N.Mandelos palaikai atvežti į PAR oro pajėgų bazę

Kovos su Pietų Afrikos

Buvęs PAR prezidentas mirė praėjusią savaitę, būdamas 95 metų.<br>AP nuotr.
Buvęs PAR prezidentas mirė praėjusią savaitę, būdamas 95 metų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-12-14 12:09, atnaujinta 2018-02-19 20:12

Kariškiai perdavė vėliava užklotą N.Mandelos karstą ANC atstovams per iškilmingą ceremoniją, kurią tiesiogiai transliavo PAR telecizija. Per ją oro bazėje buvo surengtos ekumeninės pamaldos; velionis buvęs šalies lyderis taip pat buvo pagerbtas muzikiniu pasirodymu.

PAR prezidentas Jacobas Zuma gyrė N.Mandelos gyvenimo pasiekimus, išsamiai apžvelgdamas jo kovą už juodaodžių išsivadavimą. Pasak jo, N.Mandela turėjo retą galimybę teoriją paversti praktika.

„Jis padarė tai, ką padaryti nelengva“, – pažymėjo J.Zuma.

Prezidentas taip pat priminė, kaip N.Mandela dar būdamas jaunas atvyko į Johanesburgą iš kaimo, jau išsiugdęs drausmę ir turėdamas ilgai trukusio ir sunkaus kovos su apartheidu judėjimo viziją.

N.Mandelos palaikai vėl bus perduoti kariškiams vėliau šeštadienį. Karstas bus nuskraidintas į Rytų Kyšulio provinciją, ruošiantis kitą dieną vyksiančiai laidotuvių ceremonijai.

Tikimasi, kad N.Mandelos karstas bus atskraidintas į Mtatos miestą Rytų Kyšulio provincijoje šeštadienio popietę, kur bus pasitiktas iškilmingos karinės rikiuotės.

Taip pat bus atliktas kitos apeigos, prieš N.Mandelos palaikus vežančiam kortežui išvykstant iš Mtatos į Kunu kaimą, kur velionis Nobelio taikos premijos laureatas bus palaidotas sekmadienį.

Žmonės pakviesti atsisveikinti su velioniu lyderiu, kai kortežas važiuos į Kunu. Galiausiai palaikai bus nuvežti į N.Mandelos šeimos ūkį, kur vyks daugiau ceremonijų.

Šeštadienio vakarą ANC planuoja pradėti naktinį budėjimą Walterio Sisulu universitete Mtatoje, kur laidotuvių išvakarėse N.Mandelą pagerbs partijos lyderiai ir vyriausybės pareigūnai.

Buvęs PAR prezidentas mirė praėjusią savaitę, būdamas 95 metų. Jo palaikai šią savaitę tris dienas buvo laikomi viešai pašarvoti, pritraukdami daugybę pietų afrikiečių, gedinčių dėl jo mirties ir mininčių jo sėkmingą kovą su apartheidu.

Tačiau tūkstančiai žmonių liko nusivylę, nes taip ir nepamatė mirusio lyderio dėl didžiulio gedėtojų antplūdžio ir transporto problemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.