Tokijo gubernatorius atsistatydino dėl pinigų skandalo

Valdė milijardus

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-12-19 13:21, atnaujinta 2018-02-19 18:26

Naoki Inose, kuris vienos didžiausių pasaulyje aglomeracijų vadovu buvo išrinktas prieš metus, kelias savaites buvo smarkiai spaudžiamas dėl įtarimų, kad tie pinigai prilygsta kyšiui bandant daryti įtaką politikai.

„Nusprendžiau atsistatydinti iš Tokijo gubernatoriaus posto“, - sakė jis skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje.

„Ketinau įvykdyti savo pareigą ir pasiaiškinti miesto tarybai, Tokijo žmonėms ir šalies žmonėms, bet, deja, negalėjau išsklaidyti dėl manęs (kilusių) abejonių“, - sakė jis.

N.Inose buvo svarbi figūra Tokijui sėkmingai siekiant teisės surengti 2020 metų olimpiadą. Jis sakė, kad savo atsistatydinimu iš dalies siekia išvengti negatyvaus poveikio rengiantis žaidynėms.

„Šioje svarbioje sandūroje, kai Japonijai reikia ... startuoti 2020-ųjų link, negalime sau leisti paralyžiuoti sostinės vyriausybės mano problemomis, - sakė jis. - Nusprendžiau, kad mano atsistatydinimas yra vienintelė išeitis iš aklavietės“.

Šis politiku tapęs rašytojas lapkritį pripažino, kad prieš pernai įvykusius gubernatoriaus rinkimus gavo 50 mln. jenų (500 tūkst. dolerių) iš politikų šeimos, stovinčios už didžiulės medicinos paslaugų grupės „Tokushukai“.

Tie pinigai, kurie jam buvo įteikti grynaisiais, buvo laikomi depozitinėje dėžutėje ir, kaip sakė N.Inose, buvo asmeninė paskola, neturinti nieko bendra su jo kampanija dėl miesto vadovo posto.

Pagal Japonijos rinkimų įstatymus kampanijos iždininkai turi pranešti apie visas pajamas, tokias kaip aukos, susijusias su rinkimų kampanija. Tie, kas pažeidžia šį įstatymą, gali būti nuteisti kalėti iki trejų metų arba gauti baudas iki 500 tūkst. jenų.

N.Inose, kuris Tokijo gubernatoriaus mantiją paveldėjo iš nacionalisto Shintaro Ishiharos, pastarosiomis savaitėmis, didėjant triukšmui dėl tų pinigų, buvo vis labiau izoliuojamas.

Kelis kartus jį piktai klausinėjo miesto taryba, o žiniasklaida narstė jo pasirodymą ir mikčiojimus, nepamiršdama aprašyti prakaito lašų, riedėjusių per jo kaklą.

Per posėdžius ir spaudos konferencijas jis mojavo popieriaus lapu, kuris, kaip jis tvirtina, prilygsta paskolos susitarimui, tačiau stebėtojai pažymėjo, kad jame nėra grąžinimo datos bei sąlygų.

Kitą kartą jis pademonstravo krepšį, kuriame esą nešė didelį paketą grynųjų. Oponentai su malonumu bandė įrodyti, kad tokia suma netilptų į tą kelioninį krepšį.

Valdė milijardus

Ketvirtadienį 67 metų N.Inose pripažino buvęs naivus.

„Nežinojau, kokie griežti turi būti profesionalūs politikai, - sakė jis. - Buvau politikas mėgėjas, nors gerai išmaniau politiką. Pats galvojau, jog nepaprasta, kad tapau Tokijo gubernatoriumi“.

Triukšmas dėl tų pinigų kilo rugsėjį, kai buvo atlikta krata „Tokushukai“ būstinėje Tokijuje – dėl tvirtinimų, jog kompanija mokėjo darbuotojams, kad jie remtų vieno šeimos paveldėtojų Takeshi Tokudos rinkimines ambicijas.

Po savaitės N.Inose sekretorius grąžino šeimai 50 mln. jenų, bet lapkričio viduryje apie tą transakciją sužinojo visuomenė.

Tokijo gubernatorius yra aukščiausio rango politikas šiame megapolyje, kuriame gyvena maždaug 9 mln. žmonių, be to, prižiūri mažiau urbanizuotus rajonus ir salas. Jis yra atsakingas už daugiau kaip 60 mlrd. dolerių metinį biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.