Amerika šąla, tačiau pasaulis šyla?

Klimato kaitos neigėjai, regis, turėtų triumfuoti: tokie šalčiai JAV, tad koks dar atšilimas? Tačiau mokslininkai tikina priešingai – esą speigas spaudžia būtent dėl klimato kaitos.

Ne visus nuo šalčio besisaugančius amerikiečius įtikina mokslininkų teiginiai apie pasaulinę klimato kaitą.<br>„Reuters“ nuotr.
Ne visus nuo šalčio besisaugančius amerikiečius įtikina mokslininkų teiginiai apie pasaulinę klimato kaitą.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-08 06:57, atnaujinta 2018-02-17 20:12

Per Amerikos šiaurės rytus toliau slenka arktiniu šalyje vadinamo šalčio banga. Sinoptikai kartoja įspėjimus: išeiti į lauką pavojinga, rašo  „Lietuvos rytas", remdamasis „The Huffington Post“, „Weather.com“ ir „Time“.

Geriau likti namuose – temperatūra kai kuriose Šiaurės Amerikos vietose jau žemesnė net negu Marse.

Bet toks speigas nereiškia, kad Žemė nešyla.

Speigas nieko nekeičia

Nors 97 procentai mokslininkų sutinka, jog pasaulinis atšilimas vyksta būtent dėl žmonijos kaltės, tokios asmenybės kaip milijardierius Donaldas Trumpas dabar tikina, kad šiuo metu matomas atšalimas JAV yra tobulas įrodymas, kad planeta nešyla.

Tačiau specialistai atrėžia, kad besilaikantieji tokios nuomonės smarkiai klysta. Ir nebūtina kaip pavyzdį rodyti šiemetės lietuviškos žiemos.

Anot leidinio „Time“, JAV žnaibantys neįprasti šalčiai nekeičia bendros klimato šilimo trajektorijos.

Žiemos Jungtinėse Amerikos Valstijose pastarąjį šimtmetį nuolat šilo, o pastaraisiais dešimtmečiais tokie pokyčiai vyko dar ir didesniu tempu.

Tad kelios didelių šalčių dienos situacijos nekeičia. Juk žiemą visada šalta. Kartais labai šalta.

Nors kai kuriose vietovėse Kanadoje šalčiau nei Marse, Arkties ledynai toliau tirpsta – greičiau nei kada anksčiau, o atmosferoje vis didėja anglies dvideginio ir kitų vadinamųjų šiltnamio dujų koncentracija.

Aiškina per girtuoklį

Atvirkščiai, pasaulinis atšilimas reiškia, kad tokie staigūs žiemiški atšalimai tampa vis ekstremalesni ir jų gali pasitaikyti vis dažniau.

Šylant planetos klimatui ir tirpstant Arkties ledynams, ne tiktai žemėja temperatūra Šiaurės ašigalyje.

Silpsta ir poliarinės sraujymės – ypač greitai judančio oro srautai, skiriantys labai šaltą poliarinį orą nuo šilto subtropinio oro.

Šios sraujymės paprastai sulaiko šaltą orą Arktyje, bet joms sulėtėjus šaltis kartais prasprūsta į pietus.

Būtent taip atsitiko ir šį kartą: tik šalto oro srautas kur kas didesnis nei ankstesniais kartais. Be to, šaltis nukeliavo toliau į pietus.

„Paprastai stiprūs arktinio ciklono vėjai, kurie gali siekti ir 161 km/val., laiko šaltą orą užrakinę Arktyje.

Tačiau vėjui susilpnėjus arktinis ciklonas gali pradėti svirduliuoti kaip girtas žmogus, išgėręs ketvirtą „Martini“ taurę, ir Arkties oras gali pabėgti ir nukeliauti į pietus“, – JAV šalčius žmonėms suprantama kalba aiškino leidinys „Time“.

Dėmesys šylančiai Arkčiai

Mokslininkai Jennifer Francis ir Jeffas Mastersas atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais atmosferos sraujymių judėjimas smarkiai pasikeitė, dažniau lemdamas tam tikram sezonui nebūdingus orus nei anksčiau.

Dėl to J.Francis linkusi kaltinti arktinę amplifikaciją – poliarinis regionas šyla labiau ir greičiau negu likusi šiaurinio pusrutulio dalis.

„Kai ledai traukiasi, saulės spinduliai, kuriuos būtų atspindėjęs ledas, yra sugeriami vandenyno.

Pastarasis šyla, tirpdydamas dar daugiau ledo. Atmosferoje likusi papildoma šiluma negali neturėti įtakos orams ir didesniu mastu“, – aiškino J.Francis.

Anot mokslininkės, Arktis šyla maždaug dvigubai greičiau nei likusi planetos dalis.

Todėl mažėja skirtumas tarp temperatūros Arktyje ir kitų platumų.

Tai ir turi įtakos poliarinėms sraujymėms – kai temperatūros skirtumas mažėja, sraujymė lėtėja ir labiau banguoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.