Ne visi veržiasi į N.Mandelos laidotuves

Daugelis pasaulio lyderių tvirtina, kad nė už ką nepraleistų Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidento Nelsono Mandelos laidotuvių. Tik ne Čekijos premjeras. „Aš visai nenoriu ten skristi“, – kalbėjo jis.

Atsisveikinti su velioniu PAR vadovu N.Mandela į stadioną Johanesburge plūdo minios eilinių žmonių ir pasaulio lyderių, tarp jų – JAV prezidentas B.Obama.<br>AP nuotr.
Atsisveikinti su velioniu PAR vadovu N.Mandela į stadioną Johanesburge plūdo minios eilinių žmonių ir pasaulio lyderių, tarp jų – JAV prezidentas B.Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2013, 8:39 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:28 PM

Čekijos vyriausybės vadovas Jiri Rusnokas šiuos žodžius ištarė praėjusį penktadienį – kitą dieną po to, kai užgeso kovos su apartheidu simbolio N.Mandelos gyvybė, rašo Lietuvos rytas, remdamasis „Daily Mail“ ir naujienų agentūra AP.

Regis, J.Rusnokui net netoptelėjo mintis apie dalyvavimą laidotuvėse, kol gynybos ministras Vlastimilas Picekas nepriminė, kad prezidentas Milošas Zemanas dėl kelio sužeidimo veikiausiai negalės skristi į PAR.

„Tai bus šeštadienį, 14 dieną. Turiu planų dėl pietų ir vakarienės. Bet dabar bijau, kad reikės važiuoti. Visai nenoriu. 19 dieną turiu būti Briuselyje, – ėmė skųstis J.Rusnokas, pavartodamas ir keiksmažodį. – Ten taip toli. Kaip man skristi? Reisiniu lėktuvu?“

„Ne, – nutęsė gynybos ministras. – Skriskite specialiuoju lėktuvu.“ „O kas, bičiuli, už tai sumokės?“ – skėstelėjo rankomis J.Rusnokas. „Aš sumokėsiu“, – nesudvejojo V.Picekas.

Šis vaizdo įrašas buvo parodytas per Čekijos valstybinę televiziją ir greitai paplito internete.

Šeštadienį J.Rusnokas atsiprašė ir pažymėjo, kad esant įtemptai gruodžio darbotvarkei sunku rasti laiko neplanuotiems renginiams.

Politikas pridūrė, jog artimiausiu metu bus nuspręsta, kas atstovaus Čekijai N.Mandelos laidotuvėse gruodžio 15 dieną. Jau aišku, kad į PAR iš Prahos skris užsienio reikalų ministras Janas Kohoutas.

Vis dėlto daugiau triukšmo šiomis dienomis kilo ne dėl J.Rusnoko, bet dėl Izraelio premjero Benjamino Netanyahu, kuris pranešė, kad nevyks į N.Mandelos laidotuves, nes ši kelionė per daug kainuos.

B.Netanyahu, mėgstantis rūkyti prabangius cigarus ir gurkšnoti konjaką, taip pareiškė po to, kai buvo sukritikuotas dėl pomėgio švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad vyriausybės vadovas pirko aromatinių žvakių už 1,7 tūkst. JAV dolerių (4,3 tūkst. litų) ir sumokėjo 22 tūkst. dolerių (56 tūkst. litų) už vasaros viloje sunaudotą vandenį.

Šiemet B.Netanyahu kritikuotas už tai, kad iš biudžeto sumokėjo 127 tūkst. JAV dolerių (323 tūkst. litų) už specialią miego kabiną lėktuve, kad galėtų pamiegoti pakeliui į buvusios britų premjerės Margaret Thatcher laidotuves.

O mėgstamiems ledams jis išleido 3 tūkst. svetimų JAV dolerių (7,6 tūkst. litų).

Pasak vieno Izraelio pareigūno, B.Netanyahu ketino skristi atsisveikinti su N.Mandela, bet persigalvojo sužinojęs, kad tai kainuotų 2 mln. JAV dolerių (5 mln. litų), įskaitant specialias saugumo priemones.

Tad vietoj premjero į Pietų Afrikos Respubliką vyks parlamento pirmininkas Yuli Edelsteinas, gyvenantis Izraelio okupuotame Vakarų Krante. Tai ironiška, nes nemažai pietų afrikiečių Izraelio politiką Vakarų Krante prilygina PAR vykdytam apartheidui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.