J.Kerry tapo pirmu Vietname apsilankiusiu JAV diplomatijos vadovu

JAV valstybės sekretorius

J.Kerry niekada nepamirš, ką patyrė kariaudamas Vietname.<br>AP nuotr.
J.Kerry niekada nepamirš, ką patyrė kariaudamas Vietname.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 14, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:09 PM

Katalikas J.Kerry, kurį Vietnamo kare patirti įspūdžiai paskatino žengti į politiką, aplankė prancūzų kolonijos laikais pastatytą Švč.Dievo Motinos katedrą pietiniame Hošimino mieste, pradėdamas pirmąjį oficialų JAV diplomatijos vadovo vizitą šioje šalyje.

Vašingtonas siekia akcentuoti savo didelį dėmesį Azijos reikalams, vykdydamas „posūkio“ politiką, ypač kai anksčiau šiais metais vykęs JAV vyriausybės „uždarymas“ privertė prezidentą Baraką Obamą atšaukti kelionę į tą regioną ir sudarė galimybę Kinijai griežti pirmuoju smuiku keliuose svarbiuose regiono viršūnių susitikimuose.

Šiame regione taip pat jaučiama didelė įtampa dėl politinių ir teritorinių nesutarimų, tai ir aršūs ginčai dėl jūrinių teritorijų tarp stiprėjančio Pekino ir daugelio jo kaimynų, taip pat ir Vietnamo. Dėl šios padėties didėja susirūpinimas, kad netgi nereikšmingas incidentas ginčijamuose vandenyse gali išprovokuoti didelį konfliktą.

Per trijų dienų vizitą J.Kerry planuoja susitikti Hanojuje su Vietnamo premjeru Nguyen Tan Dungu ir užsienio reikalų ministru Pham Binh Minhu; šiose derybose tikriausiai bus akcentuojami stiprėjantys saugumo ir prekybos ryšiai tarp JAV ir Vietnamo - valstybių, normalizavusių dvišalius santykius prieš du dešimtmečius.

Valstybės sekretorius taip pat aplankys Mekongo deltą, kur jis karo metais tarnavo patrulių katerio „Swift“, vykdžiusio pavojingas misijas upėse, kapitonu.

J.Kerry tarnavo JAV karinėse jūrų pajėgose 1966–1970 metais ir turėjo jūrų leitenanto laipsnį. Jis pelnė tris „Purpurines širdis“ – pasižymėjimo ženklus, teikiamus už bet kokius sužeidimus mūšio metu, dėl kurių turi būti suteikta medicinos pagalba, taip pat Bronzinės ir Sidabrinės žvaigždės medalius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.