Egipto armijos vadas patvirtino sieksiantis prezidento posto

Žodžiai neteisingai interpretuoti

A.F.al Sisi rėmėjai.<br>„Reuters“ nuotr.
A.F.al Sisi rėmėjai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-02-06 09:29, atnaujinta 2018-02-16 15:59

„Taip, sprendimas priimtas, neturiu pasirinkimo, privalau paklusti Egipto žmonių raginimui“, – sakė A.F.al Sisi Kuveito laikraščiui „Al-Seyassah“, atsakydamas į klausimą, ar nusprendė kandidatuoti į prezidentus.

„Žmonių raginimas girdimas visur, ir aš jo neatmesiu. Sieksiu pasitikėjimo pratęsimo per laisvą balsavimą“, – sakė jis interviu.

Armijos vadas savo sprendimą paskelbė praėjus savaitei po to, kai aukščiausia karinė taryba nusprendė, kad jis turi kandidatuoti rinkimuose.

Neabejojam, kad A.F.al Sisi, pernai liepą nušalinęs pirmąjį demokratiškai išrinktą Egipto vadovą, nesunkiai laimės prezidento rinkimus.

Dabar A.F.al Sisi, kuris tapo labai populiarus, kai nušalino islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi, turėtų pasitraukti iš armijos vado pareigų, kad galėtų būti oficialiai įregistruotas kandidatu balandžio viduryje vyksiančiuose rinkimuose.

Kariuomenės vadovybė sprendimą dėl A.F.al Sisi kandidatavimo priėmė po kruvino savaitgalio, per kurį dešimtys žmonių žuvo gatvių susirėmimuose tarp M.Mursi šalininkų ir policijos bei per kovotojų atakas. Šie neramumai dar kartą išryškino, su kokiais teks susidurti A.F.al Sisi einant prezidento pareigas.

Egipto teismas trečiadienį iki kovo 1 dienos paskelbė pertrauką M.Mursi byloje, kad būtų peržiūrėta daiktiniu įrodymu laikoma vaizdo medžiaga.

M.Mursi ir dar 14 kaltinamųjų, tarp jų keli buvusio prezidento patarėjai, teisiami dėl kurstymo žudyti opozicijos protestuotojus per demonstraciją prie prezidentūros 2012 metų gruodį.

Žodžiai neteisingai interpretuoti

Egipto armija ketvirtadienį pareiškė, kad Kuveito laikraštis „neteisingai interpretavo“ feldmaršalo A.F.al Sisi komentarus, esą jis sieks prezidento posto, pridūrusi, kad tokį sprendimą jis paskelbtų tik Egipto žmonėms.

Kuveito laikraštis „Al-Seyassah“ ketvirtadienį publikavo interviu su Egipto armijos vadu. Jame cituojami feldmaršalo žodžiai, esą jis priėmė sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose, kurie turi būti surengti iki balandžio vidurio.

„Tai, kas buvo paskelbta Kuveito laikraštyje „Al-Seyassah“, tėra tik žurnalistinės interpretacijos, o ne tiesioginiai feldmaršalo A.F.al Sisi pareiškimai“, – nurodė armijos atstovas spaudai pulkininkas Ahmedas Ali.

A.F.al Sisi „sprendimas kandidatuoti arba nekandidatuoti yra asmeninis sprendimas, kurį jis asmeniškai paskelbs... Egipto žmonėms, o ne kažkam kitam, aiškiais ir suprantamais žodžiais“, pažymima A.Ali pareiškime.

Ši Kuveito laikraščio publikacija pasirodė praėjus savaitei po to, kai Egipto aukščiausia karinė taryba pritarė A.F.al Sisi kandidatavimui rinkimuose.

Neabejojama, kad A.F.al Sisi, pernai liepą nušalinęs pirmąjį demokratiškai išrinktą Egipto vadovą, islamiškų pažiūrų Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį), nesunkiai laimėtų prezidento rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.