Kosta Rikos prezidento rinkimuose laukia antrasis ratas

Kosta Rikai teks rengti

Rinkimų pareigūnai pranešė, kad nebalsavusių rinkėjų dalis (38 proc.) buvo didžiausia per daugiau nei šešis dešimtmečius.<br>AP nuotr.
Rinkimų pareigūnai pranešė, kad nebalsavusių rinkėjų dalis (38 proc.) buvo didžiausia per daugiau nei šešis dešimtmečius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 3, 2014, 9:28 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:16 PM

Suskaičiavus beveik ketvirtadalį balsų, Aukščiausiasis rinkimų tribunolas informavo, kad valdančiosios dešiniųjų Nacionalinio išsivadavimo partijos (PLN) kandidatas Jonny Araya surinko 33,2 proc., o jo pagrindinis varžovas centristas Luisas Guillermo Solisas – 25,4 proc. balsų.

Trečias liko politikos naujokas iš kairiųjų judėjimo „Platusis frontas“ (FA) – Jose Maria Villalta, už kurį, kaip rodo preliminarūs rezultatai, balsavo 17,7 proc. rinkėjų.

Šis 36 metų politikas tikėjosi pirmąkart atvesti į valdžią kairiuosius šioje konservatyvioje, katalikiškoje šalyje. Vietos žiniasklaida pranešė, kad per rinkimų kampaniją J.M.Villalta sulaukė grasinimų jį nužudyti.

Rinkimų pareigūnai pranešė, kad nebalsavusių rinkėjų dalis (38 proc.) buvo didžiausia per daugiau nei šešis dešimtmečius.

Apie 3,1 mln, žmonių turėjo teisę rinkti įpėdinį prezidentai Laurai Chinchillai, kuri yra pirmoji šį postą užėmusi moteris, taip pat naujus Kongreso narius.

J.Arayos reputacijai pakenkė skandalai, įsiplieskę per L.Chinchillos vadovavimo laikotarpį.

Kosta Riką, ilgą laiką laikyta „Centrinės Amerikos Šveicarija“ dėl taikios ir stabilios demokratijos, per L.Chinchillos kadenciją supurtė keli dideli korupcijos skandalai.

56 metų J.Araya, kuris ilgiau nei du dešimtmečius dirbo sostinės San Chosė meru, tikisi, kad PLN išliks valdančiąja partija trečią kadenciją iš eilės.

„Atėjau balsuoti, tikėdamasi, kad įvyks pokyčių“, – sakė 45 metų namų šeimininkė Iris Rodriguez, paraginusi būsimąją vyriausybę „truputį pagalvoti apie neturtinguosius“.

Teisininko išsilavinimą turintis kairiųjų pažiūrų įstatymu leidėjas J.M.Villalta per rinkimų kampaniją sutelkė dėmesį į kovą su korupcija ir pastangas užtikrinti socialinę lygybę. Jis sėkmingai pateikdavo save kaip kandidatą, siekiantį tapti atsvara L.Chinchillai.

Tačiau vystantis kampanijai didėjanti politinė priešprieša suteikė didesnių galimybių centristų kandidatui L.G.Solisui.

„Kad ir kas laimės, jis vadovaus silpnai vyriausybei, – naujienų agentūrai AFP sakė sociologas Manuelis Rojasas. – Politinį legitimumą jie turės įgyti savo veiksmais. Jie negalės valdyti tik per savo partiją, kaip būdavo anksčiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.