Belgijos paso lengvai negausi

Kai Prancūzijoje buvo pakeisti mokesčių įstatymai, ne vienas turtuolis nutarė jų išvengti tapdamas Belgijos piliečiu. Bet tai nebuvo taip lengva, kaip tikėtasi. Belgijos pilietybės šiemet negavo niekas.

Gauti Belgijos pilietybę šiais metais tapo kur kas sunkiau nei anksčiau.
Gauti Belgijos pilietybę šiais metais tapo kur kas sunkiau nei anksčiau.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2013, 7:56 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:14 PM

Nuo praėjusio sausio iki lapkričio pabaigos Belgijos pareigūnai sulaukė daugiau nei 500 prašymų suteikti šalies pilietybę.

Jos nori ir labai turtingi ar garsūs asmenys. Bet atrodo, kad visiems jiems teks nusivilti, nes belgai vis kruopščiau renkasi, kam išduoti šalies pasą, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Independent“.

Pilietybės suteikimo natūralizacijos tvarka įstatymai buvo sugriežtinti – manoma, kad šiemet nė vienas iš 500 asmenų negaus Belgijos pilietybės.

Dar pernai pilietybės paprašęs turtingiausias Prancūzijos žmogus Bernard’as Arnault taip pat graužia nagus. Jam nepavyko įrodyti, kad namai Belgijoje – jo pagrindinė gyvenamoji vieta.

Pagal praėjusį sausį įsigaliojusius sugriežtintus pilietybės suteikimo natūralizacijos tvarka įstatymus, belgišką pasą norintys gauti asmenys turi būti šalyje praleidę penkerius metus ir įrodyti, kad integravosi į visuomenę.

Jie privalo kalbėti mažiausiai viena iš trijų oficialių Belgijos kalbų ir atitikti griežtus ekonominius reikalavimus.

Anksčiau asmuo turėjo teisę prašyti belgiško paso, jei pragyveno šalyje trejus metus ir galėjo įrodyti tikrus saitus su šalimi, kurioje gyvena 11 milijonų žmonių.

Tačiau dabar reikia dar ir įrodyti išskirtinį indėlį į tokias sritis kaip Belgijos kultūra, sportas, mokslas. Regis, kad niekas išskirtiniais darbais Belgijai kol kas nepasižymėjo.

Norinčių paso skaičius taip pat smarkiai sumažėjo. Pernai Belgijos pilietybę natūralizacijos tvarka norėjo gauti 18 731 žmogus, iš jų 4838 asmenų prašymas patenkintas.

Šiemet, be minėtų 508, svarstomi 2039 praėjusių metų prašymai. Tačiau pastariesiems taikomi seni įstatymai.

Vis dėlto bent pusiau belgu sugebėjo tapti prancūzų aktorius Gerard’as Depardieu, kuris šių metų pradžioje gavo Rusijos pilietybę. Rugpjūtį kino žvaigždei suteiktas Belgijos Estempiui regiono garbės piliečio statusas.

G.Depardieu Belgijoje gyvena jau daugybę mėnesių ir pasakoja be galo mėgstantis šios šalies virtuvę.

Užsieniečiai Belgijos pilietybės dar gali siekti pagal bendrąją pilietybės suteikimo tvarką, taip pat prašyti laikino leidimo gyventi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.