Nacionalistai Kijeve jau ima viršų

Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui toliau glėbesčiuojantis su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, opozicija tęsia demonstracijas Kijeve. O labiausiai išsiskiria tautinė partija „Svoboda“ („Laisvė“).

Vakarų diplomatai „Laisvės“ lyderį O.Tiahnyboką gerbia, bet jis vertinamas ir kritiškai.<br>AP nuotr.
Vakarų diplomatai „Laisvės“ lyderį O.Tiahnyboką gerbia, bet jis vertinamas ir kritiškai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-20 06:38, atnaujinta 2018-02-19 18:16

„Šlovė Ukrainai! – į mikrofoną Kijevo Nepriklausomybės aikštėje sugriaudėjo „Laisvės“ lyderis Olehas Tiahnybokas.

„Šlovė mūsų didvyriams!“ – iškėlę kumščius į viršų jam atsakė dešimtys tūkstančių protestuotojų, rašo Lietuvos rytas", remdamasis „The New York Times“ ir AP.

Jie aikštėje būriuojasi jau nuo lapkričio pabaigos, kai V.Janukovyčius nusprendė ne pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES), o sustiprinti ryšius su Rusija.

Šalies opozicijai, kuriai trūko vienybės dar prieš įsiplieskiant protestams, šios savaitės itin palankios politiniams raumenims augintis. Bet demonstracijos naudingiausios būtent „Laisvei“.

Save kildina iš partizanų

Tiesa, „Laisvės“ sėkmę Ukrainoje sveikina toli gražu ne visi. Kritikų yra net opozicijoje.

Partijos šaknys – Ukrainos partizanų armijoje, kuri per Antrąjį pasaulinį karą kovojo nacistinės Vokietijos pusėje.

„Laisvės“ patekimas į parlamentą pernai sukėlė nemenką triukšmą Izraelyje.

Tačiau Kijevo gatvėse būtent šios nacionalistinės partijos aktyvistai sudaro didžiąją kaukėtų ir lazdomis apsiginklavusių aktyvistų dalį.

Toks matomumas O.Tiahnybokui, kuris pagal išsilavinimą – urologas, leidžia ateityje tikėtis dar didesnio vaidmens Ukrainos politikoje. Vaidmens, paremto aršiu nacionalizmu.

„Nacionalizmą mes suprantame kaip meilę, – viename interviu neseniai pareiškė „Laisvės“ lyderis. – Meilę mūsų žemei, meilę mūsų žemės žmonėms. Ukraina – mūsų motina, o motinos negalima nemylėti.“

Partijoje – daug neonacių

Dar prieš dešimtmetį Ukrainos parlamentarai į O.Tiahnyboką ir jo kolegas žvelgė kur kas įtariau – tiek valdančioji dauguma, tiek opozicija.

2004 metais O.Tiahnybokas buvo išmestas iš Aukščiausiosios Rados, kai pagyrė Antrojo pasaulinio karo metų partizanus, kovojusius su „vokiečiais, rusais, žydais ir kitokiomis šiukšlėmis“.

„Laisvės“ lyderis taip pat keliskart pareiškė, kad Ukrainą valdo „žydų ir rusų mafija“.

Be to, iki 2001 metų „Laisvė“ vadinosi Socialnacionalistų partija. Kritikų teigimu, taip judėjimo lyderiai atvirai susiejo save su vokiškuoju nacionalsocializmu. Neonacių „Laisvėje“ iki šiol gana daug.

Anksčiau „Laisvė“ nacionaliniuose rinkimuose niekada nesurinkdavo daugiau nei 1 procentą balsų.

Tačiau V.Janukovyčiaus ir Regionų partijos atėjimas į valdžią daug ką pakeitė. Prorusiška prezidento politika supykdė ukrainiečius, ypač vakarinėje šalies dalyje.

Tiesa, partijos kritikai turi kitą paaiškinimą. Esą „Laisvę“ subūrė pats V.Janukovyčius, taip subrandindamas varžovus Vakarų Ukrainoje irgi populiariai Julijai Tymošenko.

„Laisvė“ neigia tokius įtarimus ir jau kelerius metus yra oficiali J.Tymošenko partijos „Tėvynė“ sąjungininkė Aukščiausiojoje Radoje.

„Laisvės“ atstovai parlamente jau pirmąją darbo dieną susimušė su Regionų partijos nariais. O nacionalistų įtaka šalyje vis augo.

Judėjimo aktyvistai dominuoja Nepriklausomybės aikštėje – būtent jie yra užėmę Kijevo miesto administracijos pastatą ir iš jo vadovauja demonstracijoms.

Chuliganai nesireiškia

Protestuotojai sėkmingai atlaikė milicijos šturmą.

Vakarų diplomatai tvirtina gerbiantys O.Tiahnyboką, kuris sugeba suvaldyti paprastai chaosą sėjančius nacionalistus.

Vis dėlto priekaištų bei kritikos „Laisvei“ nestinga ir toliau. Į pagrindinę Ukrainos politikos sceną įsiveržusi partija čia atsitempė ir savų simbolių.

Pavyzdžiui, Nepriklausomybės aikštėje greta Ukrainos mojuojama ir juodos bei raudonos spalvų „Laisvės“ vėliava.

Šiais metais ją kaip rasistinį simbolį buvo uždrausta įsinešti į tarptautinius futbolo mačus.

Mat Ukrainos futbolo gerbėjų mostus šia vėliava dažniausiai palydi nacistų pasisveikinimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.