V.Klyčko sėkmingai laviruoja drumzlinuose Ukrainos politikos vandenyse

Daktaras Geležinis kumštis

Dviejų metrų ūgio V.Klyčko laikomas provakarietišku politiku.<br>AP nuotr.
Dviejų metrų ūgio V.Klyčko laikomas provakarietišku politiku.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:13 PM

Dviejų metrų ūgio V.Klyčko laikomas provakarietišku politiku, kuris nesusijęs su šalies politinį gyvenimą dažnai krečiančiais korupcijos skandalais. Nesusitepusio politiko reputacija ir sporto didvyrio statusas padėjo jam viešosios nuomonės apklausose aplenkti kalinamą buvusią premjerę Juliją Tymošenko.

Šalyje toliau nerimstant didžiulio masto antivyriausybiniams protestams, į politiką įsitraukęs 42 metų boksininkas ragina savo tautiečius tęsti kovą, kad Ukraina iš buvusios sovietinės respublikos taptų tikra Vakarų demokratija.

„Tai ne revoliucija. Tai taikus protestas reikalaujant teisingumo, – sakė V.Klyčko praėjusį trečiadienį interviu AP. – Žmonės gina ne politinius interesus. Jie gina savo idėją gyventi civilizuotoje šalyje“.

Daktaras Geležinis kumštis

Dėl meistriškumo bokso ringe „daktaru Geležiniu kumščiu“ pramintas V.Klyčko per 47 kovas laimėjo 45 pergales, 41 iš jų iškovojo nokautu. Jis net 11 kartų apgynė savo titulą, pastarąjį kartą – 2012 metų rugsėjį, ir planuoja dar kartą tai padaryti prieš pasitraukdamas iš didžiojo sporto. Jis vis dar kasdien po kelias valandas intensyviai treniruojasi.

Dabar V.Klyčko turi įrodyti, jog ir politikos ringe jam nestigs ištvermės.

Nors V.Klyčko yra apsigynęs sporto mokslų daktaro laipsnį, jam tenka grumtis su stereotipu, kad sportininkas dėl savo intelekto netinkamas vadovauti 46 mln. gyventojų turinčiai šaliai, kuri prislėgta rimtų ekonominių sunkumų.

V.Klyčko, kaip nemažai ukrainiečių, augo rusakalbių šeimoje ir ne taip seniai išmoko ukrainiečių kalbą, todėl kartais kalbėdamas vis dar užsikerta, ieškodamas tinkamo žodžio. Vis dėlto daugeliui ukrainiečių patinka jo nuoširdumas ir patrauklaus kieto vyruko, pasirengusio ginti savo tėvynainius, įvaizdis.

„Jis yra nacionalinis didvyris ir sudaro padoraus žmogaus įspūdį“, – sakė Kijevo Mohylos akademijos Europos studijų dėstytojas Andreas Umlandas.

V.Klyčko buvo vienas iš vos kelių opozicijos politikų, mėginusių sutrukdyti radikaliai nusiteikusiems protestuotojams įsiveržti į prezidento Viktoro Janukovyčiaus administracijos pastatą gruodžio 1 dieną per didžiulę demonstraciją, kai į Kijevo gatves protestuoti išėjo keli šimtai tūkstančių žmonių.

Tuo metu, kai boksininkas ragino veikti taikiai, džiūgaujanti minia garsiai skandavo jo vardą.

Blokavo Ukrainos parlamentą

Piktus visuomenės protestus išprovokavo netikėtas prezidento sprendimas praėjusį mėnesį nepasirašyti strategiškai svarbios politinės ir ekonominės sutarties su Europos Sąjunga (ES) mainais į glaudesnius ekonominius santykius su Rusija, kuri grasino Ukrainai ekonominėmis sankcijomis, jei šalis sudarys susitarimą su Bendrija.

Trečiadienį, kai šalyje buvo paskelbtas visuotinis streikas, V.Klyčko partija prisijungė prie kitų dviejų opozicinių partijų ir drauge blokavo Ukrainos parlamentą.

Protestai Kijeve sustiprėjo, kai V.Janukovyčiaus vyriausybė nakties metu pasiuntė guminėmis lazdomis ginkluotą riaušių miliciją išvaikyti nedidelį būrį taikių demonstrantų. Tuomet buvo sužeista dešimtys žmonių.

„Jie atėmė iš žmonių viltį, kad bus įgyvendintos reformos ir situacija šalyje pasikeis, – sakė V.Klyčko interviu AP. – Jie pavogė mūsų viltį“.

Pirmą kartą šalies politinėje arenoje V.Klyčko pasirodė per 2004-ųjų Oranžinę revoliuciją, privertusią anuliuoti V.Janukovyčiaus suklastotą pergalę prezidento rinkimuose ir iškėlusią į valdžią provakarietišką vyriausybę. Įkvėptas pergalės bokso ringe Jungtinėse Valstijose, V.Klyčko atskrido į Kijevą ir ryšėdamas revoliucijos simboliu tapusį oranžinės spalvos šaliką įsiliejo į protestuotojų gretas.

Petys į petį su Vitalijumi stovėjo jo brolis Volodymyras, kuriam dabar 37-eri. Volodymyras taip pat yra pasaulio bokso sunkaus svorio čempionas; jis susižadėjęs su amerikiečių aktore Hayden Panettiere (Heiden Penitier), televizijos serialo „Našvilis“ (Nashville) žvaigžde.

Vitalijus su žmona Natalija, buvusia manekene, kuri neseniai pradėjo dainininkės karjerą, augina tris vaikus.

Du kartus nesėkmingai kandidatavęs į Kijevo mero postą, pernai V.Klyčko ėmėsi aktyvios veiklos nacionalinės politikos arenoje, kai jo provakarietiškos pakraipos partija UDAR (Ukrainos demokratinis aljansas už reformas, „Smūgis“), užėmė trečią vietą parlamento rinkimuose.

V.Klyčko, kurio partija rinkimų kampanijos metu žadėjo reformas ir kovą su korupcija, pavyko sėkmingai pasinaudoti visuomenės nepasitenkinimu V.Janukovyčiumi, kuris vos atėjęs į valdžią panaikino daug demokratinių Oranžinės revoliucijos laimėjimu, taip pat rinkėjų nusivylimu dabar opozicijoje esančiais Oranžinės revoliucijos lyderiais, įskaitant kalinama J.Tymošenko.

Likus metams iki 2012-ųjų rinkimų J.Tymošenko buvo pasiųsta už grotų dėl piktnaudžiavimo valdžia.

Tarptautinė bendruomenė jos nuteisimą laiko politiškai motyvuotu. V.Klyčko kartu su kitais opozicijos lyderiais reikalauja, kad valdžia paleistų į laisvę J.Tymošenko, kuri yra sena V.Janukovyčiaus politinė varžovė.

Švarūs milijonai

V.Klyčko gimė 1971 metais tuometinės Sovietų Sąjungos respublikoje Kirgizijoje mokytojos ir armijos piloto šeimoje. Dėl tėvo tarnybos šeima daug laiko praleido nuošaliose karinėse bazėse įvairiose Sovietų Sąjungos ir Rytų Europos vietose.

Pasak V.Klyčko, treniruodamasis Vokietijoje ir Jungtinėse Valstijose jis perėmė vakarietiškas vertybes ir nori, kad jos taptų neatsiejama Ukrainos visuomenės sąmonės dalimi.

„Tie žmonės, kurie šiuo metu yra politikoje, nekelia sau tikslo pakeisti šalį, – sakė V.Klyčko. – Jie paprasčiausiai plėšia valstybę“.

Priešingai nei daug ukrainiečių politikų, įskaitant J.Tymošenko, kurie kaltinami susikrovę turtus iš neaiškių verslo sandorių posovietinės suirutės laikais, V.Klyčko sąžiningai uždirbo milijonus – liedamas prakaitą bokso ringe.

Rugsėjį atlikta viešosios nuomonės apklausa parodė, kad pirmajame prezidento rinkimų ture V.Klyčko surinktų 15,5 proc. balsų ir aplenktų J.Tymošenko, už kurią balsuotų 13,2 proc. respondentų.

Remiantis šios apklausos, kurią atliko Oleksandro Razumkovo ekonominių ir politinių tyrimų centras, duomenimis, V.Janukovyčius gautų 19 proc. balsų, tačiau antrajame rinkimų ture pralaimėtų V.Klyčko.

Tyrimo metu buvo apklausti 2 010 respondentų, apklausos statistinė paklaida – 2 procentiniai punktai.

Politika - nešvarus reikalas

Per kelis pastaruosius mėnesius V.Klyčko žvaigždė ėmė spindėti dar ryškiau.

Spalį jis paskelbė, jog kandidatuos 2015 metų pradžioje vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose, nors parlamentas, dominuojamas V.Janukovyčiaus sąjungininkų, priėmė įstatymą, kuriuo siekiama uždrausti V.Klyčko siekti prezidento posto dėl to, kad jis kelerius metus praleido Vokietijoje ir ten mokėjo mokesčius.

V.Klyčko neslėpė pasipiktinimo tokiais veiksmais, pareiškęs, jog politika Ukrainoje yra nešvarus reikalas, ir bokso ringe jis nėra matęs nieko panašaus.

„Neįmanoma to palyginti, nes bokse yra taisyklės. Ukrainos politikoje taisyklės neegzistuoja“, – sakė V.Klyčko.

V.Klyčko nepainioja bokso ir politikos – jis niekada nedalyvauja ukrainiečių įstatymų leidėjų susistumdymuose, kurie dažnai sutrikdo parlamento darbą.

„Fizinė jėga nesvarbi politikoje. Minties galia yra daug stipresnė“, – sakė V.Klyčko.

Paklaustas, ar visgi gerai kumščiuojasi ukrainiečių parlamentarai, V.Klyčko atsakė: „Vertinant mano profesiniu požiūriu, jie yra visiškai netalentingi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas