Už godumą teks mokėti

Bandymas paimti kyšį Europos Parlamente (EP) slovėnui Zoranui Thaleriui kainavo brangiai. Buvęs Slovėnijos užsienio reikalų ministras nuteistas 2,5 metų kalėti, jam skirta 32,25 tūkst. eurų (111,7 tūkst. litų) bauda.

Z.Thaleris atsiprašė už savo vaidmenį kyšininkavimo skandale.
Z.Thaleris atsiprašė už savo vaidmenį kyšininkavimo skandale.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 7:11 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:42 AM

52 metų politikas gailėjosi ir atsiprašė už savo vaidmenį skandale, kurį vadino surežisuotu ir kuris iš dalies toks ir buvo.

2011 metais britų savaitraštis „The Sunday Times“ nutarė išbandyti EP narių atsparumą finansinėms padėkoms. Lobistais apsimetę žurnalistai politikams siūlė kyšį mainais už palankesnių pataisų inicijavimą.

Ant jauko užkibo trys garsūs politikai – buvęs Rumunijos premjeras Adrianas Severinas, buvęs Austrijos vidaus reikalų ministras Ernstas Strasseris ir Z.Thaleris.

Rumunas apsimetėliams laiške patvirtino, kad jų pageidaujama pataisa buvo pateikta laiku. Už „patariamąsias paslaugas“ jis pateikė 12 tūkst. eurų (41,5 tūkst. litų) sąskaitą.

Austras susikompromitavo tariamus lobistus informavęs, kad jų pageidautoms pataisoms EP komitete buvo pritarta, bet ir už tai į banko sąskaitą Austrijoje nurodęs pervesti 25 tūkst. eurų (86,5 tūkst. litų).

Slovėnas Z.Thaleris už EP pateiktą pataisą paprašė pinigus jam pervesti į Londone įkurtos įmonės sąskaitą.

„The Sunday Times“ paviešinus šią informaciją Z.Thaleris su kolega austru E.Strasseriu gynėsi iškart žinoję, kad turi reikalų su žurnalistais. Esą jie provokaciją tęsė norėdami patikrinti, kaip toli nueis apsimetėliai.

Tačiau tokie pasiteisinimai kolegų neįtikino ir abu politikai turėjo palikti EP. Savo ruožtu rumunas A.Severinas leidžia sau tvirtinti, jog nepadarė nieko neleistina, ir toliau dirba EP.

Pernai sausio mėnesį austrų eksministrą E.Strasserį už korupciją nubaudė Vienos teismas – skyrė 4 metus kalėjimo. („EUobserver“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.