Dėl Sočio išlaisvintas M.Chodorkovskis siūlo negadinti šventės milijonams (atnaujinta)

Po dešimties metų iš kalėjimo išėjęs ir šiek tiek pailsėjęs Michailas Chodorkovskis trečiąją savo laisvės dieną, sekmadienį sutiko patenkinti pasaulio bendruomenės smalsumą ir surengė spaudos konferenciją. M.Chodorkovskio susitikimas su žurnalistais įvyko 14 val. Berlyne, Berlyno sienos muziejuje – simbolinėje vietoje, geležinės uždangos laikais skyrusioje Vakarų Berlyną nuo Rytų.

M.Chodorkovskis su savo šeima.<br>AP nuotr.
M.Chodorkovskis su savo šeima.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 22, 2013, 1:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:41 PM

Tik likus kelioms minutėms iki pirmosios, uždaros spaudos konferencijos dalies žurnalistai sužinojo, kad uždrausta filmuoti. Sekti spaudos konferenciją įmanoma tik per „Twiter“.

Spaudos konferencijoje buvęs „Jukos“ vadovas pareiškė, kad nekovos dėl kompanijos turto, neįdomi jam ir politika.

„Verslo klausimas man uždarytas. Kovoje už aktyvus nedalyvausiu“, - sakė jis ir prisipažino iki paskutinės akimirkos draudęs sau galvoti, ką veiks laisvėje.

M.Chodorkovskis save mato žmogaus teisių gynėjo vaidmenyje – jis gali užsiimti politinių kalinių teisių gynimu.

Kiek jam likę pinigų, jis teigė nežinantis.

„Man būtų apmaudu, jeigu žmonės mane suvoktų kaip opozicijos sponsorių, kokiu buvo „Jukos“, - sakė M.Chodorkovskis.

Jis prisipažino, kaip kalėjimas jį pakeitė – ten jis metė rūkyti. „Viskas priklauso nuo tavęs: aš pakliuvau į kalėjimą, supratau, kad ilgam, ir mečiau rūkyti. Kai nori tave palaidoti, kvaila save laidoti pačiam“, - juokavo M.Chodorkovskis.

Suteiktą jam malonę M.Chodorkovskis aiškina poreikiu pagerinti tarptautinį Rusijos įvaizdį.

Didžiausias dalykas, kurį prarado per 10 metų, M.Chodorkovskiui yra bendravimas su šeima.

Paklaustas, ar jaučiasi dėkingas V.Putinui, M.Chodorkovskis atsakė: "Aš džiaugiuosi jo sprendimu. Tokia formuoluotė".

Ragino negadinti šventės - neboikotuoti Sočio

Viešoji spaudos konferencijos dalis vėlavo prasidėti net 20 minučių – M.Chodorkovskį apipuolę fotografai niekaip nenorėjo jo paleisti.

Pagaliau pradėjęs kalbėti, M.Chodorkovskis dėkojo visiems, kurie padėjo jam išeiti į laisvę. Žiniasklaidos priemonių vaidmuo taip pat svarbus, išlaisvinant neteisingai įkalintus žmones.

Ypatingą padėką jis pareiškė H.D.Genscheriui, taip pat A.Merkel.

M.Chodorkovskis sakė po 36 valandų laisvėje dar nežinantis, ką veiks ateityje. Užsiminė norintis užsiimti visuomenine veikla, bet nežaisiąs galios žaidimų.

„Neturiu planų grįžti į verslą. Manau, kad pasiekiau viską. Vadovavau antrajai Rusijos kompanijai, vadovavau gana sėkmingai. Mano finansinė padėtis neverčia manęs dirbti, kad užsidirbčiau pinigų. Yra skolos žmonėms, kuriems blogiau, nei man, kurie sėdi kalėjime. Ir skolos Rusijos visuomenei, kuriai labai svarbu šiek tiek pasikeisti, kad mes Rusijoje gyventume geriau. Štai kuo norėčiau užsiimti. O kaip konkrečiai – duokite man kiek daugiau laiko“, - sakė M.Chodorkovskis.

Kiek laiko bus Vokietijoje, jis sakė taip pat dar nežinantis. „Vizą man davė metams, taigi, metus aš dar turiu“, - pajuokavo.

M.Chodorkovskis sakė bijantis grįžti į Rusiją, nes nėra tikras, ar galės vėl iš jos laisvai išvykti.

Paklaustas, ar kvies boikotuoti Sočio olimpiadą, M.Chodorkovskis sakė, kad tai šventė milijonams žmonių, todėl gal nereikėtų tos šventės gadinti.

„Sočis – tai sporto šventė, šventė milijonams žmonių. Ko gero, nereikia jos gadinti. Ir nereikia jos paversti asmenine prezidento Putino švente, tai ko gero taip pat būtų neteisinga“, - sakė M.Chodorkovskis.

Paklaustas, ar jį išlaisvindamas V.Putinas nepadarė klaidos, M.Chodorkovskis sakė: „Mūsų įstatymai leidžia prezidentui V.Putinui likti valdžioje, jeigu jį žmonės išrinks, dar 10 metų. Jam neseniai uždavė klausimą, ar jis nemato reikalo padaryti prezidento pareigas visam gyvenimui. Jis tvirtai atsakė, kad ne. Tikiuosi, jis nepakeis savo nuomonės.

V.Putinas apgalvojo sprendimą mane išlaisvinti 10 metų. Tikiuosi, šis sprendimas nebus įvertintas kaip klaida, o atvirkščiai – kaip galima elgtis ateityje“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: rinkimų ir pilietybės referendumo apžvalga