Naujieji metai Antarktidos ledynuose - laukiant pūgos pabaigos

Rusijos laivo, jau

Antarktidoje tvyro poliarinė diena, todėl keleiviams buvo nurodyta, kad evakuacija gali prasidėti bet kuriuo metu.<br>„Reuters“ nuotr.
Antarktidoje tvyro poliarinė diena, todėl keleiviams buvo nurodyta, kad evakuacija gali prasidėti bet kuriuo metu.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 31, 2013, 2:28 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 3:47 PM

Tačiau linksmindamiesi jie negalės perlenkti lazdos, nes pagalba gali atvykti bet kurią minutę.

Laivas „Akademik Šokalskij“, įstrigęs nuo gruodžio 24-osios už maždaug 100 jūrmylių (185 kilometrų) nuo Prancūzijai priklausančios Dumont'o D'Urville'o stoties Antarktidoje ir už 1,5 tūkst. jūrmylių (2,8 tūkst. kilometrų į pietus nuo Tasmanijos), Naujuosius metus sutiks 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku – dviem valandom anksčiau nei Sidnėjus.

Ryšys su laivu, įstrigusiu viename iš šalčiausių ir atokiausių mūsų planetos kampelių, nuolat trūkinėja, tačiau yra žinoma, kad keleiviai planavo susirinkti kajutkompanijoje ir sudainuoti specialią dainą apie jų patirtus nuotykius.

Tačiau linksmybės turės būti ribojamos, nes įgulai ir keleiviams gali tekti bet kuriuo momentu palikti laivą, jeigu nurimtų vėjas ir liautųsi snygis.

„Šio vakaro šventimas buvo tramdomas žinojimo, kad neabejotinai būsime išskraidinti sraigtasparniu – iš esmės pasitaikius pirmai progai, kai tik pagerės orai“, – ekspedicijos gydytojas Andrew Peacockas sakė paskambinęs palydoviniu telefonu.

„Draugija buvo nuostabu, tačiau truputį gaila, kad viskas taip susiklostė. Žinome, kad daugybė kitų žmonių nepaprastai sunkiai dirba, kad mus iš čia ištrauktų“, – pridūrė jis.

„Akademik Šokalskij“ išplaukė iš Naujosios Zelandijos lapkričio 28-ąją per privačią ekspediciją, kuria siekta paminėti garsaus australo keliautojo Douglaso Mawsono žygio į Antarktidą 100-ąsias metines.

Netoliese esančio Kinijos ledlaužio sraigtasparnis yra pasiruošęs pakilti bet kuriuo metu, kai kitas ledlaužis, priklausantis Australijai, pirmadienį nesugebėjo pasiekti įstrigusio laivo, antradienį nurodė Australijos jūrų saugumo valdyba (AMSA).

Gelbėtojai planavo išskraidinti visus 52 keleivius į Kinijos ledlaužį „Snow Dragon“, o dauguma įgulos narių tikriausiai liks savo laive, pridūrė AMSA.

Kinijos laivas šeštadienį jau buvo priartėjęs tiek, kad matė „Akademik Šokalskij“ prie horizonto, bet turėjo pasukti atgal, nesugebėjęs pralaužti ledų, kurie vietomis buvo 3 metrų storio.

Iš „Snow Dragon“ keleivius planuojama perkelti į Australijos laivą „Aurora Australis“, gabenantį atsargas į Antarktidą.

Tose platumose šiuo metu tvyro poliarinė diena, todėl keleiviams buvo nurodyta, kad evakuacija gali prasidėti bet kuriuo metu.

„Orai vargu ar pradės gerėti anksčiau nei rytoj, tas sprendimai dėl gelbėjimo operacijos gali būti priimti per trumpą laiką“, – AMSA informavo antradienį.

Tarp 74 žmonių, esančių Rusijos laive, esama mokslininkų ir turistų, daugiausiai australų, taip pat 22 įgulos nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.