko partijos "Batkivščina" (Tėvynė) biurą. Vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas teigia, kad automatais "Kalašnikov" ginkluoti pareigūnai mušė žmones, suniokojo patalpas.

17 val. 30 min.  Vidaus pajėgų kariai apsupo vieną iš Euromaidano piketuotojų grupę Liuteranskaja gatvėje. Prie Karininkų namų apsuptas Euromaidano patikrinimo punktas. Apsuptos opozicijos palapinės, šiuo metu jos demontuojamos, rašo zn.ua.

Kariai pradėjo aktyviai judėti po Kijevo centrą nuo penktos vakaro.

17 val. 20 min. Netoli Nepriklausomybės aikštės pajudėjo specialiojo dalinio "Berkut" kolona. Pareigūnai pakėlė skydus ir pasiruošė mūšiui, tačiau protestuotojai grandine atitvėrė pareigūnus nuo galimų provokatorių, kurie esą pasirodė minioje. Opozicijos atstovai per garsiakalbius ragina saugotis provokatorių, keli šimtai žmonių gieda dainas.

17 val. 05 min. Zn.ua praneša, kad opozicijos lyderiai pranešė apie Kijevo gatvėse esančių patikrinimo punktų šturmą. Tai nacionalinio pasipriešinimo štabe surengtoje spaudos konferencijoje pranešė susivienijimo „Svoboda“ lyderis Olegas Tiagnibokas.

Pasak jo, dabar įvykių epicentre yra patikrinimo punktai, kuriuos opozicija įsteigusi aplink piketų ir kitų akcijų vietas.

16 val. 50 min. Maidane paskleistas gandas, kad prasidėjo šturmas. Netrukus informacija paneigta - tai buvo provokacija.

16 val. 30 min. Prezidentas V.Janukovyčius antradienį susitiks su trimis buvusiais Ukrainos prezidentais - Leonidu Kravčiuku, Leonidu Kučma ir Viktoru Juščenka - ir tarsis dėl kompromiso. Prezidentų apskritojo stalo pasitarimas bus transliuojamas tiesiogiai.

16 val. 25 min. ELTA praneša, kad Vidaus kariuomenės ir specialiosios paskirties dalinių kariškių apsuptame Kijevo centre nedirba maisto prekių parduotuvės ir kavinės, čia taip pat uždaryta dalis bankų skyrių.

Parduotuvių ir kavinių darbuotojai nekomentuoja uždarymo priežasties, bet teigiamai atsako į klausimą, jog tai susiję su saugumo problemomis.

Ši situacija neatsiliepė mitinguotojams Ukrainos sostinės centre. Jiems karštas maistas gaminamas lauko virtuvėse, o sumuštiniai - Kijevo merijos pastate ir profsąjungų rūmuose.

16 val. 15 min. Viena iš trijų metro stočių, kurios buvo uždarytos prisidengiant pranešimu dėl užminavimo - „Teatralnaja“, - atnaujino darbą, praneša pravda.com.ua. Milicijos atstovai teigia, kad sprogstamųjų medžiagų paieškos baigtos, pavojingų objektų nerasta.

Nepriklausomybės aikštės ir Kreščatiko metro stotys dar tebėra uždarytos.

Maidanas tebėra apsuptas specialiųjų vidaus pajėgų karių, situacija kol kas rami.

15 val. 30 min. Ukrainos ES atstovybė pranešė, kad šiuo metu Maidane yra keletas jų darbuotojų, kurie stebi, kaip vystosi įvykiai. Informaciją, kad aikštėje yra Europos diplomatų, patvirtino ir Didžioji Britanija.

Centrinę Kijevo aikštę aplankė ir Didžiosios Britanijos ambasadorius Kijeve Simonas Smithas, apie tai jis parašė savo „Twitter“ paskyroje.

15 val. 20 min. Socialiniuose tinkluose pranešama, kad aktyvistai užbarikadavo požeminę perėją, vedadnčią į Nepriklausomybės aikštės metro stotį ir „Globus“ prekybos centrą.

Jie baiminasi, kad Berkuto pajėgos ateis į aikštę iš uždarytos metro stoties.

Taip pat pranešama, kad į aikštę atėjo provokatorių. Juos gaudo patys protestuotojai.

15 val. 10 min. Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko kviečia visuomenę skubiai susirinkti nepriklausomybės aikštėje Kijeve, praneša BNS, cituodama  partijos spaudos tarnybą.

Kaip pažymėjo V.Klyčko, vidaus tarnybos karių vykdoma aikštės apsiaustis yra psichologinis spaudimas mitinguotojams.

Jis priminė, kad sekmadienį protesto akcijos dalyviai blokavo rajono, kuriame yra daug vyriausybinių įstaigų, gatves, o pirmadienį kariai apsupo Nepriklausomybės aikštę. Uždarytos trys metropoliteno stotys: „Kreščiatiko“, „Nepriklausomybės aikštės“ ir „Teatro“.

„Valdžia mėgina psichologiškai mus spausti ir išgąsdinti, bet žmonės nesirengia niekur eiti ir liks stovėti. Mes raginame visus skubiai atvykti į nepriklausomybės aikštę. Kuo daugiau mūsų čia bus, tuo greičiau sužlugdysime valdžios planus. Raginu visus nedelsiant ateiti į Nepriklausomybės aikštę“, - sakė V.Klyčko.

14 val. 50 min. Prezidentas V.Janukovyčius ryte buvo susitikęs su ginkluotąsias pajėgas kontroliuojančių ministerijų ir žinybų vadovais. Pasitarime taip pat dalyvavo premjeras Mykola azarovas, praneša zn.ua.

Buvo aptariami planai „įvesti situaciją į konstitucinę vagą“, siūlyta galimybė išvaikyti Euromaidaną ir atsiimti mitinguotojų užimtą Kijevo savivaldybės pastatą.

Zn.ua nepavyko sužinoti galutinio pasitarime priimto sprendimo.

14 val. 40 min. Euromaidanas baigsis taikiai. Komandos išvaikyti protestuotojus nebuvo – pareiškė generolas, Vidaus pajėgų štabo vado pavaduotojas Aleksandras Oleščenka.

Pajėgos atvyko tik užtikrinti viešosios tvarkos.

Pasak generolo, šiuo metu Maidane stovi apie 100 vidaus reikalų ministerijos pareigūnų.

Situacija kol kas rami. Teisėsaugininkai su skydais stovi nugara į barikadų ir mitinguotojų pusę.

Atvyko 20 autobusų

Televizijos „5 kanalas“ žiniomis, 20 autobusų, KAMAZ sukvežimių ir ZIL mašinų su milicininkais atvažiavo į Kijevą. Milicininkai su šalmais ir lazdomis bėgo palei autobusus stumdami iš trasos visas mašinas, kurios bandė blokuoti kolonos judėjimą į Kijevą.

Gausi specialiųjų milicijos pajėgų „Berkut“ kolona įsiveržė į Ukrainos nacionalinio radijo pastato kiemą, esantį Kreščiatik gatvėje, praneša korrespondent.net.

Kaimynystėje yra Kijevo miesto savivaldybės pastatas, kur susirinkę protestuotojai. Metro stoties įėjimai ir išėjimai prie Maidano uždaryti.

Pranešama, kad Maidanas apsuptas Berkuto ir kariuomenės pajėgų.

Frakcijos „Batkivshchyna” deputatas, palapinių miestelio komendantas Andrejus Parubij paprašė vyrų eiti į barikadas, o moterų ir vaikų pasitraukti į palapinių miestelį.

„Kviečiame vyrus ateiti prie palapinių miestelio linijos prie Michailovskaja gatvės ribos, ginti mūsų Maidano“, - sakė jis Nepriklausomybės Maidane.

Ruošiamasi naudoti jėgą prieš protestuotojus

„Kyiv Post” šaltinis vyriausybėje patvirtino, kad buvo primtas sprendimas prieš protestuotojus naudoti jėgą.

Michailovskaja aikštėje taip pat stovi didelė vidaus karinių pajėgų kolona. Vidaus reikalų ministras, vilkintis civiliais drabužiais, taip pat yra ten ir duoda nurodymus, pranaeša zn.ua.

Aikštėje yra ir opozicinės partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko, jis derasi su teisėsaugininkais.

Protestuotojų koordinatoriai, vis dar užėmę Kijevo merijos pastatą, primygtinai prašo visus pašalinius palikti pastatą. Taip pat kviečiama pasilikti gatvėje tiktai savanorius, o likusius eiti į pastato pirmąjį aukštą. Ant laiptų, vedančių į antrą pastato aukštą, įrengtas didelis medinis skydas – barikada.

Į Maidaną patraukė mašinos su specialiaisiais milicijos padaliniais, sunkioji sniego valymo technika su kaušais, taip pat greitosios pagalbos ekipažai. Ilga kolona link Nepriklausomybės Maidano iš Europos aikštės ir Gruševskio gatvės pusės.

Protestuotojai trukdo komunalininkams?

Kijevo policijos vadovybė pateikė formalią priežastį, kodėl telkiamos pajėgos sostinės centre.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos tinklapyje išplatintuose pranešimuose pareigūnai perspėjo, kad centrines aikštes blokuojantiems protestuotojams gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Anot pareigūnų, protestuotojai kalti dėl sostinėje kilusių milžiniškų kamščių ir trukdo pravažiuoti komunalinėms tarnyboms. Be to, jie naktimis esą triukšmauja ir trukdo miegoti aplinkinių namų gyventojams.

Prie Nepriklausomybės aikštės esančios metro stotys, anot pareigūnų, uždarytos „dėl saugumo priežasčių“.

Tačiau zn.ua primena, kad pirmadienį baigiasi laikas, duotas Euromaidano dalyviams palikti užimtą administracijos pastatą.

Maidanas apsuptas

Prie Kijevo merijos priartėjo Berkuto dalinys, Maidanas apsuptas.

Opozicija tvirtina tirinti pakankamai žmonių, kad atremtų Berkuto puolimą.

Parlamentaras Arsenijus Jaceniukas mano, kad mitinguotojų šturmas Nepriklausomybės Maidane neplanuojamas.

Jo manymu, specialiosios pajėgos planuoja tiktai užblokuoti aikštę, kad į ją neatvyktų naujų protestuotojų, taip pat nutraukti maisto ir vandens tiekimą.

Euromaidene besibūriuojantys žmonės susirinkę arčiau scenos. Meldžiasi įvairių konfesijų dvasininkai.

Pranešama, kad iš aplinkinių mokyklų tėvai skuba pasiimti vaikus.

Europa nebetylės

 Reaguodama į aštrėjančią situaciją Ukrainoje Europos Sąjunga (ES) nusprendė imtis realių veiksmų. Antradienį į Kijevą dviejų dienų vizitui išvyks Vyriausioji ES įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton.

Pareigūnės darbotvarkė dar derinama, tačiau planuojami jos susitikimai su aukščiausiais Ukrainos valdžios atstovais ir opozicijos lyderiais.

Europos Komisijos (EK) spaudos tarnyba patvirtino, kad dėl šio vizito telefoninio pokalbio metu praėjusį savaitgalį susitarė EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir Viktoras Janukovyčius.

Teigiama, kad C.Aschton mėgins skatinti politinį valdžios ir opozicijos dialogą, be to, ragins ir toliau tęsti tyrimą dėl praėjusią savaitę prieš taikius protestuotojus panaudotos jėgos.

Paklausta, ar tai reiškia, kad Briuselis palaiko į Kijevo gatves išėjusius žmones ir jų reikalavimą dėl prezidento atsistatydinimo, EK atstovė spaudai Pia Ahrenkilde Hansen teigė, kad Europa palaiko žmonių teisę viešai išsakyti savo nuomonę dėl šalies europinės ateities.

„Mes negalime išspręsti problemos, bet galime padėti tai daryti. Todėl C.Ashton rytoj ten vyksta“, - teigė P.Hansen.

Gerokai atviriau viešėdamas Milane kalbėjo EK pirmininkas J.M.Barroso, pareikšdamas, kad „ES turi teisę ir prievolę šiuo sunkiu metu stoti į ukrainiečių gretas“.

Be to, jis dar kartą pabrėžė, kad telefoninio pokalbio su V.Janukovyčiumi metu jis prašęs prezidento nenaudoti jėgos prieš protestuotojus, elgtis santūriai ir gerbti europines laisves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.