Ramybės sala vadinamas Singapūras nustebino riaušėmis

Singapūras neretai vadinamas ramybės sala dažnai chaotiškame Pietryčių Azijos regione. Tačiau pirmadienio naktį šį įvaizdį šalies gyventojams teko trumpam pamiršti – čia pirmą kartą per 40 metų kilo riaušės, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AP, ir „Daily Mail“ informacija.

Singapūre riaušes kėlė imigrantai.<br>„Reuters“ nuotr.
Singapūre riaušes kėlė imigrantai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 7:22 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:55 PM

Neramumai Singapūre kilo po nelaimės, per kurią žuvo indų darbininkas. Jį partrenkė autobusą vairavęs singapūrietis.

Tragedija įvyko didėjant įtampai tarp turtingų šalies piliečių ir imigrantų darbininkų, kurių skaičius vis auga. Šiuo metu jie sudaro ketvirtadalį iš 5,4 milijono gyventojų, nors 1990-aisiais laikinai atvykusių darbininkų buvo dešimtadalis.

Po nelaimės Singapūro Mažosios Indijos rajone, kuriame gyvena nemažai atvykėlių darbininkų, įsiplieskė neramumai.

Riaušininkai, tarp kurių buvo daugiausia indų darbininkų, pradėjo padeginėti automobilius, mėtyti akmenis į pareigūnus. Per neramumus sužeista 18 žmonių.

Po šių įvykių Singapūro premjeras Lee Hsien Loong’as paragino piliečius nereaguoti neigiamai į imigrantus darbininkus.

„Dauguma čia atvykusių užsienio darbininkų laikosi mūsų įstatymų. Negalime leisti, kad po šio incidento pablogėtų mūsų nuomonė apie juos. Neturėtume žiūrėti pro pirštus į kupinus neapykantos ar ksenofobinius komentarus, ypač internete“, – „Facebook“ tinkle skelbė Lee Hsien Loong’as.

Po riaušių Singapūre taip pat pasigirdo raginimų geriau elgtis su atvykėliais darbininkais ir atkreipti dėmesį į nedidelius jų atlyginimus.

„Nelygybė, išvešėjusi Singapūre, turi baisių padarinių ir jie pradeda matytis. Tikriausiai to ir reikia tikėtis, kai mokame tokią menką algą žmonėms, padėjusiems pastatyti mūsų šalį – pastatus ir kelius, ir dar tikimės, kad jie sunkiai dirbs tokiomis varginančiomis sąlygomis“, – internetiniame dienoraštyje teigė Roy Ngerng’as, rašantis socialinėmis temomis.

Mažosios Indijos rajone, kuriame vyko riaušės, sekmadieniais susirenka ir laisvą dieną leidžia tūkstančiai darbininkų iš Pietų Azijos.

Sekmadienio vakarą prasidėjusiose ir iki pirmadienio ryto trukusiose riaušėse dalyvavo apie 400 žmonių.

27 darbininkai iš Pietų Azijos buvo sulaikyti ir apkaltinti riaušių kėlimu. Už šį nusikaltimą baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų ir mušimu rykšte.

Teigiama, kad tai pirmos riaušės Singapūre po rasinių neramumų 1964 metais, kuriuose dalyvavo kinai ir malajai. Tąkart užsitęsusios riaušės nusinešė 36 žmonių gyvybę. Tuo metu Singapūras dar priklausė Malaizijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.