Nuverstasis Egipto prezidentas bus teisiamas už šnipinėjimą

Jei kaltė bus įrodyta, jiems gresia mirties bausmė.

M.Mursi.<br>AP nuotr.
M.Mursi.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 18, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:43 PM

Jei kaltė bus įrodyta, jiems gresia mirties bausmė.

Kariškių iš prezidento posto liepą nuverstas islamistas M.Mursi jau teisiamas dėl įtariamo dalyvavimo opozicijos protestuotojų žudyme.

Kaltintojai tiria galimus M.Mursi ryšius su „Hamas“, kai 2011-ųjų pradžioje buvo surengti masiniai pabėgimai iš kalėjimų per sukilimą, nuvertusį Hosni Mubaraką; anuomet iš kalėjimo pabėgo M.Mursi ir kiti kalėję islamistai.

Šiu metu M.Mursi ir dar 35 asmenys, tarp kurių yra ir jo buvę padėjėjai bei Musulmonų brolijos lyderiai, kaltinami „šnipinėjimu užsienio organizacijoms, planavusioms teroro išpuolius šalyje“, – sakoma valstybinės prokuratūros pranešime.

Pasak prokuratūros pareigūnų, tarp minėtų organizacijų buvo ir „Hamas“ bei Libano judėjimas „Hizbollah“.

Kai kuriems kaltinamiesiems, tarp kurių yra ir Essamas Haddadas, antrasis prezidento M.Mursi komandoje asmuo, dar kaltinami valstybės paslapčių išdavimu Irano revoliucijos gvardijai.

Musulmonų brolija taip pat kaltinama dalyvavimu išpuoliuose prieš karius ir policininkus po M.Mursi nušalinimo iš prezidento posto – daugiausiai neramiajame Sinajaus pusiasalyje.

Kai kuriuos išpuolius rengė „al Qaeda“ įkvėptos grupuotės, kurių ryšiai su nuosaikiąja Musulmonų brolija nėra nustatyti. Tačiau, anot prokuratūros, tais išpuoliais siekta „sugrąžinti nuverstąjį prezidentą ir sugrąžinti Egiptą į Musulmonų brolijos gniaužtus“.

Tarp kaltinamųjų yra ir Brolijos aukščiausiasis vadovas Mohamedas Badie bei dar keli aukšto rango islamistai, jau teisiami už smurto skatinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.