Kijevo barikadose – nervų mūšis

Minios prie barikadų ir šturmo baimė. Tai vakar galėjo stebėti ne tik Kijevo centre esantys žmonės, bet ir visi, prilipę prie ekranų. Tiesiogiai pasauliui viską transliavo nedidelė, bet populiarėjanti televizija, įkurta cenzūra nepatenkintų žurnalistų, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Spiegel“ informacija.

Galimam opozicijos aktyvistų pozicijų šturmui ruošėsi ne tik riaušių milicijos pajėgos (nuotr.), bet ir lazdomis apsiginklavę protestuotojai.<br>AP nuotr.
Galimam opozicijos aktyvistų pozicijų šturmui ruošėsi ne tik riaušių milicijos pajėgos (nuotr.), bet ir lazdomis apsiginklavę protestuotojai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 7:18 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:55 PM

Centrinėje miesto Nepriklausomybės aikštėje dar vakar paryčiais nuotaikos buvo pakilios. Po masinių mitingų savaitgalį kalbėta apie valdžios pastatų blokadą.

Bet greitai viskas apvirto aukštyn kojomis – į sostinės centrą ėmė riedėti sunkvežimiai su specialiojo milicijos dalinio „Berkut“ vyrais bei jiems talkinančiais Vidaus reikalų ministerijos pareigūnais.

Tie, kurie tikėjosi apsupti Ukrainos valdžią ir priversti ją kapituliuoti, patys pakliuvo į apsuptį. Blokuotos gatvės į Nepriklausomybės aikštę ir iš jos.

Ji taip pat buvo atkirsta nuo susisiekimo metro – oficialiai dėl „saugumo priežasčių“, esą buvo gautas pranešimas apie padėtą sprogmenį.

Opozicijos lyderiai netruko pradėti skambinti pavojaus varpais: nuo Europos Sąjungos nusisukusi ir šalį atgal į Rusijos glėbį esą norinti sugrąžinti šalies valdžia ruošiasi šturmui.

Baiminosi šturmo

Kad šturmas – ne tuščios kalbos ir gali įvykti, pradėta baimintis jau dieną.

Sunkvežimiais suvežti Nepriklausomybės aikštės kampuose pasirodė pareigūnai su skydais, guminėmis lazdomis.

Centre vėl ėmė rinktis opozicijos aktyvistai, kurių pirmadienio rytą – darbo dienos ir savaitės pradžioje – tebuvo likę keli tūkstančiai. Iš pradžių pareigūnai elgėsi ramiai, prie barikadų artintis nesiryžo. Protestuotojai ir milicininkai taip ir prastovėjo visą dieną spoksodami vieni į kitus sningant. Tačiau temstant pasipylė incidentai.

Pirmieji susistumdymai tarp opozicijos rėmėjų ir riaušes malšinti pasiruošusių pareigūnų kilo gatvėse, esančiose netoli ministrų kabineto ir prezidentūros.

Baimindamiesi provokacijų kai kurie protestuotojai susikibo rankomis neketindami prileisti prie pareigūnų aršiau nusiteikusių veikėjų.

Tačiau buvo ir pasiryžusių rimtoms grumtynėms: dalis protestuotojų, saugojusių barikadas ar štabus, apsiginklavo lazdomis, saugojosi šalmais, neperšaunamosiomis liemenėmis.

Bet pareigūnai smogė kitur. Iš pradžių šturmuota pagrindinės opozicinės partijos „Batkivščina“ būstinė.

Liudininkų teigimu, automatais ginkluoti pareigūnai įsiveržė į būstinę, daužė žmones ir išsivežė kompiuterinę įrangą. Ji, pasak pareigūnų, esą galėjo būti vogta.

Baimindamiesi panašaus likimo Vitalijaus Klyčko vadovaujamos opozicinės partijos „Udar“ nariai evakavo savo štabą.

Įtampa kaito, mat pareigūnų vizito sulaukė kelių opozicinių leidinių redakcijos, o šturmo naktį laukė Kijevo merija ir Profsąjungų rūmai, kuriuos užėmę protestuotojai pavertė savo štabais. Žingsnis po žingsnio opozicijos šalininkų valdoma erdvė mažėjo – aplinkinėse gatvėse pareigūnai ardė palapines ir barikadas.

Vis dėlto daugelio šių incidentų valstybinius kanalus žiūrintys ukrainiečiai paprasčiausiai neišvydo.

Pasitiki naujokais

Bandydami gauti objektyvesnės informacijos kai kurie ukrainiečiai jungėsi interneto televiziją Hromadske.TV, mat dideli transliuotojai yra pagarsėję šališkumu.

Hromadske.TV (išvertus „Atvira TV“) įkurta vieno Kijevo biurų pastato ketvirtajame aukšte. Gana skurdžiomis sąlygomis veikiančio transliuotojo žurnalistai ir savanoriai nušviečia tas naujienas, kurių valstybės remiamos televizijos nepraneša.

Kai sekmadienį į Kijevo centrą protestuoti atėjo šimtai tūkstančių žmonių, daugiau negu 1,5 milijono žiūrovų stebėjo įvykius per Hromadske.TV.

Ją įkūrė grupė žurnalistų, kurių dauguma anksčiau dirbo didelėse šalies televizijose, tačiau nutarė jas palikti dėl valdžios ir transliuotojų savininkų kišimosi į naujienų pateikimą.

Hromadske.TV pradėjo transliuoti prieš keletą savaičių.

Iš pradžių televizijoje dirbo apie porą dešimčių žmonių ir jie ketino per savaitę parodyti po vieną laidą.

Bet Ukrainoje prasidėjus protestams televizija ėmė transliuoti visą parą 7 dienas per savaitę. Dabar Hromadske.TV dirba daugiau nei 100 žmonių, tarp jų – nemažai savanorių.

Televizijos darbuotojai stebi įvykius įvairiose Kijevo vietose, kad galėtų pranešti protestuotojų ir policijos judėjimo kryptis.

„Žmonės mus žiūri, nes pasitiki“, – įsitikinusi prie komandos prisidėjusi Liudmila Jankina. Ji nėra žurnalistė – dienomis L.Jankina dirba patarėja vienoje Kijevo bendrovėje.

Bendrovės vadovas davė moteriai laisvo laiko, kurį ji skiria televizijos savanorių, kurie padeda patikrinti visas naujienas, darbui koordinuoti.

Iššūkis oligarchams

Pavyzdžiui, kai tarp demonstrantų ėmė plisti gandai apie tankus, kurie neva gabenami į Kijevą traukiniais, savanoriai nuvyko apžiūrėti traukinių stočių ir bėgių aplink Kijevą. Netrukus Hromadske.TV paneigė plintančius gandus: tankų nematyti.

Televizijos komandos branduoliui priklauso Serhijus Andruško ir dar trisdešimt reporterių, kurie pasitraukė iš Ukrainos televizijos kanalo „TVi“. Vieno Rusijos oligarcho įkurtas kanalas ilgai savo vertybe laikė nepriklausomą žurnalistiką ir nevengė kritikuoti Ukrainos valdžios.

Tačiau praėjusį balandį televizija perėjo į verslininko, artimai siejamo su energetikos ministru, rankas.

Daugiau nei 30 žurnalistų tuomet paliko kanalą, nes jų darbą imta tendencingai kontroliuoti.

Dabar S.Andruško – Hromadske.TV korespondentas parlamente.

Nei jis, nei koks nors kitas žurnalistas šioje darbovietėje dar nėra gavęs algos, visi jie turi papildomą pragyvenimo šaltinį.

Tačiau S.Andruško viliasi, kad televizija išliks ir po protestų ir kad ji mes iššūkį kanalams, kurie priklauso oligarchams. Siekdama būti nepriklausoma Hromadske.TV komanda neskelbia reklamų. Kol kas televizija išsilaiko iš užsienyje paaukotų lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.