Tėvų skyrybos paauglio sieloje pažadino žmogžudį

Devintokas sėdėjo tarp savo advokatų nudelbęs akis. Paklaustas, ar prisiima kaltę, atsakė neigiamai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2013, 12:36 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:10 PM

Devintokas sėdėjo tarp savo advokatų nudelbęs akis. Paklaustas, ar prisiima kaltę, atsakė neigiamai.

Tačiau sukrėsta bendruomenė neketina jam atleisti. Nuspręsta, kad paauglys dėl žmogžudystės bus teisiamas kaip suaugęs. Už suplanuotą žmogaus nužudymą, kuris teisiškai vertinamas kaip pirmojo laipsnio žmogžudystė, Masačusetso valstijoje skiriama laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė be galimybės išeiti anksčiau.

Mirtis tykojo tualete

Tragedija Danverso vidurinėje mokykloje įvyko spalio 22-ąją, antradienį, apie 15 val.

„Penktadienį turėjome laikyti testą, o Philipas antradienį nedalyvavo pamokoje. Tiksliau, jis nedirbo, o piešė savo sąsiuvinyje. Jis visada piešia, bet aš nemačiau, ką, nes jis tuos piešinius slėpdavo.

Panelė Ritzer pastebėjo, ką jis veikia, todėl paprašė pasilikti po pamokos, kad ji galėtų jam padėti. Tai nebuvo bausmė. Ji taip elgdavosi su daugeliu mokinių. Jeigu jis būtų negalėjęs pasilikti, tai nebūtų problema“, - britų leidiniui „Daily Mail“ vėliau pasakojo moksleivė Rania Rhaedaoui, per paskutinę C.Ritzer pamoką sėdėjusi gretimame suole prie Ph.Chismo.

Drauge su Ph.Chismu po pamokų liko dar viena moksleivė. Policijai ji pasakojo, jog mokytoja su vaikinu pradėjo kalbėti apie Kiniją, o vėliau atsitiktinai užsiminė apie Tenesio valstiją, iš kurios Ph.Chismas buvo neseniai atsikraustęs su mama.

Pasak liudininkės, paauglys dėl to akivaizdžiai nusiminė. Tą pastebėjusi, C.Ritzer iškart pakeitė temą. Matematikei pasitraukus, Ph.Chismas esą ėmė patyliukais kalbėtis su savimi.

Po kelių minučių mokyklos vaizdo kameros užfiksavo kaip C.Ritzer užeina į mergaičių tualetą, o po poros minučių ten pat įslenka vaikinas, ant galvos užsimaukšlinęs gobtuvą, o ant rankų užsimovęs pirštines.

Netrukus į tualetą įėjo kita moteris, bet apsisukusi išbėgo. Vėliau ji pasakojo, jog, pamačiusi nusisukusį pusnuogį paauglį ir šalia išmėtytus rūbus, ji pamanė, jog jis persirenginėja.

Po kurio laiko vaikinas išėjo, ir sugrįžo užsidėjęs ant veido slidininko kaukę, tempdamas paskui save šiukšlių konteinerį. Į jį jis įkišo mirusios C.Ritzer kūną ir išvežė.

Po žmogžudystės nuėjo į kiną

Tyrimo metu atskleista, kad Ph.Chismas tualete užklupo mokytoją ir perpjovė jai gerklę peiliu, skirtu popieriui pjaustyti. Matematikė taip pat buvo išžaginta nenustatytu daiktu. Jos kūno apatinė pusė buvo išrengta. Lavoną žudikas paslėpė miške netoli mokyklos, po nukritusiais medžių lapais.

Iškart po kraupaus nusikaltimo futbolo žvaigžde vadintas paauglys nepasirodė sporto treniruotėje. Sunerimę draugai ėmė jo ieškoti, o motina vakarop kreipėsi į policiją.

Pareigūnai pagal Ph.Chismo telefono signalą nustatė, kad jis – kino teatre. Vaikinas nuėjo žiūrėjo Woody Alleno filmą „Džesmina“ (Blue Jasmine). Tačiau kai jie nuvyko ten, Ph.Chismo jau nerado.

Apie 22 val. 30 min. į policiją kreipėsi ir C.Ritzer tėvai, sunerimę, kad duktė po darbo negrįžo namo, o į skambučius neatsiliepia.

Praėjus kelioms valandoms paauglį atpažino ir sulaikė vienas policininkas. Moksleivio kuprinėje buvo aptiktas kruvinas popieriaus peilis, jis turėjo C.Ritzer išmanųjį telefoną, banko korteles, du vairuotojo pažymėjimus ir moteriškas apatines kelnaites.

Kai pareigūnas paklausė vaikino, kieno kraujas ant peilio, Ph.Chismas atsakė: „Merginos.“

Šalia C.Ritzer kūno policija rado sulankstytą popieriaus lapą, ant kurio buvo parašyta: „Nekenčiu jūsų visų.“ Neabejojama, kad jį paliko Ph.Chismas.

Tėvas smurtavo?

Kai ramiam ir draugiškam devintokui buvo pareikšti kaltinimai vaikų mylėtos mokytojos nužudymu, Ph.Chismą pažinoję žmonės buvo priblokšti.

„Tai kaip perkūnas iš giedro dangaus. Niekada nebūčiau įsivaizdavęs, kad Philipas galėtų kaip nors panašiai pasielgti. Jis buvo vienas pagarbiausių vaikų, kokius esu pažinojęs. „Taip, sere, ne, sere“, suprantate, apie ką aš“, - apie jaunuolį su CNN kalbėjo buvęs jo futbolo treneris Jando Herrera. Ph.Chismo mokyklos draugai taip pat pasakojo, jog bendramokslio elgesys atrodė normalus. Jis nevartojo nei narkotikų, nei alkoholio, nei psichotropinių vaistų.

„Jis buvo labai ramus, bet malonus vaikinas. Manau, kad jis buvo tylus, nes ką tik atsikraustė ir buvo naujokas“, - apie klasės bičiulį CNN pasakojo Nicole White.

Moksleivė nemano, jog Ph.Chismas galėjo būti įsimylėjęs C.Ritzer, kuri jį galbūt atstūmė. „Jis niekada apie ją nekalbėdavo. Niekada nieko nebuvo atsitikę. Mums visiems šokas“, - pridūrė paauglė.

Kita įtariamo žudiko bendraamžė Ariana Edwars pažymėjo, jog Ph.Chismas atsargiai rinkdavosi draugus: „Jis nebuvo ypač draugiškas. Jis turėjo keletą draugų ir kalbėdavosi tik su jais.“

Paauglio motina Diana, kuri po nužudymo atsiprašė C.Ritzer šeimos, teigė, jog sūnų pagimdė iš meilės ir negali suvokti, kodėl įvyko tokia nelaimė.

JAV žiniasklaida spėja, kad vaikinas buvo suplanavęs nužudymą, mat į mokyklą atsinešė pirštines, slidininko kaukę.

Žmogžudystės motyvai kol kas paslaptis ir policijai. Nusikaltimo priežasčių pareigūnai ieško ir piešiniuose, kuriais išmarginti Ph.Chismo mokykliniai sąsiuviniai.

Manoma, kad į nusikaltimą vaikiną galėjo pastūmėti patirta psichologinė trauma dėl skaudžių tėvų skyrybų. Būtent dėl to motina neseniai persikraustė iš Tenesio į Masačusetsą ir būtent ji įvardijo tai kaip vieną iš galimų priežasčių, kodėl jos vaikas griebėsi peilio.

Žiniasklaidoje rašoma, jog vaikino tėvas buvo linkęs į fizinį ir emocinį smurtą, taip pat turėjo problemų dėl alkoholio. Šiuo metu buvęs karys gyvena Floridos valstijoje.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.