Po konferencijos V.Putino laukė netikėtumas

Metams artėjant į pabaigą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tradiciškai kelias valandas bendravo su žiniasklaida ir eiliniais gyventojais. Žadėta, kad sensacijų nebus. Bet nutiko priešingai.

V.Putino spaudos konferencija kartais priminė aktyvistų susirinkimą.<br>AP nuotr.
V.Putino spaudos konferencija kartais priminė aktyvistų susirinkimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-20 07:08, atnaujinta 2018-02-19 18:14

Didžiosios spaudos konferencijos tradiciją V.Putinas pradėjo 2001-aisiais – praėjus metams, kai pirmąkart sėdo į prezidento kėdę.

2012 metais, grįžęs į Kremlių, politikas atgaivino klausimų ir atsakymų maratoną – ketvirtadienį jis vyko jau devintą kartą, rašo „Lietuvos rytas, remdamasis „Newsru.com“, „Gazeta.ru“ ir BBC.

Per 4 valandas ir 4 minutes trukusį renginį salėje mirguliavo plakatai su žurnalistų atstovaujamų žiniasklaidos priemonių pavadinimais arba vietovėmis, iš kurių atvyko gyventojai.

Tiesiogiai transliuojamas renginys iš pažiūros priminė masinį žmonių išsikalbėjimą, mat kai kurie Rusijos gyventojai ilgai dėstė savo gyvenimo detales ir vingius prieš pateikdami V.Putinui klausimą.

O Gazeta.ru skelbė, jog simboliška, kad konferencijos dieną Maskvoje atidengta memorialinė buvusio Sovietų Sąjungos vadovo Leonido Brežnevo lenta.

„Kaip paminklas vienam tautos užliūliuotojui nuo kito“, – ironizavo leidinys.

Tačiau V.Putino buvo galima paklausti toli gražu ne bet ko.

Tai priminta dar prieš spaudos konferenciją, kai policija sulaikė apie 30 žurnalistų ir aktyvistų, norėjusių pateikti Rusijos prezidentui klausimą, susijusį su 2012 metų gegužės 6 dienos protestų byla.

O įsibėgėjus renginiui daug kas įsitikino, kad V.Putinas jokių sensacijų nepasakys.

Tą patį maratono išvakarėse žadėjo ir V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tačiau prezidento pareiškimas konferencijos pabaigoje vis dėlto sukėlė sumaišties.

V.Putinas paskelbė, jog planuoja suteikti malonę garsiausiu šalies kaliniu vadinamam jau nebeegzistuojančios kompanijos „Jukos“ vadovui Michailui Chodorkovskiui. Jis esą pirmą kartą parašė malonės prašymą.

„Jis laisvės atėmimo vietose jau praleido daugiau kaip 10 metų, tai – rimta bausmė.

Jis nurodo humanitarinio pobūdžio aplinkybes, serga jo motina, ir aš manau, kad galima priimti sprendimą ir artimiausiu metu bus pasirašytas įsakymas dėl malonės suteikimo“, – pareiškė V.Putinas.

Neabejojama, kad politikas tokiais žodžiais prieš žiemos olimpines žaidynes Sočyje bando sušvelninti savo adresu skriejančią tarptautinę kritiką.

Tačiau M.Chodorkovskio advokatai ir atstovai netrukus pareiškė, kad malonės prašymo kalinys nėra pateikęs.

V.Putinas klausimų ir atsakymų maratone taip pat kalbėjo apie ekonomiką, brolišką pagalbą Ukrainai, JAV vykdomo žmonių sekimo svarbą kovai su terorizmu ir raketas „Iskander“, keliančias nerimą NATO ir ypač Baltijos šalims dėl jų galimo dislokavimo Kaliningrado srityje.

„Pirmiausia tokio sprendimo mes dar nepriėmėme. Tegul nusiramina“, – kone tiesiai Lietuvai rėžė V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.