Maidane norima įrengti čiuožyklą, ES būstinę apgulė provokatoriai

Naktį iš pirmadienio į antradienį Ukrainos specialiosios Vidaus reikalų ministerijos pajėgos gatvėse ėmėsi aktyvių veiksmų. Buvo išmontuotos paskutinės barikados prie prezidentūros. Pranešama ir apie aukas tiek iš mitinguotojų, tiek iš policijos pusės.

Protestuotojai neketina trauktis iš Kijevo merijos.<br>„Reuters“ nuotr.
Protestuotojai neketina trauktis iš Kijevo merijos.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 9:45 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:52 PM

Tikslaus skaičiaus nėra žinoma, bet mitinguotojai teigia, kad apie dešimt žmonių patyrė galvos traumas. Nukentėjo ir su milicininkai – vidaus pajėgų ir Berkuto darbuotojai. Vienas jų apsinuodijo protestuotojų paleistomis dujomis, o kitas nukentėjo per susirėmimą.

Čia galite stebėti tiesioginį vaizdą iš Maidano.

14 val. 15 min. Kijevo miesto savivaldybė antradienį priėmė potvarkį, kad nuo gruodžio 15 Maidane turi būti įrengta čiuožykla, praneša pravda.com.ua. Čiuožykla turės veikti iki kovo 15 dienos. Nurodoma, kad čiuožykla tokiu laiku aikštėje bus kasmet iki 2016 metų, paskirta už čiuožyklos įrengimą ir išmontavimą atsakinga firma.

Savivaldybė paprašė Vidaus reikalų ministerijos ir kitų institucijų užtikrinti, kad čiuožyklą įrengianti kompanija galėtų aikštėje atlikti reikiamus darbus.

13 val. 55 min. Kijevo milicija pareiškė, kad jų vertinimu įėjimai į ES būstinę Kijeve neužblokuoti, praneša korrespondent.net.

Pareigūnai nesiėmė jokių veiksmų išvaikyti provokatorius. „Jokių pažeidimų nėra. Apie 80 žmonių piketuoja prie pastato, kokie įėjimai neužblokuoti“, - teigia teisėsaugininkai.

13 val. 25 min. Nepriklausomybės aikštės ir Kreščiatiko metro stotys vėl pradėjo veikti, praneša Ukrainos žiniasklaida.

13 val. 20 min. Korrespondent.net šaltinis pranešė, kad milicija artimiausiu metu neketina imtis jokių priemonių, kad iškraustytų protestuotojus iš užimto merijos pastato.

Gruodžio 9 dieną baigėsi teismo duotas laikas, per kurį protestuotojams buvo liepta geranoriškai palikti Profsąjungų rūmus ir meriją.

Naktį merijoje buvo atjungta elektra, ir dalis protestuotojų išėjo iš pastato. Bet antradienio rytą aktyvistai pareiškė, kad iš pastato neišeis, nes teismo sprendimas neteisėtas.

13 val. 10 min. Kelių šimtų mitinguotojų kolona iš Kreščiaktiko patraukė į Kijevo Apeliacinį teismą palaikyti aktyvistų, areštuotų po susidūrimų gruodžio 1 d., praneša liga.net.

12 val. 55 min. Europos Parlamento liberalų atstovai pažadėjo nuolat būti Euromaidane. Pasak jų, dabar Kijeve vykstanti proeuropietiška akcija yra pati proeuropietiškiausia per visą ES istoriją.

12 val. 50 min. Iš Ukrainos dėl dalyvavimo Euromaidane išvaromi Gruzijos žurnalistai, praneša pravda.com.ua.

Kijeve dirbančios Gruzijos telekompanijos „Tabula“ žurnalistams Ukrainos specialiosios tarnybos liepė palikti šalį. Antradienį apie 11 val. trys vyrukai atėjo į viešbutį, kur apsistoję žurnalistai, ir pasakė, kad jie įtariami dalyvavę masiniuose neramumuose Ukrainoje.

12 val. 35 min. Ukrainos užsienio reikalų ministerija prašo milicijos išvaikyti provokatorius nuo ES pastato.

12 val. 25 min. Kijeve jau prasidėjo V.Janukovyčiaus ir trijų buvusių prezidentų susitikimas, kuris turi tapti pirmuoju žingsniu link plataus „apskritojo stalo“, informuoja „Ukrainskaja pravda“.

Priešingai, nei buvo pranešama anksčiau, prezidentų susitikimas tiesiogiai netransliuojamas, vyksta akis į akį.

Opozicija į susitikimą nepakviesta.

Plataus apskritojo stalo posėdis su įvairių visuomenės grupių atstovais numatytas 14 val. Ukrainos rūmuose. Apie dabartinio ir dviejų buvusių prezidentų dalyvavimą jame nepranešama.

12 val. 15 min. Prie ES atstovybės Kijeve susirinko provokatoriai ir užblokavo įėjimus. Apie 150 sportiško sudėjimo akcijos dalyvių tarp savęs kalba rusiškai, laiko Ukrainos vėliavas ir dalija lapelius, kuriuose reikalauja užbaigti ES spaudimą iš šalies Ukrainai.

12 val. 05 min. Sociologai sudarė Maidano protestuotojų portretą, rašo zn.ua.

Pusė protestuotojų – Kijevo gyventojai, kita pusė – atvažiavę iš įvairių Ukrainos regionų. 38 proc. mitinguotojų – 15-29 m. amžiaus, 49 proc. - 30-54 metų, 13 proc. - 55 metų ir vyresni. 57,2 proc. - vyrai, 42,8 proc. - moterys.

39,5 proc. turi aukštąjį arba vidurinį išsilavinimą.

Beveik visi (91,7 proc.) mitinguotojų į Maidaną atvyko savo lėšomis, 6,3 proc. - suorganizavus visuomeniniam judėjimui, 1,8 proc. - politinei partijai.

Dauguma ( 72,4 proc.) dalyvių pasirengę likti Maidane tiek, kiek reikės. 3,4 proc. - iki didžiųjų švenčių, 4,4 proc. - ne ilgiau savaitės, 9,2 proc. - 2-3 dienas, 6 proc. - tik vieną dieną.

11 val. 50 min. Buvusio prezidento L.Kravčiuko inicijuotas „apskritasis stalas“ įvyks 14 val., praneša liga.net. Tačiau apie dabartinio prezidento V.Janukovyčiaus bei dviejų jo buvusių kolegų V.Juščenkos ir L.Kučmos dalyvavimą nepranešama.

„Posėdyje dalyvaus visuomenės nuomonės lyderiai, Ukrainos valdžios, politinių partijų, visuomenės, profsąjungų, masinės informacijos priemonių, studentų judėjimo, ekspertų, kūrybinės, mokslinės bendruomenės atstovai. Dalyvauti renginyje pakviesti opozicinių partijų lyderiai, aktyvūs proeuropietiškos visuomeninės akcijos, vykstančios sostinės Maidanoaikštėje, dalyviai“, - teigiama pranešime.

10 val. 55 min. Dvi Kijevo centre esančios metro stotys – Nepriklausomybės aikštės ir Kreščiatiko – vėl uždarytos, praneša pravda.com.ua. Esą, jos vėl „užminuotos“ - jau trečią kartą per 24 velandas.

10 val. 30 min. Pranešama, kad savivaldybės administracijos pastate antradienio rytą yra apie 400 Euromaidano dalyvių. Jie tvirtina pasirengę galimam šturmui ir turi evakuacijos planą. Per atsarginius išėjimus galės išeiti moterys ir vaikai, o norintys galės pasilikti pastate.

Korrespondent.net praneša, kad Berkutas pradėjo ardyti barikadas ir palapines prie Vyriausybės pastato.

Laukiama C.Ashton vizito ir prezidentų pokalbio

Antradienį tikimasi rimtų postūmių, bandant Ukrainoje įsiplieskusį konfliktą išspręsti taikiais diplomatiniais būdais.

Į šalį atvyksta ES užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton. Ji ryte dar prieš vizitą išreiškė susirūpinimą dėl kratos, atliktos opozicinės partijos „Batkivščina“ būstinėje.

Per jos ir Ukrainos prezidento derybas bus ieškoma galimų sprendinių krizei, kurią išprovokavo Ukrainos vyriausybės sprendimas nepasirašyti asociacijos sutarties su Bendrija ir verčiau stiprinti prekybos ryšius su Rusija.

Antradienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius sės už apskrito stalo su trimis savo pirmtakais – buvusiais šalies prezidentais Leonidu Kravčiuku, Leonidu Kučma ir Viktoru Juščenka, ir diskutuos, kaip išeiti iš susiklosčiusios padėties. Jų susitikimą planuojama transliuoti tiesioginiame televizijos eteryje.

Tarptautinė organizacija „Freedom House“, besirūpinanti demokratijos vertybėmis, išplatino pranešimą, kuriame ragina V.Janukovyčių atsistatydinti.

V.Janukovyčius taip pat palaiko pasiūlymą surengti derybas prie apskritojo stalo su opozicija.

Tačiau opozicija sako nesiderėsianti su valdžia, jeigu V.Janukovyčius nesutiks paleisti vyriausybės, nubausti milicijos specialiąsias pajėgas dėl praeitą mėnesį šiurkščiai išvaikyto mažesnio protesto ir paleisti suimtus demonstrantus.

„Apskritasis stalas nelabai dera prie kvadratinės kalėjimo kameros“, – pareiškė opozicijos įstatymų leidėjas Arsenijus Jaceniukas.

Į Kijevą traukia daugiau vidaus pajėgų karių

Antradienio rytą specialiųjų vidaus pajėgų būrio „Tigras“ likučiai prasiveržė pro juos blokavusius žmones ir išvyko į Kijevo pusę, praneša Ukrainos žiniasklaida.

Buvo bandoma sustabdyti jų judėjimą Odesos kelio ruože, bet nesėkmingai. „Tigrai prasiveržė“, - konstatuoja „Ukrainskaja Pravda“.

Blokuotojų mašinos buvo nutemptos, pradurtos padangos.

7 val. ryto 15 autobusų su policijos pastiprinimu jau važiavo į Kijevo pusę.

Prezidentūrą užtvėrė saugumo pajėgos

Po naktinių „valymų“ vidaus karinės pajėgos užtvėrė valdžios kvartalą, praneša zn.ua.

Prie prezidento administracijos autobusais užblokuota Institutskaja gatvė. Pranešama, kad gatvėje stovi penki autobusai su saugumo pajėgomis.

Pėstiesiems padarytas tiktai siauras praėjimas tarp autobusų – pro jį gali praeiti tik vienas žmogus. Prie praėjimo stovi kariai su pilna ginkluote.

Nors buvo teigiama, kad miesto centras „išvalomas“ dėl susidarančių transporto kamščių, jie Kijeve susidaro ir antradienį. Eismą apsunkina gausiai iškritęs sniegas.

Piketuoja prie Kijevo administracijos vadovo namų Euromaidano aktyvistai susirinko piketuoti prie namo, kur gyvena Kijevo administracijos vadovas Aleksandras Popovas. Pranešama, kad pikete dalyvauja apie šimtas žmonių.

"Jeigu Popovas neina į Euromaidaną, tai Euromaidanas ateina pas jį", - juokauja pravda.com.ua.

Pagrindinis piketuotojų reikalavimas – atšaukti taikių akcijų draudimą Kijevo centre ir priverstinį Euromaidano dalyvių, esančių administracijos pastatuose, išvaikymą.

A.Popovas kaltinamas sudaręs prielaidas jėga užpulti taikius Euromaidano pritestuotojus, nes jis kreipėsi į Vidaus reikalų ministerijos organus dėl eglutės ir čiuožyklos pastatymo, taip pat padavė ieškinį į teismą dėl miesto administracijai priklausančių pastatų naudojimo ir masinių susibūrimų Kijeve.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.