Draminis serialas Ukrainoje tęsis ir kitais metais

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Maidane protestuotojams nestinga ryžto.<br>AP nuotr.
Maidane protestuotojams nestinga ryžto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

2013-12-20 18:10, atnaujinta 2018-02-19 17:58

Paskutiniame šių metų susitikime Europos Sąjungos (ES) lyderiai dar kartą aptarė situaciją Ukrainoje. Pakartota, kad ES vis dar siekia glaudesnio bendradarbiavimo su Ukraina ir siūlo šiai šaliai ilgalaikius pokyčius bei ekonominį augimą, o ne trumpalaikę paramą.

ES Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy pažadėjo, kad situaciją Ukrainoje jau sausio mėnesį aptars su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

Pasak jo, tradiciniame ES ir Rusijos susitikime bus atvirai išsakytas susirūpinimas dėl Rusijos daromo spaudimo. Tačiau nepaisant augančios Vakarų kritikos Rusijos valdžiai ir vis daugiau politikų, atsisakančių vykti į Sočio olimpines žaidynes, H. Van Rompuy dar kartą pabrėžė, kad Rusija išlieka strateginiu Bendrijos partneriu.

„Tai svarbus energetinis ir tarptautinės politikos partneris, su kuriuo turime ilgą sąrašą skirtumų. Tai, kas vyksta dabar, spaudimas kai kurioms šalims narėms ir Rytų partnerėms yra vienas tų skirtumų. Apie tai ir kabėsime atvirai ir nuoširdžiai, o su prezidentu V.Putinu tą tikrai galimą daryti“, - teigė ES Vadovų tarybos pirmininkas.

Savo ruožtu Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso pabrėžė, kad klaidinga ES ir Ukrainos asociaciją vertinti kaip grėsmę Rusijos interesams.

„Neprieštaraujame įvairiems Ukrainos ir Rusijos susitarimams, priešingai, kai kuriuos jų net skatinome“, - teigė EK vadovas.

Tačiau spaudos konferencijoje kaip pirmininkaujančios šalies vadovė dalyvavusi Dalia Grybauskaitė pripažino, kad Europa buvo ir bus atvira Ukrainos žmonėms, tačiau šalies vyriausybė prarado didelę pasitikėjimo dalį.

H.Van Rompuy atsisakė komentuoti, ar Asociacijos sutartį vis dar įmanoma pasirašyti su dabartine Ukrainos valdžia, tačiau pabrėžė, kad mainais už įsipareigojimus Europa Ukrainai siūlo ilgalaikę naudą.

„Ekonominiai paskaičiavimai rodo, kad dėl Asociacijos sutarties pasirašymo Ukrainos BVP išaugtų mažiausiai 6 proc. Tai, ką siūlo kiti tėra trumpalaikės nuo bankroto ar krizės apsaugančios priemonės. Bet mes siūlome ilgalaikę naudą ir klestėjimą. Tai visiškai skirtingi pasiūlymai ir anksčiau ar vėliau mes prie jų grįšime“, - teigė H.Van Rompuy.

„Mes ir toliau liekame su Ukrainos liaudimi. Kai tokiu šaltu oru matai visas tas Europos vėliavas Ukrainos gatvėse, telieka pasakyti, kad ukrainiečiai – Europos šeimos dalis. Jie gal nėra ES nariai, gal neturi Asociacijos sutarties, bet yra politinės Europos tautų šeimos dalis“, - teigė J.M.Barroso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.