Aklavietė Ukrainoje: „Berkut“ siautėja toliau, protestuotojai plečia stovyklą

Naktį tarp pareigūnų ir protestuotojų rimtų susirėmimų nebuvo.

Žmonės neketina trauktis iš Maidano.<br>„Reuters“ nuotr.
Žmonės neketina trauktis iš Maidano.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2014, 6:20 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:11 AM

Ukrainos trys pagrindiniai opozicijos lyderiai keturias valandas derėjosi su V.Janukovyčiumi, bet žinią apie palyginti menkas nuolaidas, kurias pasiūlė prezidentas, Kijevo Nepriklausomybės aikštėje susirinkę tūkstančiai protestuotojų sutiko su neslepiamomis patyčiomis.

Naktį tarp pareigūnų ir protestuotojų rimtų susirėmimų nebuvo.

Tiesa, Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad demonstrantai užėmė keletą pastatų. Vienas iš jų - Agrarinės politikos ministerija. Šis pastatas visai netoli nuo Nepriklausomybės aikštės.   Plečia stovyklą

Ukrainos protestuotojai penktadienį Kijeve išplėtė savo protestų stovyklą ir barikadas, kai derybomis tarp opozicijos ir prezidento V.Janukovyčiaus nepavyko užbaigti šalyje didėjančios krizės.

Po naujausių derybų protestuotojai pradėjo plėsti savo stovyklą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, įsivyravus neramioms paliauboms po penkias dienas trukusių kruvinų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

Opozicijos šalininkai pastūmėjo barikadas toliau gatve, dar arčiau prezidento administracijos.

Aktyvistai taip pat užėmė Žemės ūkio ministeriją miesto centre, „Facebook“ pranešė aktyvistų grupės „Bendras reikalas“ koordinatorius Oleksandras Danyliukas, kuris pridūrė, kad grupė siekia pakeisti ministrą.

„Maidanas (Nepriklausomybės aikštė) yra laisvės sala“, - po ketvirtadienio derybų su prezidentu minioms sakė opozicijos lyderis ir buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko.

„Ir mes plėsime Maidano teritoriją, kol mus išgirs“, - sakė jis.

V.Klyčko ir kiti du pagrindiniai opozicijos lyderiai keturias valandas derėjosi su V.Janukovyčiumi, bet palyginti mažas nuolaidas, kurias pasiūlė prezidentas, dešimtys tūkstančių protestuotojų išjuokė.

Įpykę protestuotojai pustuzinyje regionų nacionalistinėje Vakarų Ukrainoje užėmė regionų administracijų pastatus. Tai tikriausiai privers V.Janukovyčių smarkiai sunerimti.

„Šiandien sukilo keli miestai, - vėlai ketvirtadienį sakė V.Klyčko. - Rytoj jų bus daugiau“.

„Berkut“ siautėja toliau

Žiauriais išpuoliais prieš protestuotojus pagarsėjęs „Berkut“ būrys į mišką išvežė Maidano savanorę, praneša newsru.ua.

Mergina dirbo Maidano medicinos tarnyboje. Vakarą ji susiruošė eiti namo, prie jos priėję milicininkai paprašė dokumentų. Netyčia jai iškrito Maidano dalyvio pažymėjimas.

Aleksandrai Chailak milicininkai iškvietė „Berkut“ būrį. Šie merginą išvežė į mišką, atėmė dokumentus. Iš miško ištrūkti jai padėjo žmonės.

 Ukrainos milicija taip pat patvirtino, kad du jauni vyrai, žuvę per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis Kijeve, mirė nuo šautinių žaizdų, tačiau neigė savo atsakomybę dėl jų žūties.

  Milicija nurodė, kad aukos yra 20-metis Sergejus Nigojanas iš pramoninio Dniepropetrovsko regiono ir 25 metų Baltarusijos pilietis Michailas Žiznevskis.

Ketvirtadienį milicijos paskelbtame pareiškime nurodoma, kad S.Nigojanas mirė pašautas stambiais šratais, o M.Žiznevskis – nuo kulkos, paleistos iš medžioklinio ginklo.

 Pareiškime teigiama, kad milicija nenaudoja tokių šaudmenų. „Be to, milicija ir vidaus kariuomenė, kuri ten užtikrina viešąją tvarką, neturi su savimi tarnybinių ginklų“, – sakė vidaus reikalų ministerijos Vyriausiosios tyrimų valdybos vadovo pirmasis pavaduotojas Vitalijus Sakalas.

Jis pridūrė, jog šiuo metu atliekamas tyrimas dėl šaunamųjų ginklų panaudojimo, ir nurodė, jog kažkas norėjo „išprovokuoti konflikto eskalaciją ir pateisinti tai, kad ginklus naudoja protestuotojai“.

Jis kalbėjo apie „daugybę vaizdo įrašų“, kuriuose matyti žmonės su šaunamaisiais ginklais. Milicija mėgina nustatyti visas aplinkybes, kaip buvo nušauti du minėti vyrai, pridūrė V.Sakalas.

„Jau išsiaiškinta, kad jų kūnai buvo perkelti, ir kad nėra liudininkų, mačiusių, kas nutiko“, – rašoma VRM pareiškime.

Opozicijos aktyvistai skelbia, kad per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo penki protestuotojai, keturi iš jų – nuo šautinių žaizdų.

Žadėjo sustabdyti kraujo praliejimą

Po derybų opozicinės partijos „Tėvynė“ lyderis Arsenijus Jaceniukas sakė, kad egzistuoja „didelė“ galimybė, jog pavyks rasti sprendimą, kaip užbaigti prievartą ir kraujo praliejimą.

„Mes turime užduoti sustabdyti kraujo praliejimą. To galimybės yra labai didelės“, - sakė jis.

Tačiau pasaulio bokso čempionas ir partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko vėliau pareiškė, jog prezidentas, regis, neketina patenkinti pagrindinio opozicijos reikalavimo atstatydinti vyriausybę.

„Jaučiu, kokia yra įtempta atmosfera. Jaučiu, kokios yra didelės viltys. Tai (derybų rezultatai) jus nuvils“, - pareiškė jis.

Nacionalistinės partijos „Laisvė“ lyderis Olehas Tiahnybokas savo ruožtu pridūrė, kad valdžia pažadėjo paleisti aktyvistus, sulaikytus per protestus.

Jis taip pat sakė, kad buvo pateiktas pasiūlymas sukurti buferinę zoną tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų, kuri užtikrintų, kad milicija nemėgintų patekti į pagrindinę protestų stovyklą Nepriklausomybės aikštėje.

Pasak jo, abu šiuos pažadus patvirtino generalinė prokuratūra ir Vidaus reikalų ministerija.

Bet kai O.Tiahnybokas kreipėsi į minią ir paprašė iškeltomis rankomis parodyti, ar reikia tęsti derybas, tapo aišku, kad protestuotojų atsakymas yra neigiamas. Kol kas neaišku, kada derybos atsinaujins.

Parlamento pirmininkas Volodymyras Rybakas sakė, kad Aukščiausioji Rada susirinks antradienį aptarti opozicijos reikalavimo paleisti vyriausybę ir panaikinti pasipiktinimą sukėlusius įstatymus, nukreiptus prieš protestuotojus.

V.Klyčko anksčiau susitarė dėl paliaubų tarp protestuotojų ir milicijos, ir jos, kaip atrodo, kol kas nėra laužomos.

Atsitraukti neketina

Susidūrimu epicentru tapusioje Hruševskio gatvėje ir aktyvistai, ir saugumo pajėgos ramiai stovi už savo kovos linijų prie legendinio futbolo klubo „Dynamo Kiev“.

Bet nei viena pusė neatrodo ketinanti atsitraukti, sakė įvykio vietoje esantis AFP korespondentas.

„Kas kiekvieną dešimtį metrų yra Ukrainos teritorija, kurią mes turime ginti ir už kurią kausimės iki galo“, - sakė vienas radikalus protestuotojas, kuris nenorėjo, kad būtų skelbiamas jo vardas.

Ir V.Klyčko, ir O.Tiahnybokas po derybų aplankė priešakines barikadas ir per garsiakalbius ragino protestuotojus laikytis paliaubų.

Demonstrantai po derybų taip pat pradėjo plėsti savo Nepriklausomybės aikštėje įsikūrusią pagrindinę protestų stovyklą į gatvę, esančią arčiau Banko prospekto, kur yra prezidento administracijos pastatas.

Politinės krizės įtampa tvyro ne tik Kijeve, bet ir kituose regionuose, o Ukrainos vakarinio Lvovo regiono gubernatorius Olehas Salo ketvirtadienį pasirašė atsistatydinimo raštą po to, kai į jo rezidencijos patalpas įsiveržė protestuotojai, šaukiantys „revoliucija“.

Bet vėliau jis pareiškė, kad toks žingsnis buvo žengtas dėl spaudimo ir negalioja. Šimtai protestuotojų pažadėjo nesitraukti iš gubernatoriaus administracijos pastato per naktį.

Protestuotojai taip pat šturmavo pustuzinį vietos administracijos pastatų Ivano Frankovsko ir Žytomyro regionuose.

Ragina ieškoti taikos

JAV viceprezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paskambino Ukrainos vadovui Viktorui Janukovyčiui ir paragino jį ieškoti taikaus šalį krečiančios politinės krizės sprendimo po kruvinų milicijos ir protestuotojų susirėmimų.

Baltieji rūmai, prieš paskelbdami apie viceprezidento skambutį V.Janukovyčiui, dėl smurto Kijeve atvirai apkaltino vyriausybines pajėgas, tačiau sveikino pranešimus apie derybas tarp prezidento ir opozicijos lyderių.

„Viceprezidentas paragino prezidentą V.Janukovyčių imtis žingsnių nutraukti smurtą ir imtis reikšmingai spręsti teisėtus taikų protestuotojų būgštavimus“, – rašoma Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime.

„Pabrėžęs, jog netoleruotinas nė vienos pusės smurtas, viceprezidentas pažymėjo, jog tik Ukrainos vyriausybė gali užtikrinti taikų krizės užbaigimą, o tolesnis kraujo praliejimas turės pasekmių Ukrainos santykiams su Jungtinėmis Valstijomis“, – įspėjama pareiškime.

Kiek anksčiau Vašingtonas nurodė, kad vis dar svarsto, ar skelbti Ukrainos vyriausybei sankcijas dėl smurto, kurį, pasak jo, išprovokavo atsisakymas rimtai pažiūrėti į protestuotojų nusiskundimus.

„Mums labai neramu dėl smurto, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney. – Sveikiname žinias, kad prezidentas V.Janukovyčius tiesiogiai susitinka su opozicijos lyderiais“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija penktadienį išsikvietė Ukrainos ambasadorių ir pasmerkė valdžios atsaką į protestus. 

„Šiandien Užsienio reikalų ministerijai nurodžiau pasikviesti Ukrainos ambasadorių ir pareikšti Prancūzijos valdžios pasmerkimą, - teigė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabius. - Buvo duotas leidimas šaudyti į protestuotojus - tai visiškai nepriimtina“.

Ministras ambasadoriui išreiškė viltį, kad naujasis protestų įstatymas Ukrainoje netrukus bus panaikintas. L.Fabiusas taip pat minėjo, kad palaiko ryšį su Vitalijumi Klyčko, kurį pavadino „vienu geriausių opozicijos lyderių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.