Vaizdai iš kitos Kijevo barikadų pusės - liepsnojantys milicininkai

Kijevas kraujuoja. Antradienį paskelbus leidinyje „Ukrainos balsas“, nuo kitos dienos, trečiadienio, oficialiai įsigalios „drakoniškieji“ įstatymai, suteikiantys specialiosioms milicijos pajėgoms daugiau galimybių naudoti jėgą prieš protestuotojus. Nukentėjusiųjų jau skaičiuojami šimtai, tačiau jie Kijeve – iš abiejų barikadų pusių. Ukrainos Vidaus reikalų ministerija išplatino nuotraukas ir vaizdo įrašus su liepsnojančiais kaip fakelai „Berkut“ ir Vidaus reikalų ministerijos pajėgų pareigūnais.

VRM pranešė, kad medicininės pagalbos iki šiol kreipėsi 119 milicininkų.<br>mvs.gov.ua nuotr.
VRM pranešė, kad medicininės pagalbos iki šiol kreipėsi 119 milicininkų.<br>mvs.gov.ua nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2014, 10:22 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:18 AM

Į juos pataikė protestuotojų paleisti padegamieji užtaisai.

Nuo traumų negelbsti nei skydai, nei šalmai.

VRM pranešė, kad medicininės pagalbos iki šiol kreipėsi 119 milicininkų. 80 iš jų paguldyti į ligoninę.

Nukentėjusiems pareigūnams diagnozuotos uždaros galvos-smegenų traumos, lūžiai, nudegimai, pjautinės ir durtinės žaizdos bei apsinuodijimas nežinomomis medžiagomis.

Tarp sužeistųjų – žurnalistai

Ukrainos televizijos spilno.tv žurnalistas Janikas Falkevičius dėl teisėsaugininkų veiksmų Gruševskio gatvėje neteko akies, praneša pravda.com.ua. „Man akies kontūzija. Šimtas procentų. Gydytojai žiūri, kaip ten atsistatys regėjimas“, - sakė žurnalistas.

Jis, o taip pat ir kiti Gruševskio gatvėje dirbę žurnalistai pažymėjo, kad milicininkai tikslingai atakavo būtent žiniasklaidos priemonių atstovus.

„Dėl granatos, kuri buvo mesta, aš 100 proc. įsitikinęs, kad ji buvo tikslingai mesta į žurnalistus, nes toje vietoje daugiau nieko nebuvo, tiktai žurnalistai“, - sakė jis.

Iš viso per susirėmimus Gruševskio gatvėje sužeisti 28 žurnalistai. Milicija taikėsi į juos, nors visi jie dėvėjo ryškias geltonas liemenes su užrašu „Spauda“, rankose laikė profesionalius fotoaparatus ir kameras.

Vienas spilno.tv operatorius sulaikytas įtariant benzino tiekimu Molotovo kokteiliams gaminti. Būtent šio internetinio transliuotojo darbuotojų tarp nukentėjusiųjų daugiausia – sužaloti net šeši.

Tarp sužeistųjų yra ir užsienio šalių žurnalistų. Kaip rašo pravda.com.ua, per susirėmimus traumą patyrė Rusijos televizijos kanalo REN TV korespondentas. Programos „Naujienos 24“ korespondentas Stanislavas Grigorjevas buvo sužeistas, kai įrašinėjant reportažą prie pat jo susprogo garsinė kranata.

„Mes stovėjome tarp Ukrainos specialiųjų pajėgų ir protestuotojų kolonų, darėm reportažą... Pradžioj pirmas dublis, po to antras, ir galiausiai – sprogimas. Manau, jeigu tai būtų buvusi karinė, o ne garsinė granata, man tikrai būtų nutraukę koją“, - sakė S.Grigorjevas

Ukrainos „Wikipedia“ skelbia streiką

Ukrainos valdžios siekis užgniaužti žodžio laisvę, atakuojant žurnalistus ir leidžiant drakoniškus įstatymus, kelia didelį žiniasklaidos pasipiktinimą. „Wikimedia Ukraina“ protestuodama nuo antradienio skelbia kasdieninį 30 minučių streiką.

Nuo 16 val. iki 16 val. 30 min. Kijevo laiku viso pasaulio skaitytojams nebus prieinama ukrainietiška „Wikipedia“ versija, ir vietoj jos matysis specialus užrašas.

Bendruomenė laiko ypač pavojingu įstatymą, leidžiantį blokuoti internetinius resursus, kurie skleidžia ekstremistinę informaciją, ir numatantį bausmes už šmeižtą, kuriuo galima laikyti bet kokią medžiagą, kuri nepalanki valdžiai ir jos šaltinis nėra oficialūs Ukrainos valdžios organų puslapiai.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.