Į estų mokyklas žengia ir kinų kalba

Baltijos šalių lenktynėse nuolat pirmaujanti Estija rodo naują pavyzdį: čia vis daugiau moksleivių mokosi kinų kalbos. Ji tapo tokia populiari, kad šiemet ketinama išleisti pirmąjį estišką kinų kalbos vadovėlį, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis ERR informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2014, 7:08 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:38 AM

Kinų kalbos pamokų poreikis Estijoje pradėjo ryškėti po 2010–2011-ųjų švietimo reformos, kai buvo užtikrinta moksleivių teisė rinktis bet kokią užsienio kalbą.

Todėl komunistinės Azijos galiūnės kalba šiemet dėstoma jau aštuoniose Estijos bendrojo lavinimo mokyklose. Dviejose iš jų kinų kalbą siūloma rinktis kaip antrąją užsienio kalbą, o likusiose šešiose – kaip trečiąją.

Tiesa, netrūksta pageidaujančių mokytis ir japonų kalbos. Ji dėstoma kaip trečioji užsienio kalba dviejose mokyklose.

Anot Estijos švietimo ir mokslo ministerijos, didžiausia problema, su kuria susiduria Azijos kalbas diegiančios mokyklos, – specialistų stoka. Trūksta ne tik mokytojų, bet ir mokymo priemonių, tai yra vadovėlių.

Į pagalbą estams suskubo Kinijoje įsikūręs Konfucijaus institutas, kuris į tolimą Europos šalį atsiuntė kinų pedagogų. Bet jie pamokas gali vesti tik anglų kalba. Todėl ministerija nusprendė užsakyti estišką kinų kalbos vadovėlį, kuris ant moksleivių suolų turėtų atsirasti šių metų pabaigoje.

Švietimo ir mokslo ministerijoje patarėju dirbantis Tonu Tenderis prognozavo, kad susidomėjimas Azijos kalbomis mokyklose padidins orientalistikos studentų skaičių universitetuose, pagerins studijų kokybę ir ilgainiui išspręs kinų kalbos specialistų trūkumo problemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.