Kinijos valdžia apie ore tvyrančius nuodus: „Smogas daro žmones linksmesnius“

Pastarosiomis dienomis didžiausiuose Kinijos miestuose tapo pavojinga gyventi. Nuo užterštumo susidaręs smogas pasidarė toks tirštas, jog vietomis matomumas siekia vos metrą. Tačiau šalį valdantys komunistai nusprendė ignoruoti žalingą smogo poveikį žmonių sveikatai ir per valstybės kontroliuojamą žiniasklaidą pranešė, kad nuodingas rūkas daro žmones linksmesnius, protingesnius ir lygesnius, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2013, 4:12 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:13 PM

Šią absurdišką informaciją paviešino dvi įtakingiausios Kinijos žiniasklaidos priemonės – televizija CCTV ir laikraštis „Global Times“.

„Global Times“ nurodė, kad smogas galėtų būti naudingas karinių veiksmų atveju, nes priešui būtų sunkiau nukreipti raketas į svarbius Kinijos objektus.

CCTV savo ruožtu tikino, kad smogas yra gerai, nes tobulina žmonių humoro jausmą - vaikščiodami rūke kinai prigalvojo naujų anekdotų.

Žiniasklaidos priemonės optimistiškai tvirtino, kad nuodingas rūkas žmones paskatins pasidomėti meteorologija, ir todėl tauta taps protingesnė.

Dar vienas išgalvotas smogo privalumas – kad visi Kinijos žmonės jaučia jo poveikį, o tai reiškia, kad jie yra vieningesni. Negana to, tvyrant smogui esą tiek turtingieji, tiek vargšai tampa lygesni, nes visiems reikia kvėpuoti tuo pačiu oru.

Galiausiai kaltė dėl smogo suverčiama sparčiam Kinijos ekonomikos vystymuisi: „Užterštumas primena mums, kad Kinijos kaip didžiausio pasaulio fabriko statusas turi savo kainą.“

Kitos Kinijos žiniasklaidos priemonės stebėjosi tokiais teiginiais.

„Žmonės nežino, juoktis ar verkti. Smogo keliama grėsmė sveikatai visai nejuokinga“, - CCTV prasimanymus kritikavo „The Dongguan Times“.

CCTV bei „Global Times“ paskelbtas žinias nederamomis vadino ir kiti leidiniai. O socialiniuose tinkluose valdžios idėja įžvelgti smogo privalumus apskritai buvo pasmerkta.

Visi šie teiginiai sulaukė pasipiktinimo bangos, todėl greitai buvo pašalinti iš minėtų žiniasklaidos priemonių.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.