Žmonės užplūdo Kijevo gatves, laukiama naujo šturmo (atnaujinta)

Trečiadienį ryte sėkmingai atrėmę pirmąjį „Berkut“ smogikų šturmą, protestuotojai Maidane neramiai laukė nakties. Nebetikėdami VRM pažadais, jie stiprino barikadas, pergrupavo savigynos būrius, laukdami naujo naktinio specialiųjų pajėgų šturmo. Tuo tarpu Rusija Ukrainai siunčia signalą - uždraustas ukrainietiškos mėsos importas.

Protestuotojai naktį laukia naujo šturmo.<br>AP nuotr.
Protestuotojai naktį laukia naujo šturmo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2013, 10:03 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:25 PM

Paramą protestuotojams išreiškė jau daugybė užsienio politikų, smerkiančių jėgos panaudojimą prieš taikiai mitinguojančius žmones.

Tamsą protestuotojai sutiko su baime ir nežinia. Vakar jiems taip pat buvo užtikrinta, kad Ukrainos valdžia nenaudos jėgos, tačiau šįryt jie savo kailiu įsitikino, kad tai netiesa.

Po šturmo Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas aiškino, kad pastarosiomis dienomis Kijeve tebuvo valomos gatvės, tačiau liudininkai pasakojo, jog žmonės buvo net daužomi lazdomis per galvas.

Kijevo ligoninėse po gruodžio 11-osios nakties įvykių atsidūrė 15 žmonių – 6 mitinguotojai ir 9 teisėsaugininkai. Hospitalizacijos priežastys – pėdų nušalimas, galvos-smegenų traumos, šonkaulių ir galūnių lūžiai, galvos, juosmens sužeidimai.

Buvę Lenkijos premjeras Jerzy Buzekas ir Julija Tymošenko kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydami pagalbos ir įsikišimo, tačiau ES kol kas užima stebėtojos poziciją.

Didžiausius protestus Ukrainoje nuo Oranžinės revoliucijos 2004 metais įžiebė Vyriausybės sprendimas nepasirašyti Asociacijos sutarties su ES.

Prezidentas V.Janukovyčius pažadėjo per 24 valandas priimti sprendimą, kaip sureguliuoti krizę šalyje, tačiau jam nebus lengva, nes Ukrainą į savo pusę lenkia ir Rusija. Ji griebėsi ekonominio sverto ir uždraudė ukrainietiškos mėsos importą, nes užšaldytoje jautienoje rastas mikroorganizmų kiekis neva viršijo leistinas normas.

Tiesioginę transliaciją iš Maidano galite matyti čia.

00 val. 15 min. Nepriklausomybės aikštėje po vidurnakčio prasidėjo maldos.

23 val. 50 min. Opozicija turi informacijos, kad prie Aukščiausiosios Rados susitelkę 2 tūkst. prokovatorių. Jų užduotis -  įsimaišyti į minią ir išprovokuoti konfliktus.

Teigiama, kad jie vaikšto grupelėmis, po penkis.

Opozicija paragino protestuotojus būti budriais ir taikiai apginti savo siekius.

23 val. 30 min. Ukrainos žiniasklaida praneša apie EP rezoliuciją dėl Ukrainos. Dokumentas smerkia jėgos panaudojimą prieš protestuotojus.

23 val. 10 min. Nepriklausomybės aikštėje - tūkstančiai žmonių, jų skaičius artėjant vidurnakčiui palaipsniui didėja. Savanoriai platina susirinkusiems juosteles su ES ir Ukrainos simbolika.

Atmosfera Maidane draugiška, savanoriai susirinkusius vaišina arbata, sumuštiniais, vaisiais. Kai kurie protestuotojai šilumos ieško prie laužų.

Maždaug kartą per valandą susirinkusieji sugieda Ukrainos himną.

Šiuo metu Ukrainoje nulinė temperatūra. Nešalta ir nesninga.

23 val. 05 min. Judėjimo „Trečia Ukrainos respublika“ lyderis J.Jucenko kviečia karius ir pareigūnus pereiti į liaudies pusę.

„Aš kviečiu iki penktadienio kiekvieną karininką, gynybos ministerijos darbuotoją priimti atsakingą sprendimą. Su kuo jūs esate - su Ukraina, ar su banditų valdžia?“, - klausė jis trečiadienio vakarą.

Pasak J.Jucenko, prie Maidano jau prisijungę šimtai milicijos darbuotojų. Jis kvietė tėvus, kurių vaikai mokosi milicijos mokyklose paimti juos iš ten.

23 val. 00 min. Europos parlamento pirmininkas M.Schulzas susitiko su Ukrainos opozicija ir pilietine visuomene. Jis savo „Twitter“ paskyroje pabrėžė, kad būtina siekti dialogo.

22 val. 35 min. V.Klyčko praneša, kad jokios provokacijos negali priversti žmones išeiti iš Maidano.

„Aš įsitikinęs tuo, kad šiandien taip pat bus provokacijų, bus daroma viskas, kad mus išstumti, bet mūsų žymiai daugiau ir visus ukrainiečių iš Ukrainos neišstumsi“,– žmonėms teigė V.Kličko.

Taip jis teigė po to, kai pasirodė pranešimų, jog provokatoriai ketina tarp protestuotojų įžiebti konfliktą.

Pasak „Interfax“ korespondentų, Nepriklausomybės aikštėje pasirodė ir V.Klyčko brolis Vladimiras.

22 val. 25 min. Europos komisija Ukrainai suka nugarą. EK astovas Olivieris Bailly teigia, kad nebegalima šiuo metu kalbėti apie Ukrainos įstojimą į ES. Geriausiu atveju ES ir Ukraina gali suartėti. Jis teigia, kad ES šalys skirtingai vertina galimą Ukrainos narystę ES.

22 val. 05 min. Į Nepriklausomybės aikštėje esančius protestuotojus kreipėsi teatro ir kino aktorė Ada Rogovcova.

„Brangieji mano, aš noriu įnešti savo tylų balsą, balsą močiutės ir mamos, balsą Ukrainos, balsą kultūros darbuotojo į jūsų galingą, švarų ukrainietišką balsą“,– pasakė ji, kreipdamasi į susirinkusiuosius.

A.Rogovcova pastebėjo, kad priklauso pokarinei kartai, kuriuos mokė - nemušti gulinčio.

„Negalima mušti gulinčio, negalima mušti per galvą, veidą, pilvą, negalima mušti žmogų, kuris neturi ginklo“ - pabrėžė ji.

„Jūsų pasipriešinimas, mūsų pasipriešinimas - tai mūsų vertybės. Svarbiausia žmogaus gyvenime -  išsaugoti savo žmogišką orumą, nežiūrint visko. Todėl, kad žmogus be orumo - nepilnavertis žmogus, o tauta be orumo - tai jau ne tauta“,– pasakė A. Rogoncova.

Mitingo dalyviai jos pasirodymą sutiko plojimais.

21. val. 35 min. Maidano dalyviai trečiadienio vakarą Nepriklausomybės aikštėje grožėjosi fejerverkais. „Tai dovana Kijevo dalyvių didvyriams“, - teigė partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas.

Po fejerverkų visa aikštė giedojo Ukrainos himną.

21 val. 05 min. Ukrainos opozicijos lyderiai trečiadienį teigė, jog nedalyvaus diskusijose su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, kol nebus įgyvendinti jų reikalavimai, įskaitant prezidento atsistatydinimą, skelbia „Reuters“ ir „RIA Novosti“.

Olehas Tiahnibokas teigė, kad V.Janukovyčiaus kvietimas dialogui yra „farsas ir komedija“. Jis ir dar vienas protestų lyderis Arsenijus Arseniukas pareiškė, jog nebus derybų su prezidentu dėl daugiau nei dvi savaites trunkančios politinės krizės, kol nebus įgyvendinti jų reikalavimai.

20 val. 45 min. Charkove paskelbta Maidano palaikymo akcija.

„Mes skelbiame mobilizaciją Kijevui. Kas turi galimybę, važiuokite savo sąskaita, kas neturi pinigų atvykti savo sąskaita, bet turi noro, galėsim nuvežti iš surinktų lėšų“, – taip sakė vienas iš iniciatorių Dmitrijus Piliepiec.

Kaip teigia „Interfax“ korespondentas, charkoviečiai masiškai neša konservų, arbatos, cukraus, šiltų drabužių, patalynės, dujokaukių ir perduoda tuos daiktus žmonėms, kurie ruošiasi važiuoti i Kijevą su automobiliais.

Per valandą buvo išsiųsta 5 automobiliai. Tuo pačiu formuojami sąrašai tų, kurie važiuos į Kijevą traukiniu.
20 val. 00 min. Nuo V.Janukovyčiaus nusigręžia ir Ukrainos milijardieriai.

Buvęs ekonomikos ministras, šokolado pramonės magnatas Petras Porošenka prisidėjo prie protestuotojų ir pasakė kalbą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, o milijardieriui Dmitrijui Firtašui priklausanti televizijos stotis „Inter“ parodė reportažą apie sužeistus mitingo dalyvius.

19 val. 30 min. ES išorės politikos vadovė C.Ashton sveikina V.Janukovyčiaus dialogo siekį.

„Mes liekame čia ir stebėsime padėtį Ukrainoje“, – sakė ji trečiadienį žurnalistams Kijeve.

C.Ashton pabrėžė, kad svarbu yra paleisti sulaikytuosius dar nebaigus tyrimo, taip pat teisingai ištirti jėgos panaudojimą prieš taikius mitinguojančius žmones.

19 val. 20 min. Nepriklausomybės aikštėje koncertuoja Ukrainos atlikėjai, žmonės šildosi aplink laužus. Iki vakaro protestuotojai sustiprino barikadas. Opozicijos atstovai neabejoja, šį vakarą arba naktį jie bus šturmuojami. Tiek žmonių Nepriklausomybės aikštėje - seniai bebuvo.

18 val. 50 min. Opozicijos atstovai šalia Konservatorijos suformavo dar vieną barikadą. Priešais juos išsirikiavę „Berkut“ kariai.

18 val. 40 min. V.Klyčko dėl šalį drebinančių antivyriausybinių protestų atšaukė anksčiau planuotą savo vizitą į Prancūziją.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras F.Fabiusas ir buvęs pasaulio bokso čempionas V.Klyčko turėjo susitikti trečiadienį vakare, tačiau jiedu kalbėjosi telefonu ir aptarė padėtį Ukrainoje ir „kaip taikiai išeiti iš šios krizės“, pranešė URM atstovas Romainas Nadalas.

Jis paaiškino, kad V.Klyčko buvo priverstas atšaukti savo vizitą „dėl politinės padėties Ukrainoje“.

18 val. 30 min. Buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko prašo ignoruoti V.Janukovyčiaus kvietimą derėtis ir ragina Vakarų šalis veikti.

„Jokių kalbų su gauja ir jokių derybų su jais. Tik skubus V.Janukovyčiaus ir jo rato atsistatydinimas“, – J.Tymošenko cituojama partijos pranešime.

„Stabdykite autoritarinį režimą Ukrainoje finansinėmis ir vizų sankcijomis bei tarptautiniu antikorupciniu tyrimu. Kitaip Ukraina taps laisvės kapinėmis. Veikite!“, – prašė buvusi premjerė.

18 val. 20 min. V.Janukovyčius kviečia opoziciją derėtis. Ukrainos prezidentas prašo atstovų iš visų politinių partijų, pilietinės visuomenės ir dvasininkų susėsti prie derybų stalo.

Jis patikino, kad „Vyriausybė veiks tik įstatymo pagrindu ir nenaudos jėgos prie susirinkusiuosius“. Pasak V.Janukovyčiaus, jo siekis - užtikrinti taiką šalyje.

„Kviečiu visų politinių jėgų atstovus, šventuosius tėvus, visuomenės atstovus į bendrą nacionalinį dialogą, – sakoma valstybės vadovo trečiadienį paskelbtame pranešime. – Aš asmeniškai esu pasirengęs tokiam apskritajam stalui“.

V.Janukovyčius atskirai kreipėsi į opoziciją: „Dėl kompromiso siekio kviečiu opoziciją neatsisakyti, neiti supriešinimo ir ultimatumų keliu“.

Prezidentas užtikrino, kad valdžia veiks „tik įstatymo ribose ir niekada nepanaudos jėgos prieš taikius susirinkimus“.

„Kaip Ukrainos prezidentas, Konstitucijos garantas, padarysiu viską, ko reikia, kad šalis veiktų normaliai, kiekvieno jos piliečio teisės ir interesai būtų apginti, užtikrinta taika ir ramybė mūsų valstybėje“, – pabrėžė V.Janukovyčius.

18 val. 00 min. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas pareiškė, kad įvykiai Kijeve parodė, jog Ukrainos valdžia nenusipelnė finansinės paramos iš ES, tačiau ES pasiruošusi paremti europietiškas reformas šalyje.

„Ši Ukrainos vyriausybė aiškiai diskreditavo save, kalbant apie ekonominę pagalbą iš ES“, - paskelbė jis savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

18 val. 00 min. Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas trečiadienį paragino Ukrainos valdžią nenaudoti jėgos prieš protestuotojus, perspėdamas, kad tai tik paaštrintų situaciją.

„Smurtas skatina smurtą, ir būtent to valstybei dabar nereikia“, - BNS Strasbūre sakė M.Schulzas.

 EP vadovas patikino, kad esant reikalui Ukrainoje būtų pratęsta Airijos ir Lenkijos politikų Pato Coxo ir Aleksandro Kwasnievskio misija.

17 val. 30 min. Rusija vėl uždraudė ukrainietiškos mėsos importą - „Rosselchoznadzor“ apribojo jautienos, pagamintos Ivano-Frankovo mėsos kombinate, įvežimą į Rusijos Federacijos teritoriją, praneša liga.net.

Neva, užšaldytoje jautienoje rastas mikroorganizmų kiekis viršijo leistinas normas.

17 val. 25 min. Kijevo oro uostai ir centrinė geležinkelio stotis atnaujino darbą – informacija apie sprogmenis nepasitvirtino, praneša zn.ua.

17 val. 19 min. Prezidentas V.Janukovyčius pažadėjo C.Ashton per 24 valandas priimti sprendimą, kaip sureguliuoti krizę šalyje, praneša zn.ua.

17 val. 10 min. Euromaidano dalyviai ruošiasi galimam naktiniam ginkluotųjų pajėgų šturmui – stiprina barikadas, performuoja savigynos padalinius, praneša liga.net.

„Neatmetame galimybės, kad šiąnakt vėl bus ataka, agresija prieš Maidaną. Nes be lazdų prezidentui nieko neliko. Mes ruošiamės, dabar stiprinamos tos barikados, kurios nukentėjo per naktinį šturmą, jos atstatomos. Mes vėl renkame visus, kas pajėgus ginti Maidaną“, - sakė Aleksandras Turčinovas.

VRM pažadais, kad protestuotojai iš Maidano nebus vaikomi, aktyvistai nebetiki – kad nebus šturmo, buvo žadama ir prieš praėjusią naktį.

Į Kijevą vyksta aktyvistai iš įvairių regionų.

Panašu, kad vidaus specialiųjų pajėgų kariai Kijeve įsikuria ilgam – jie įkurdinami Sporto rūmuose.

16 val. 59 min. Į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją gruodžio 11 dieną iškviestas Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenko, kuris buvo paprašytas perduoti savo vadovybei gilų susirūpinimą dėl Ukrainos milicijos jėgos taikymo prieš taikius protestuotojus Kijevo Nepriklausomybės aikštėje praėjusią naktį.

16 val. 50 min. Ukrainos Vidaus reikalų viceministras Viktoras Ratušniakas neatmeta galimybės, kad ir toliau gali būti naudojama jėga, išmontuojant barikadas Kijevo centre, praneša interfax.com.ua.

Pasak jo, milicija imsis veiksmų, jeigu į juos raštu kreipsis už darbų vykdymą atsakinga tarnyba ir prašys užtikrinti, kad jie galėtų vykdyti savo darbus.

16 val. 30 min. Ukrainos milicija pranešė gavusi apie užminuotus oro uostus „Borispol“ ir „Žuliany“, taip pat Kijevo geležinkelio stotį.

Kaip praneša interfax.com.ua, į miliciją paskambinus telefonu buvo pranešta apie dviejų oro uostų ir centrinės Kijevo geležinkelio stoties užminavimą. Pranešimas atėjo trečiadienį popiet, į įvykio vietas išvyko pareigūnai.

„Borispol“ tarptautinio oro uosto, priimančio čarterinius reisus, keleiviai buvo paprašyti skubiai palikti patalpą. Iš viso evakuota 1200 žmonių, sulaikyti 5 reisai.

Vyksta evakuacija ir Kijevo geležinkelio stotyje.

Antrasis pagal dydį Žuliany oro uostas taip pat evakuoja keleivius.

Liga.net praneša, kad užminuotos dvo Kijevo geležinkelio stotys - ne tik Centrinė, bet ir Pietinė.

16 val. 25 min. Ukrainos „Microsoft“ generalinis direktorius Dmitrijus Šimkovas laikinai pasitraukė iš pareigų ir pasiėmė neribotas atostogas, kad galėtų dalyvauti Euromaidane. Apie tai jis paskelbė savo „Facebook“ paskyroje.

16 val. 20 min. Kijevo apeliacinis teismas paleido du sulaikytus Euromaidano aktyvistus.

16 val. 15 min. Europos Parlamentas vieningai pareiškė palaikantis Ukrainos protestuotojus Euromaidane.

Strasbūre antradienį vykusioje Parlamento sesijoje parlamentarai kritikavo Europos Sąjungą ir Rusiją.

Jie sakė, kad EP turi atlikti konkretų vaidmenį sprendžiant šią politinę krizę, taip pat vykdant Rytų partnerystės politiką.

EP vicepirmininkas Jacekas Protasiewiczius (Jacekas Protasevičius) sakė, kad Parlamentas „turėtų palaikyti tuos, kurie išėjo į gatves, kad atnaujintų dialogą dėl Asociacijos sutarties“.

„Svarbu, kad sutartis būtų padėta ant stalo ir ją būtų galima pasirašyti“, – nurodė EP vicepirmininkas.

Kitas europarlamentaras Jacekas Saryuszas-Wolskis iš Europos liaudies partijos sakė, kad Ukraina yra „svarbus klausimas Europai“.

„Turime išreikšti solidarumą su ukrainiečiais. Taip mes jiems suteiksime vilties“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu jo partijos kolega Elmaras Brokas sakė, kad „Ukraina turi spręsti, kokį sprendimą priimti, o ne Rusija“.

„Tai tarptautinės teisės pažeidimas (Maskvos daromas prekybinis spaudimas Ukrainai). Mes atidarome jums duris“, – sakė jis.

Su Ukrainos vėliava ant kaklo kalbėjusi žaliųjų frakcijos vicepirmininkė vokietė Rebecca Harms paragino ES imtis veiksmų: „Europos vaidmuo – palaikyti ir neleisti augti smurtui, ir užtikrinti, kad būtų derybos“.

Tuo tarpu lenkų europarlamentaras Ryszardas Legutko pavadino Rytų partnerystę „žeminančia nesėkme“. „Rusija laimėjo, ES pralaimėjo“, – sakė jis.

16 val. 08 min. Ukrainoje viešinti ES diplomatijos vadove Catherine Ashton pranešė, kad per ilgą diskusiją prezidentas V.Janukovyčius ją užtikrino, jog yra pasirengęs dialogui ir tebenori pasirašyti Asociacijos sutartį.

Pasak C.Ashton, pastarieji įvykiai Kijevo Maidane apsunkino tokio dialogo pradžią, bet per artimiausias valandas ji pasistengs išsiaiškinti visus galimus taikaus sprendimo kelius, praneša zn.ua.

C.Ashton pasmerkė jėgos panaudojimą prieš eurointegracijos šalininkus Kijeve po to, kai naktį į trečiadienį milicija nesėkmingai bandė juos išvaikyti, praneša ELTA.

"Esu labai sunerimusi dėl milicijos veiksmų praėjusią naktį, - Ukrainos sostinėje sakė C.Ashton. - Man labai didelį įspūdį padarė besitęsiantys taikūs ir drąsūs protestai dėl Europos siekio. Pasmerkiu jėgos panaudojimą ir smurtą. Taip negalima reaguoti į taikias demonstracijas. Raginu, kiek galima, susilaikyti nuo to".

16 val. 05 min. Ukrainos vyriausybė vis dar turi galimybę atvesti savo šalį į europietišką ateitį, trečiadienį pareiškė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland, praneša BNS.

Kalbėdama po susitikimo su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, žurnalistams V.Nuland pasakė savo pašnekovui paaiškinusi, jog Jungtinės Valstijos tiki, kad Ukrainos europietiška ateitis dar gali būti išgelbėta ir JAV norėtų, kad prezidentas eitų šia kryptimi.

Norint sulaukti tokio rezultato, Ukrainos vadovybė turėtų nedelsdama imtis veiksmų saugumui užtikrinti ir atnaujinti derybas su ES bei Tarptautiniu valiutos fondu, pareiškė pareigūnė.

V.Nuland pridūrė mananti, kad V.Janukovyčius po pokalbio su ja žino, ką reikia daryti.

Pasaulis seka įvykius Ukrainoje ir nori matyti, kad jos laukia geresnė ateitis negu dabar, pridūrė ji.

15 val. 40 min. Kijeve sukoncentruotos praktiškai visos jėgos struktūros, atliekančios viešosios tvarkos saugojimo funkciją, rašo liga.net.

„Visi tie kariai, kuriuos buvo galima buvo suvežti į Kijevą, jau suvežti. Naujų karių nebus. Visos sritys praktiškai ištuštintos“, - sakė deputatas nuo „Batkivščina“ partijos Vitalijus Jarema.

Pasak jo, šiuo metu sostinėje apie 3,2 tūkst. „Berkut“ pajėgų ir apie 10 tūkst. Vidaus pajėgų karių.

Pasak parlamentaro, visų jų funkcionavimui Kijeve išleidžiamos didžiulės lėšos – opozicija ruošiasi šį klausimą iškelti Radoje. Jo žiniomis, „Berkut“ kariai, dalyvavę vaikant protestuotojus iš Maidano lapkričio 30 d., gavo po 500 dolerių.

15 val. 20 min. Įtakingas Ukrainos stačiatikių bažnyčios Kijevo patriarchato vadovas patriarchas Filaretas trečiadienį įspėjo, kad besitęsiantis smurtas Kijeve gali lemti pilietinį konfliktą, ir paragino vyriausybę pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, praneša ELTA.

„Jėga tik suintensyvins protestą ir lems, kad mūsų šalis atsidurs visuotiniame pilietiniame konflikte“, - sakoma patriarcho pranešime, kuriame raginamas vyriausybės, opozicijos ir visuomenės dialogas bei „jėgos naudojimo moratoriumas“.

Vyriausybės sprendimas nepasirašyti Asociacijos sutarties su ES įžiebė didžiausius protestus Ukrainoje nuo oranžinės revoliucijos 2004 metais.

„ES Asociacijos sutarties pasirašymo atidėjimas yra pirmoji piliečių protestų priežastis. Protingiausia būtų krizę įveikti greitai užbaigiant derybas ir pasirašant sutartį“, - sakė Filaretas.

84-erių Filaretas remia demonstracijas Kijevo Nepriklausomybės aikštėje. Michailovsko vienuolynas priglaudė ir suteikė pagalbą protestuotojams po to, kai gruodžio 1-ąją policija jėga juos išvaikė iš Nepriklausomybės aikštės.

15 val. 18 min. Lietuvos konservatorių lyderiai trečiadienį paragino Europos Komisiją parengti makroekonominės pagalbos Ukrainai planą, kuris būtų pasiūlytas Kijevui įgyvendinus Europos Sąjungai duotus įsipareigojimus, praneša BNS.

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai pareiškė su giliu susirūpinimu stebintys Ukrainos jėgos struktūrų veiksmus prieš proeuropietiškai nusiteikusius protestuotojus ir teigė, kad auganti sumaištis yra naudinga Rusijai.

Pranešimą išplatinę konservatorių lyderis ekspremjeras Andrius Kubilius ir buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigė, kad ES ir JAV tikslinga imtis aktyvaus tarpininkavimo vaidmens tarp valdančiųjų bei opozicijos.

„Raginame Europos Komisiją neatidėliotinai parengti makroekonominės pagalbos planą, kuris būtų pasiūlytas Ukrainai, jei ši imtųsi ryžtingų veiksmų politinei padėčiai keisti ir reikiamoms reformoms bei įsipareigojimams įgyvendinti“, - teigiama pareiškime.

15 val. 15 min. Europos Sąjunga privalo padėti Ukrainai, kurioje tvyro įtampa tarp valdžios ir jos elgesiu nepatenkintų proeuropietiškų protestuotojų, trečiadienį pareiškė buvęs Europos Parlamento pirmininkas ir buvęs Lenkijos premjeras Jerzy Buzekas, praneša BNS.

Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre dalyvaujantis J.Buzekas BNS sakė, kad naktį Ukrainos pareigūnams panaudojus jėgą prieš protestuotojus, šalyje būtina surengti apskritojo stalo diskusijas, kuriose ES turėtų patarėjo vaidmenį.

„Pastarosios nakties įvykiai pavertė mus visus atsakingus už Ukrainos ateitį, ir mūsų pagalba yra būtina“, - sakė žinomas Lenkijos politikas.

J.Buzeko teigimu, sprendimą iš politinės aklavietės turi rasti patys ukrainiečiai, bet ES privalo parodyti, jog yra pasirengusi bendradarbiauti ateityje.

J.Buzekas 1997-2001 metais buvo Lenkijos premjeras, o 2009-2012 metais vadovavo Europos Parlamentui.

15 val. 10 min. Kijeve pradėjo darbą bendranacionalinis apskritasis stalas dėl situacijos šalyje sureguliavimo, praneša zn.ua.

Posėdis vyksta nacionaliniuose rūmuose „Ukraina“, jam vadovauja pirmasis Ukrainos prezidentas Leonardas Kravčiukas. Taip pat dalyvauja antrasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Vladimiras Rybakas, Kijevo miesto administracijos vadovas Aleksandras Popovas, teisingumo ministrė Jelena Lukaš, vicepremjeras Aleksandras Vikulis, sveikatos apsaugos ministrė Raisa Bogatyreva, Regionų partijos lyderis Aleksandras Jefremovas, Komunistų partijos vadovas Petras Simonenka, buvęs parlamento vadovas Vladimiras Litvinas.

Dalyvauja ir religiniai lyderiai, apie 10 visuomeninių organizacijų atstovai.

Trečiasis Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka atsisakė dalyvauti posėdyje, nes jame nedalyvauja opozicija.

14 val. 35 min. Buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras, judėjimo „Trečioji Ukrainos respublika“ lyderis Jurijus Lucenka pakvietė visus teisėsaugininkus iki penktadienio apsispręsti, kam jie ištikimi - „ukrainiečių tautai ar kleptokratų gaujai“.

„Šiam savaitgaliui opozicija naują grandiozinę manifestaciją. Faktiškai tai bus Rubikonas (riba, kurią peržengus nebegrįžtama, - red.)... Aš raginu: visi, kas nešioja uniformą, iki penktadienio turi apsispręsti, kam jis ištikimas – ukrainiečių tautai ar kleptokratų gaujai“, - sakė jis.

14 val. 15 min. Kirovogrado specialusis „Berkut“ padalinys atsisakė sėsti į autobusus ir važiuoti į Kijevą vaikyti Maidano, rašo liga.net.

„Mes priėmėme bendrą sprendimą atsisakyti naudoti jėgą prieš taikius mitinguotojus. Nepaisant grasinimų ir galimų sankcijų prieš mus, visas sąstatas – 220 karių – atsisakė sėstis į autobusus. 6 autobusai naktį neišvažiavo į Kijevą“, - sakė vienas iš „Berkut“ vadų.

Pagal neoficialią informaciją, padalinių vadai nušalinti nuo pareigų vykdymo.

13 val. 17 min. Kijevo ligoninėse po gruodžio 11-osios nakties įvykių atsidūrė 15 žmonių – 6 mitinguotojai ir 9 teisėsaugininkai. Hospitalizacijos priežastys – pėdų nušalimas, galvos-smegenų traumos, šonkaulių ir galūnių lūžiai, galvos, juosmens sužeidimai.

13 val. 05 min. Ukrainos opozicija neatmeta galimybės, kad Maidano šturmas gali vėl pasikartoti, tačiau dabartinį jėgos struktūrų atsitraukimą laiko protestuotojų laimėtu mūšiu. Taip pareiškė partijos „Svooda“ lyderis Olegas Tiagnibokas.

Jo skaičiavimais, gruodžio 11-osios naktį Maidano rajone buvo apie 5 tūkst. milicininkų. Politikas pasidžiaugė, kad Maidanui pavyko išlaikyti taikų akcijos pobūdį.

12 val. 40 min. Euromaidano dalyviai ketina kolona eiti prie Apeliacinio teismo palaikyti anksčiau suimtų aktyvistų. Planuojama, kad koloną sudarys apie 2 tūkst. žmonių.

Gruodžio 11 d. Apeliacinis teismas svarsto aktyvistų, suimtų gruodžio 1 dieną ir kaltinamų masinių neramumų organizavimu prie prezidento administracijos, bylas. Posėdžiai prasidės nuo 14 val.

12 val. 20 min. Kreščiatiko apgultis baigėsi. Vidaus reikalų pajėgų kariai, esantys Maidane, pradėjo persigrupuoti ir galų gale susėdę į autobusus išvažiavo į valdžios kvartalą.

Milicija patraukė 8 autobusus, kurie buvo atitvėrę Kreščiatiką ties Profsąjungų rūmais.

12 val. 05 min. Protestuotojai Maidane atstatinėja pralaužtas barikadas.

11 val. 40 min. Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka oficialiai pareiškė, kad Maidano išvaikyti neketina, praneša korrespondent.net.

„Noriu visus nuraminti – jokio Maidano išvaikymo nebus. Niekas nesikėsina į piliečių teisę į taikų protestą. Bet negalima ignoruoti ir kitų piliečių teisių ir teisėtų interesų. Turi būti nepažeistas normalus sostinės funkcionavimas“, - sakė V.Zacharčeenka.

11 val. 20 min. Po Maidaną vaikšto antradienį į Kijevą atvykusi JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland, dalindama žmonėms maistą. Iš didelio paketo diplomatė, tapusi savanore, vaišina žmones sausainiais, bandelėmis ir duona. Ją lydi JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas.

Akcijos dalyviai sveikina ją džiaugsmingais šūksniais, kai kurie skanduoja „God bless you“.

V.Nuland priėjo ir prie vidaus pajėgų karių, pasiūlė jiems sausainių. Teisėsaugininkai paėmė vaišes, netardami nė žodžio, ir padėkojo politikei šypsenomis.

11 val. 14 min. Ukrainos premjeras M.Azarovas trečiadienį neigė, kad prieš Kijevo centre protestuojančius opozicijos šalininkus naudojama jėga, sakydamas, kad pastarosiomis dienomis sostinėje tebuvo valomos gatvės, kurias demonstrantai buvo užtvėrę barikadomis, praneša BNS.

„Jokio jėgos naudojimo prieš taikius demonstrantus niekada nebus. Kalbama apie kelių išvalymą, siekiant užtikrinti gyvybinę veiklą sostinėje“, – M.Azarovas pareiškė atidarydamas ministrų kabineto posėdį.

11 val. 07 min. Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas trečiadienį išsigynė, kad Ukraina suka į Rusijos glėbį. „Jokių pokalbių apie Muitų sąjungą nėra, jokių dokumentų vyriausybė neruošia. Noriu įspėti, kad nebūtų jokių provokacijų šia tema“, - sakė jis.

Pasak vyriausybės vadovo, jokie dokumentai su Maskva gruodžio 18 d. vyksiančiame Rusijos ir Ukrainos tarpvalstybinės komisijos posėdyje nebus pasirašomi.

11 val. 03 min. Kanados parlamentas ruošiasi įvesti sankcijas prieš Ukrainos valdžią. Dėl įvykių Ukrainoje Kanadoje sušauktas skubus parlamento posėdis.

10 val. 55 min. Trys autobusai, kuriuose pasislėpė „Berkut“ smogikai po nepavykusio šturmo, nuvažiavo, atblokuodami merijos įėjimą. Akcijos dalyviai sveikino autobusų nuvažiavimą garsiais šūksniais. Situaciją išorėje pro atvirus pastato langus stebi užsibarikadavę protestuotojai.

Vidiniame Kijevo miesto administracijos pastato kieme yra keletas teisėsaugininkų.

Šturmuojant meriją, keli žmonės buvo sužeisti, pranešė „5 kanalo“ žurnalistė Darja Fedenko. Pasak jos, šturmas buvo „labai grubus“, „Berkut“ kariai mušė žmones lazdomis per galvas.

10 val. 45 min. Socialiniuose tinkluose platinamas įspėjimas, cituojant patikimą šaltinį iš vidaus reikalų ministerijos – milicijai duotas įsakymas areštuoti mitinguotojus, kai jie lieka po 1-2 žmones. „Kišenėse materializuojasi uždrausti daiktai. O toliau scenarijus aiškus. Stenkitės vaikščioti grupėmis po 4-5 žmones“, - rašoma įspėjime.

10 val. 30 min. Lenkijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė jėgos panaudojimą prieš mitinguotojus Maidane kaip blogiausią iš visų galimų strategijų.

„Jėgos panaudojimas prieš protestuotojus Kijeve – blogiausia iš visų galimų strategijų. Didelė pagarba taikiam žmonių elgesiui Maidane“, - „Twitter“ rašė Leknijos užsienio reikalų viceministrė Katarzyna Pelczynska-Nalecz.

10 val. 15 min. Prie merijos pastato, sėkmingai atrėmę pirmąjį „Berkut“ šturmą, protestuotojai apsupo žmogų, kuris norėjo kažką mesti į specialiųjų pajėgų karius. Jis palaikytas provokatoriumi.

Žmogus su balta striuke ant merijos laiptų numetė pistoletą. Keletas dešimčių žmonių apsupo numestą daiktą, kad niekas negalėtų jo paimti ir nesugadintų pirštų atspaudų ar kitų galimų įrodymų.

Į incidento vietą iškviesti tyrėjai, apie 10 val. ryto jie paėmė pistoletą, rašo zn.ua.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.