Urugvajus tapo pirmąja valstybe, visiškai legalizavusia marihuaną

Urugvajus tapo pirmąja pasaulio valstybe, kurioje bus legalu auginti, pardavinėti ir

Urugvajus sulaukė ir tarptautinės kritikos.<br>EPA-ELTA nuotr.
Urugvajus sulaukė ir tarptautinės kritikos.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 11, 2013, 9:10 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:28 PM

Po beveik 12 valandų trukusių debatų senatoriai galutinai pritarė marihuanos legalizavimo įstatymui. Pagal jį, užsiregistravę vyresni nei 18-os Urugvajaus gyventojai galės per mėnesį nusipirkti iki 40 gramų marihuanos. Įstatymas turėtų įsigalioti balandžio mėnesį.

Vyriausybė tikisi, kad naujasis įstatymas padės kovoti su narkotikų karteliais, bet kritikai teigia, kad narkotikai paplis didesniame žmonių rate.

Įstatymą pasiūlė kairiųjų pažiūrų prezidentas Jose Mujica. Jį pristatydamas kitiems senatoriams Roberto Conde sakė, kad marihuanos legalizavimas yra neišvengiamas atsakas į realią situaciją, nes karas prieš narkotikus žlugo. Jis pridūrė, kad narkotikų karteliai dažnai per Urugvajų gabena narkotikus į kaimynines šalis.

Liepos mėnesį įstatymą jau patvirtino žemieji Urugvajaus parlamento rūmai. Antradienį 16 Senato narių balsavo už, o 13 - prieš marihuanos legalizavimą. Nemažai senatorių įstatymą kritikavo. Opozicijos narys Alfredo Solari sakė, kad Urugvajus neturėtų „eksperimentuoti“ su savo gyventojais.

Urugvajus sulaukė ir tarptautinės kritikos. Tarptautinės narkotikų kontrolės taryba perspėjo, kad šis įstatymas „visiškai prieštarauja tarptautinėms sutartims dėl narkotikų, kurias Urugvajus yra pasirašęs“.

Tarptautinė narkotikų kontrolės taryba yra nepriklausoma institucija, kurią įkūrė Jungtinės Tautos (JT), kad ši prižiūrėtų, kaip valstybės laikosi tarptautinių sutarčių dėl narkotikų. Liepos mėnesį tiesiogiai neįvardindamas Urugvajaus popiežius Pranciškus per vizitą Brazilijoje sukritikavo planus legalizuoti marihuaną. Apie marihuanos legalizavimą kalbama ir kitose Lotynų Amerikos šalyse: Brazilijoje, Meksikoje ir Kolumbijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.