V.Klyčko iškvietė V.Janukovyčių į ringą

Ukrainos opozicija antradienį vakare rengia naują masinį mitingą Kijevo centre, kurio metu bus reikalaujama, kad Viktoras Janukovyčius atsisakytų suartėjimo su Rusija, o verčiau stiprintų ryšius su Vakarų šalimis.

V.Klyčko - pilnas ryžto.<br>AP nuotr.
V.Klyčko - pilnas ryžto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2013, 7:11 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:00 PM

Į mitingą kvietusi opozicija labiausia baiminosi, kad į Maskvą išvykęs V.Janukovyčius nepasirašytų susitarimų dėl Muitų sąjungos, kuriai be Rusijos priklauso Baltarusija bei Kazachstanas. Ši sąjunga laikoma V.Putino užmoju atkurti Sovietų Sąjungos ekonominę erdvę.

V.Putinas per spaudos konferenciją teigė, kad jiedu su V.Janukovyčiumi neaptarinėjo prisijungimo prie Muitų sąjungos klausimo.

Tačiau žinia apie gerokai sumažintą dujų kainą Maidano protestuotojams nepaliko abejonių, kur veda šie susitarimai. Ukrainai tiekiamų rusiškų dujų kaina nuo 400 JAV dolerių atpigs iki 268,5 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Į Kijevo centrą susirinkę protestuotojai nusiteikę pareikšti griežtą „Ne“ galimam Ukrainos įstojimui į Muitų sąjungą.

Tiesioginę transliaciją iš Maidano žiūrėkite čia.

22 val. 45 min. Grupė JAV Kongreso narių, priklausančių abiems partijoms, Kongreso Atstovų rūmams pateikė projekto rezoliuciją palaikančią „Ukrainos liaudies teisę rinktis savo ateitį be baimės ir grasinimų“.

Šio projekto rengėjai siūlo kviesti JAV ir Europos Sąjungą tęsti darbą ieškant taikaus krizės sprendimo ir palaikyti milijonų Ukrainos piliečių siekį pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

Dokumento rengėjai taip pat siūlo paraginti Ukrainos valdžią, opozicines partijas ir protestuotojus laikytis rimties, vengti konfrontacijos ir gerbti demokratines piliečių teises. Ukrainos valdžiai taip pat siūloma patraukti atsakomybėn tuos, kurie kalti dėl jėgos panaudojimo prieš taikius demonstrantus bei išlaisvinti tuos, kurie buvo sulaikyti už tai, kad „naudojosi savo demokratinėmis teisėmis“.

Dokumente siūloma kviesti visas puses konstruktyviam dialogui, kuris padėtų rasti taikų šios krizės sprendimą.

„Jei valdžia vėl panaudos jėgą, Atstovų rūmai gali imtis tikslinių sankcijų prieš tuos, kurie liepia naudoti jėgą ir prieš tuos, kurie tokius įsakymus vykdo“, – sakoma šios rezoliucijos projekte.

Anksčiau jau buvo pranešta, kad JAV Ukrainos vyriausybės atžvilgiu svarsto įvairius veiksmų variantus ir neatmeta politinių bei ekonominių sankcijų galimybės.

21 val. 25 min. Regionų partijos Dmitrijus Svyatashas tikino, kad V.Janukovyčius padarė esminį persilaužimą Ukrainos ir Rusijos santykiuose. Jis teigė esą susitikimas buvo itin sėkmingas, nes Ukrainai žymiai sumažinta dujų kaina. Jis ją pavadino „teisinga“.

20 val. 50 min. Mitingo dalyviai nusprendė reikalauti, kad valdžia 30 procentų sumažintų visus tarifus gyventojams atsižvelgus į tai, kad Rusija gerokai sumažino dujų kainą.

„Viktorai Janukovyčiau! Jei dujų kaina sumažinta 30 procentų, mes reikalaujame, kad Ukrainoje 30 procentų būtų sumažinti visi tarifai“, - per mitingą pareiškė frakcijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) lyderis Arsenijus Jaseniukas ir pasiūlė protestuotojams balsuoti už tokį pasiūlymą.

Kaip perduoda „Interfax-Ukraina“ korespondentas, protesto mitingo dalyviai tokį pasiūlymą palaikė.

20 val. 20 min. Opozicija protesto akcijos Maidane dalyvius kviečia mitinguoti iki bus patenkinti visi jų reikalavimai.

„Vis ilgiau ir ilgiau čia stovime, neišeiname iš šios vietos, kol visi mūsų reikalavimai nebus patenkinti“, - mitingo dalyviams pareiškė frakcijos „Laisvė“ lyderis Olegas Tiagnibokas.

Jis išvardino eilę reikalavimų valdžiai, tame tarpe ir reikalavimą nubausti jėgą prieš mitinguotojus panaudojusius pareigūnus, išlaisvinti sulaikytus protestuotojus, atsistatydinti Nikolajaus Azarovo vyriausybei, pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

Frakcijos „Laisvė“ lyderis taip pat kritikavo Rusijos ir Ukrainos prezidentų derybas, tačiau pripažino, kad kol kas „neaišku ką už tai atidavė Ukraina“. Kol kas nėra informacijos, kad jis (prezidentas V.Janukovyčius) būtų pasirašęs ką nors tokio, kas išduotų nacionalinius interesus“, - pabrėžė O.Tiagnibokas.

20 val. 00 min. Parlamento frakcijos  „Batkivščyna“ (Tėvynė) lyderis Arsenijus Jaseniukas pareiškė, kad Muitų sutarties nepasirašymas - tai Maidano nuopelnas.

„Mes šįryt su jumis nusiuntėme grupę bendraminčių į Borispolį išlydėti V.Janukovyčiaus. Ir mes jam parašėme: „jei jūs pasirašysite sutarti dėl Muitų sąjungos, tai jūsų bilietas galios tik į vieną pusę.

Tuomet išsinuomokite iš V.Putino kambarį Kremliuje ir ten gyvenkite, nes toks prezidentas, kuris parduoda šalį tam, kad išsilaikytų prezidento kėdėje, mums nereikalingas“, - pareiškė A.Jaseniukas.

„Iš jis šiandien nepasirašė susitarimo dėl Ukrainos įstojimo į Muitų sąjungą. Nors aš įsivaizduoju, kaip jam to norėjosi“, - pridėjo frakcijos lyderis.

A.Jaseniukas taip pat pažymėjo, kad opozicija nori žinoti ką „atidavė Ukrainos prezidentas“ už finansinę pagalbą ir atpigintas dujas.

„Aš žinau tik vieną vietą, kur galima gauti nemokamo sūrio – pelėkautuose“,- sakė A.Jaseniukas.

19 val. 45 min. Opozicija nori žinoti, ką Ukraina pasiūlė Rusijai už sumažintą dujų kainą ir Ukrainos obligacijų pirkimui skirtus 15 milijardų dolerių.

„Ukrainos liaudis turi teisę žinoti, ką pažadėjo V.Janukovyčius“, - pareiškė į protestuotojus kreipęsis partijos „Udar“ lyderis V.Klyčko.

„Mūsų duomenimis, V.Janukovyčius šalį panaudojo kaip užstatą. Iš informacijos šaltinių tapo aišku, kad jis pasirašydamas 15 milijardų JAV dolerių kreditavimo sutartį užstatė Ukrainos turtą: strateginius objektus, mašinų gamybos, lėktuvų gamybos, energetikos įmonės, galbūt netgi dujų transportavimo sistemą“, - pažymėjo V.Klyčko.

19 val. 25 min. Partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko pareiškė, kad Ukrainai reikia priešlaikinių rinkimų ir savo pagrindiniu priešininku laiko Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių.

„Išeitis šaliai – priešlaikiniai rinkimai. V.Janukovyčius prie apskrito stalo pasakė, kad nebijo priešlaikinių rinkimų. Aš metu pirtinę V.Janukovyčiui – jis mano personalinis priešininkas, aš jį kviečiu į ringą“, - antradienį per mitingą Maidane pareiškė V.Klyčko.

Partijos „Udar“ lyderis pabrėžė, kad V.Janukovyčius bet kokia kaina laikysis savo posto ir padarys viską, kad liktų prezidento poste ir 2015 metais.

Kaip žinoma, 2015-asiais Ukrainoje planuojama surengti eilinius prezidento rinkimus.

19 val. 15 min. Mitingą stebinčių žurnalistų teigimu, šiuo metu aikštėje susirinko apie 10 tūkstančių žmonių. Šiuo metu į susirinkusiuosius nuo scenos kreipiasi mitingo organizatoriai ir aktyvistai – laukiama atvykstant opozicijos lyderių.

Į protestuotojus turėtų kreiptis čia atvykę Ukrainos Aukščiausiosios Rados opozicinių frakcijų lyderiai.

Sekmadienio vakarą beveik 300 tūkst. ukrainiečių nepabūgę žvarbaus šalčio reikalavo Maidane glaudesnio savo šalies suartėjimo su Vakarų valstybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.