Indijos diplomatę JAV sukrėtė pareigūnų elgesys

Indijos diplomatė, atsidūrusi

Diplomatės D.Khobragade sulaikymas sukėlė įtampą tarp Indijos ir JAV. Delyje prie JAv ambasados prasidėjo protestai.<br>AP nuotr.
Diplomatės D.Khobragade sulaikymas sukėlė įtampą tarp Indijos ir JAV. Delyje prie JAv ambasados prasidėjo protestai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 18, 2013, 1:48 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:47 PM

Devyani Khobragade buvo areštuota praėjusį ketvirtadienį, nuvežusi savo vaikus į mokyklą. Tai sukėlė pasipiktinimą Indijoje, kuri šį incidentą pavadino žeminančiu ir kuri ėmėsi atsakomųjų priemonių prieš JAV pareigūnus Indijoje.

Elektroniniame laiške kolegoms D.Khobragade rašo, jog ne kartą sakė ją suėmusiems pareigūnams, kad turi diplomatinę neliečiamybę, tačiau vis tiek turėjo patirti pakartotinius apieškojimus ir atsidurti už grotų su „paprastais nusikaltėliais“.

„Turiu pripažinti, kad daug kartų palūžau, kai man buvo taikomi visi tie pakartotinio surakinimo antrankiais, išrengimo ir ertmių apieškojimų, tepinėlių pažeminimai laikant drauge su paprastais nusikaltėliais ir narkomanais, nors aš nuolat tvirtinau, kad turiu neliečiamybę“, - sakoma jos laiške, kuris trečiadienį buvo paskelbtas laikraščio „The Times of India“ interneto svetainėje.

„Turėjau stiprybės vėl susitvardyti ir išlikti ori galvodama, kad privalau su pasitikėjimu ir pasididžiavimu atstovauti visiems savo kolegoms ir savo šaliai“, - rašė diplomatė.

Savo laiške ji maldauja Indijos vyriausybės užtikrinti jos ir jos vaikų saugumą, ir išsaugoti Indijos diplomatinės tarnybos orumą, kuris „neabejotinai yra apgultas“.

D.Khobragade buvo sulaikyta dėl įtarimų, kad nepakankamai mokėjo savo namų pagalbininkei, kuri taip pat yra Indijos pilietė, ir melavo paraiškoje dėl pagalbininkės vizos.

Diplomatės laiškas pasirodė tokiu metu, kai JAV valstybės departamentas pasakė, kad šiam didėjančiam ginčui neturėtų būti leista pakenkti Indijos ir JAV ryšiams.

Valstybės departamento atstovė Marie Harf pripažino, kad šis klausimas opus, bet tvirtino, kad tai yra „paskiras ir pavienis incidentas“, kuriam nereikėtų leisti paveikti platesnių JAV ir Indijos ryšių.

M.Harf pridūrė, kad kaip konsulinė pareigūnė D.Khobragade neturi visiškos diplomatinės neliečiamybės, bet turi konsulinę neliečiamybę, taikomą tik jos profesinių pareigų atžvilgiu.

Ši tema šiuo metu dominuoja Indijos spaudoje, kuri trečiadienį giria griežtą vyriausybės poziciją dėl „arogantiškos Amerikos“.

„Pademonstruodama retą agresiją, vyriausybė atskirto JAV už diplomatės pažeminimą“, - skelbia antraštė pirmajame „The Times of India“ puslapyje.

Indija trečiadienį pažadėjo „bet kokia kaina“ sugrąžinti namo diplomatę.

„Mano pareiga yra sugrąžinti šią ponią ir mes turime atkurti jos orumą, ir aš tai padarysiu bet kokia kaina“, - Indijos parlamentui sakė užsienio reikalų ministras Salmanas Khurshidas.

Jis taip pat patvirtino virtinę diplomatinių atsakomųjų priemonių amerikiečiams ryšium su minimu incidentu.

Tarp tų priemonių yra įsakymas JAV konsuliniams darbuotojams grąžinti tapatybės korteles ir oro uostų leidimus, su kuriais kelionės Indijoje vyksta sparčiau.

Tarp kitų atsakomųjų priemonių yra importuojamų prekių, įskaitant alkoholį, leidimo JAV ambasadai sustabdymas ir tokių prekių kaip automobiliai pardavimo Indijoje sustabdymas.

Indija taip pat pareikalaus JAV konsulinių pareigūnų samdomų Indijos piliečių darbo sutarčių ir bankų sąskaitų išrašų.

„Nemanau, kad anksčiau šioje šalyje tai buvo daroma“, - sakė S.Khurshidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.