Rusija jau laužo svarbias sutartis su JAV

JAV ir Sovietų Sąjungos 1987 metais pasirašyta vidutinio nuotolio raketų likvidavimo sutartis padėjo jei ne tašką, tai kabliataškį šaltojo karo istorijoje. Bet dabar Maskva, regis, pamynė šį svarbų dokumentą.

JAV valstybės sekretorius J.Kerry raginamas reikalauti iš Rusijos pasiaiškinimo.<br>AP nuotr.
JAV valstybės sekretorius J.Kerry raginamas reikalauti iš Rusijos pasiaiškinimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-31 08:50, atnaujinta 2018-02-16 21:19

Dienraštis „The New York Times“ praneša, kad JAV sausio pradžioje informavo savo sąjungininkus NATO, jog Rusija išbandė naują sparnuotąją raketą ir taip pažeidė 1987-ųjų sutartį, rašo „Lietuvos rytas“.

Amerikos pareigūnų teigimu, Rusija bandymus su naująja raketa pradėjo dar 2008-aisiais, nors jie buvo uždrausti bendru JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo sutarimu.

Už ginklų kontrolę atsakinga JAV valstybės departamento atstovė Rose Gottemoeller jau ne sykį kreipėsi į Rusiją dėl sutarties pažeidimo.

Tačiau iš Maskvos esą vis ateina toks pat atsakymas: „Patikrinome. Viskas gerai.“

Tiesa, prezidento Baracko Obamos administracija greičiausiai dar nėra pasirengusi oficialiai paskelbti, kad Rusija pažeidė sutartį. Vašingtono ir Maskvos santykiai ir taip įtempti.

„Jungtinės Valstijos niekada nedvejojo dėl kreipimosi į Rusiją dėl sutarties sąlygų. Šiuo metu vyksta darbas, nenorime spekuliuoti informacija“, – pareiškė Valstybės departamento atstovė Jen Psaki.

Bet kiti anonimiškai su žiniasklaida bendravę JAV pareigūnai „The New York Times“ patvirtino, kad dėl pažeidimų iš Rusijos pusės net neabejojama ir kad Baltųjų rūmų kantrybė senka.

Be to, kai kurie Kongreso nariai, kurie buvo supažindinti su informacija apie bandymus Rusijoje, jau kelis mėnesius spaudžia B.Obamą agresyviau reaguoti į Maskvos veiksmus.

Jei JAV ir Rusijos lyderiai susikirstų viešai, tai taptų dar viena rakštimi pastaruoju metu ir taip sudėtinguose abiejų šalių santykiuose.

Maskva ir Vašingtonas iki šiol nesutaria, ką ir kaip tarptautinė bendruomenė turėtų daryti, kad baigtųsi pilietinis karas Sirijoje. JAV apmaudui, Rusija taip pat suteikė laikinąjį prieglobstį Edwardui Snowdenui, žaibais svaidomasi ir dėl situacijos Ukrainoje.

Analitikų teigimu, Rusijos požiūris į 1987 metų sutartį ėmė keistis į valdžią iškilus Vladimirui Putinui.

Pavyzdžiui, JAV prezidentu tapus George’ui W.Bushui, tuometis Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas pasiūlė atsisakyti dokumento. Esą nors šaltasis karas ir baigėsi, Rusijai kelia grėsmę tokios Azijos šalys kaip Kinija ar Pakistanas.

Tačiau G.W.Busho administracija su tokiu pasiūlymu nesutiko – NATO šalys 1987-ųjų sutartį laiko geopolitinės pusiausvyros pasaulyje pamatu. Be to, JAV turi sąjungininkų Azijoje, vienas jų – Pakistanas.

Vienas pirmųjų susirūpinimą dėl Rusijos veiksmų Amerikoje prieš kiek daugiau nei metus pareiškė Johnas Kerry, tuomet vadovavęs Senato Užsienio reikalų komitetui, o dabar dirbantis JAV valstybės sekretoriumi.

Tiesa, Rusijos diplomatijos vadovui Sergejui Lavrovui J.Kerry viešai esą dar nepriekaištavo, nors respublikonai įstatymų leidėjai ragina jį veikti agresyviau. („The New York Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.