Nuo A.B.Breiviko nukentėjo ir P.Picasso

Penkiems legendinio

P.Picasso raižiniai betone turi didžiulę vertę.<br>„Reuters“ nuotr.
P.Picasso raižiniai betone turi didžiulę vertę.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt

2013-12-14 16:02, atnaujinta 2018-02-19 20:09

Tiek meno kūrinių yra dviejuose pastatuose, iš kurių vienas yra 17 aukštų premjero rezidencija, pastatyta 1958 metais. Tai pirmieji P.Picasso raižiniai betone, o keturi iš jų buvo specialiai sukurti šiam kompleksui.

Dabar Norvegijoje svarstoma, kaip pasielgti su pastatais, apgadintais per sprogdinimą, nusinešusį aštuonias žmonių gyvybes. Tą pačią dieną A.B.Breivikas nužudė dar 69 žmones, daugiausiai paauglius, per išpuolį valdančiosios Darbo partijos jaunimo vasaros stovykloje netoli sostinės esančioje Utiojos saloje.

Nauja vyriausybė, pradėjusi darbą nuo spalio, tikriausiai svarstys šį klausimą ateinantį pavasarį, o pareigūnai tvirtina, kad kol kas nepriimtas joks sprendimas.

„Debatai vyksta labai emocingai“, – sakė vyriausybės nekilnojamojo turto valdybos „Statsbygg“ atstovas Paalas Weiby.

„Daug žmonių bijotų grįžti“ dirbti į tą pastatą, aiškino jis.

„Tačiau kiti sako, kad šis pastatas yra simbolis, ir jeigu jis būtų nugriautas, teroristas laimės“, – pridūrė P.Weiby.

Kūrinius, patamsėjsius nuo daugelį metų tvyrojusių cigarečių dūmų, išraižė betone P.Picasso draugas – norvegų menininkas Carlas Nesjaras. Oslo vyriausybiniame komplekse yra ir šio menininko autorinių darbų.

Osle yra penki P.Picasso kūriniai: „Paplūdimys“ (The Beach), „Kiras“ (The Seagull), „Satyras ir faunas“ (Satyr and Faun), taip pat dvi „Žvejų“ (The Fishermen) versijas. Dauguma jų yra apie trijų metrų pločio, tačiau vieno pastato išorėje esantis raižinys „Žvejai“ yra 13 metrų pločio.

A.B.Breiviko palikto užminuoto automobilio sprogimas paliko dviejų aukštų gylio kraterį, sulankstė plienines sijas ir suskaldė betoną. Daugiaaukštis pastatas, kuriame įsikūręs premjero biuras, buvo taip smarkiai apgadintas, jog vyriausybės užsakymu parengtoje studijoje rekomenduojama jį nugriauti, argumentuojant, kad naujas statinys leistų sutaupyti apie 400 mln. kronų (162 mln. litų).

„Žinoma – tačiau tuomet būtų užbaigta Breiviko piktadarystė, – sakė Osle studijuojanti 19-metė Sofia Hagen (Sofija Hagen). – Įsivaizduokit, kaip jis tada apsidžiaugtų.“

Kai kurie meno kūriniai galėtų būti perkelti, tačiau kritikai sako, kad jie nepritaikyti eksponuoti kitur ir kad ne visi raižiniai gali būti išgelbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.