Protestuotojai Kijeve ragina V.Janukovyčių nevykti pas V.Putiną

Visą dieną su opozicijos atstovais ir Maidano protestuotojais praleidę JAV senatoriai Johnas McCainas ir Chrisas Murphy sekmadienio vakarą susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. Abu svečiai aiškiai palaiko opozicijos siekius priartinti Kijevą prie Europos ir įspėja dabartinę Ukrainos valdžią apie sankcijas, kurios gali būti panaudotos, jeigu šalyje bus pralietas kraujas.

Maidane ryžto nemažėja.<br>AP nuotr.
Maidane ryžto nemažėja.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-12-15 10:16, atnaujinta 2018-02-19 20:00

Protestuotojus nuraminti bando Ukrainos vicepremjeras Sergejus Arbuzovas, kuris tikina, kad reikalai su Briuseliu dar nėra baigti. Tai, kad Briuselis pristabdo darbą su Ukraina dėl Asociacijos sutarties pasirašymo, politikas aiškina tuo, jog šiuo metu sąlygas derina trys darbo grupės.

Mažiausiai 200 tūkst. žmonių susirinko į sekmadienio mitingą Ukrainos sostinėje, kurį organizavo opozicija, protestuojanti prieš vyriausybės sprendimą nepasirašyti sutarties su Europos Sąjunga.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius JAV senatorius Johnas McCainas pareiškė, kad Vašingtonas remia jų troškimą dėl europinės integracijos.

„Visai Ukrainai - Amerika su jumis“, - sušuko jis džiūgaujančiai miniai.

„Laisvasis pasaulis su jumis, Amerika su jumis, aš su jumis Ukraina padarys Europą geresnę ir Europa padarys Ukrainą geresnę“, - pareiškė senatorius. Kijeve JAV atstovai aukštu valstybiniu apdovanojimu įvertino dainininkę Ruslaną.

Maidane išdygo Lenkijos parlamentarų palapinė – taip kaimyninės valstybės politikai išreiškė solidarumą.

„Labai seniai nesijaučiau tokiu laisvu žmogumi, kaip pas jus Maidane. Norime parodyti, kad jus remiame“, – kalbėjo Lenkijos parlamentarė Malgorzata Gosiewska.

Nenori sutarties su Maskva

Opozicijos atstovas J.Lucenka pranešė, kad pirmadienį Aukščiausioje Radoje vyks balsavimas, kad prezidentas V.Janukovyčius gruodžio 17 dieną nevyktų į Maskvą  susitikti su Vladimiru Putinu.

Magnatas Piotras Porošenka patikino, kad pirmadienį nuvyks į Briuselį susitikti su Europos Sąjungos atstovais. Jis pažadėjo, kad Asociacijos sutartis su ES bus pasirašyta.

Opozicinės partijos ragino „visus ukrainiečius“ susirinkti Nepriklausomybės aikštėje, kurią jau daugiau kaip tris savaites yra okupavę protestuotojai, nepritariantys prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimui nepasirašyti Asociacijos sutarties su ES ir užmegzti glaudesnius ryšius su Rusija.

Netrukus milicija pranešė, kad Maidane mirė vienas protestuotojas - 1959 metais gimęs Kijevo apskrities gyventojas. Prie nelaimėlio atskubėję greitosios medicinos pagalbos gydytojai jam niekuo padėti nebegalėjo. Ant velionio kūno smurto žymių nepastebėta.

Sambūrio dalyviai Maidane priėmė rezoliuciją, kuri ragina V.Janukovyčių nepasirašyti sutikimo stoti į Muitų sąjungą.

Ant scenos užlipęs Aleksandras Turčinovas pareiškė, kad protestuotojai turi ginti savo tiesą ir stovėti dieną-naktį, kad Maidanas nebūtų išvaikytas.

Jis pranešė, kad 20-30 tūkstančių žmonių kolona eina protestuoti prie Vidaus reikalų ministerijos, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pastatų, be to, kita kolona nusidrieks prie Centrinės rinkimų komisijos būstinės.

Aplankę valdžios įstaigų, saugumo institucijų būstines, mitinguotojai apie 17 val. 30 min. grįžo į Nepriklausomybės aikštę.

Žinios iš Briuselio kursto pyktį

Protestuotojus nemenkai įaudrino sekmadienio naujienos iš Briuselio. Paaiškėjo, kad V.Janukovyčius nustojo kalbėtis su Europos Komisijos atstovais ir neaiškiais manevrais tik vilkina laiką.

Europos Sąjunga sustabdė darbą su Ukrainos valdžios atstovais dėl Asociacijos sutarties.

Europos Komisaras plėtros klausimais Štefanas Fule pabrėžė, kad Ukrainos prezidento ir Vyriausybės atstovų žodžiai sutarties klausimu vis smarkiau skiriasi nuo veiksmų. „Jų argumentai neturi jokio ryšio su realybe“, – konstatuoja Š.Fule.

Jis prisiminė neseniai Briuselyje vykusį susitikimą su Ukrainos vicepremjeru Sergejumi Arbuzovu. „Po ilgos diskusijos buvo nustatytos aiškios sutarties pasirašymo sąlygos ir įsipareigojimai. Darbas atidėtas. Atsakymų nėra“, – teigė Š.Fule.

Tai tik patvirtino vieno iš opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko mintis, kad V.Janukovyčius mausto ir Europos Sąjungą, ir protestuotojus.

Kiek anksčiau V.Klyčko paskelbė apie „milijonų eitynes“ prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių. Todėl opozicijos rėmėjų Kijevo centre buvo gerokai daugiau negu atvykėlių iš Donecko ir kitų prezidento šalininkų.

Opozicijos veikėjas Jurijus Lucenka, buvęs vidaus reikalų ministras, pasirodęs ant scenos pareiškė, kad Ukrainos parlamente netrukus bus suburta nauja dauguma. Gimimo dieną Euromaidane švenčiantis J.Lucenka tikino, kad Radoje susidarė pakankama grupė deputatų, kurie yra pasiryžę pasukti šalį į Europos Sąjungą.

Pradžiugino svečiai iš JAV

Kreipdamasis į susirinkusiuosius JAV senatorius Johnas McCainas pareiškė, kad Vašingtonas remia jų troškimą dėl europinės integracijos.

„Visai Ukrainai - Amerika su jumis“, - sušuko jis džiūgaujančiai miniai.

„Laisvasis pasaulis su jumis, Amerika su jumis, aš su jumis Ukraina padarys Europą geresnę ir Europa padarys Ukrainą geresnę“, - pareiškė senatorius, kurį į Ukrainą atlydėjo demokratų senatorius Chrisas Murphy, pirmininkaujantis Senato Europos pakomitečiui.

„Esame čia tam, kad paremtume dėl jūsų teisaus reikalo, Ukrainos suverenios teisės laisvai ir nepriklausomai spręsti savo paties likimą. O tas likimas, kurio siekiate, jūsų laukia Europoje“, - pridūrė J.McCainas.

V.Janukovyčius yra smarkiai spaudžiamas nuspręsti, ar nustatyti savo šalies kursą į Vakarus pasirašant sutartį su ES, ar prisijungti prie Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos.

Antradienį jis turi nuvykti į Maskvą susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu. Tikimasi, kad pagrindinis jų derybų klausimas bus siūlomas laisvosios prekybos susitarimas su Rusija, kuriam kategoriškai nepritaria Ukrainos demonstrantai.

„Tai paskutinė galimybė Ukrainai kaip nepriklausomai šaliai“, - prieš sekmadienio mitingą sakė 43 metų protestuotojas Leonidas Chusačenka, istorijos mokytojas iš Ukrainos vakaruose esančio Lvovo.

Ukrainos saugumo tarnybos paskelbė aukšto laipsnio parengtį, o maždaug 5 tūkst. V.Janukovyčiaus šalininkų, autobusais suvažiavusių iš provincijų, pradėjo atsakomąjį mitingą parke netoli Nepriklausomybės aikštės ir pažadėjo „protestus be sustojimo“.

Tačiau L.Chusačenka, sėdėdamas šalia aukštos barikados iš sniegu pripildytų maišų, medienos atliekų ir spygliuotos vielos, su Ukrainos vėliava ant kaklo, sakė nemanantis, kad pasikartos praėjusios savaitės milicijos veiksmai, nes aikštėje yra pasaulio žiniasklaidos atstovų.

Nesileis įbauginami

V.Klyčko prieš mitingą sakė, kad „visi ukrainiečiai turi eiti į Maidaną išsakyti savo siekimą gyventi modernioje Europos šalyje“.

„Matėme bandymus mus įbauginti, bet visi jie žlugo“, - sakė jis.

Šis naujausiais masinis mitingas vyksta praėjus kelioms dienos po nesėkmingo riaušių milicijos bandymo išvaryti protestuotojus iš visame pasaulyje išgarsėjusios aikštės, kuris dar labiau paaštrino politinę krizę šioje šalyje.

V.Janukovyčius šeštadienį pamėgino nuraminti protestuotojų pyktį dėl lapkričio 30 dieną surengto brutalaus aktyvistų užpuolimo atleisdamas iš pareigų Kijevo merą ir savo Saugumo tarybos vadovo pavaduotoją.

Savo ruožtu generalinis prokuroras nurodė, kad jis pateiks kaltinimus Kijevo milicijos viršininkui ir jo pavaduotojui dėl piktnaudžiavimo valdžia.

Opozicijos lyderiai sveikino šiuos žingsnius, bet sakė, kad jie nėra pakankami ir kad turi būti atstatydintas vidaus reikalų ministras ir premjeras Mykola Azarovas.

Tuo tarpu V.Janukovyčiaus šalininkai savo stovyklą su didelėmis armijos palapinėmis įkūrė centriniame Marijos parke.

„Su mūsų žmonėmis negalima būti pernelyg liberaliam“, - sakė pensininkė Galina Beresniova, viena iš 5 tūkstančių, susirinkusių parke.

„Jeigu prezidentas padarė klaidą, tai nereiškia, kad reikia rinktis Maidane“, - pridūrė ji.

Rado kaltuosius?

Tuo metu teisėsaugos pareigūnai šeštadienį apklausė kai kuriuos opozicijos veikėjus. Taip pat žiniasklaidą pasiekė nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotojo Volodymyro Sivkovičiaus, Kijevo miesto administracijos vadovo Oleksandro Popovo ir Kijevo milicijos viršininko Valerijaus Koriako apklausų protokolai. Būtent šie pareigūnai ir Kijevo milicijos viršininko pavaduotojas Petras Fedčiukas yra įtariami dėl įgaliojimų viršijimu per vadinamojo Euromaidano išvaikymą naktį į lapkričio 30 dieną.

Nustatyta, kad O.Popovas, V.Sivkovičius ir V.Koriakas minėtąją naktį visi kartu buvo Kijevo milicijos viršininko kabinete ir koordinavo ir stebėjo pareigūnų veiksmus Kijeve.

„Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atleido iš pareigų nacionalinės saugumo tarybos pirmininko pavaduotoją Volodymyrą Sivkovičių ir (sostinės) merą Oleksandrą Popovą dėl minėtų pareigūnų įtariamo vaidmens pažeidžiant piliečių konstitucines teises“ naktį iš lapkričio 29-osios į 30-ąją Maidane", - sakoma prezidentūros pranešime.

Apklausų protokolai rodo, kad V.Koriakas apie padėtį Kijeve lapkričio 30-ąją Vidaus reikalų ministrą Vitalijų Zacharčenką informavo gerokai per vėlai - tik 7 valandą ryto.

Tačiau opozicijos veikėjų tai neįtikina, jie teigia, V.Zacharčenka buvo nurodęs Kijevo milicijos viršininkui V.Koriakui paklusti nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotojo Volodymyro Sivkovičiaus įsakymams. Todėl protestuotojai aiškina, jog nacionalinio saugumo ir gynybos taryba ir VRM buvo slapta susitarusios išsklaidyti V.Janukovyčiaus priešininkus.

Sekmadienį Anatolijus Golubčenka įvardytas kaip asmuo, kuris gali užimti Kijevo mero postą. Iki tol jis ėjo mero Aleksandro Popovo pavaduotojo pareigas.

Į postą pretenduoja ir kitas mero pavaduotojas Michailas Kostiukas bei vicepremjeras Aleksandras Vilkulas.

Patyręs valdininkas A.Golubčenka yra laikomas premjero Mykola Azarovo žmogumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?