Briuselis E.Snowdenui neatvers durų

Kai jau atrodė, kad Briuselis kone sutartinai palaiko JAV valstybės paslapčių tekintoją Edwardą Snowdeną, Europos Parlamentas (EP) atsisakė paremti planus pasiūlyti amerikiečiui prieglobstį Bendrijoje, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „EUobserver“ informacija.

E.Snowdeną Briuselyje remia ne visi.
E.Snowdeną Briuselyje remia ne visi.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-14 07:08, atnaujinta 2018-02-16 08:29

E.Snowdenas pernai vasarą nutekino slaptus JAV dokumentus žiniasklaidai, taip atskleisdamas Amerikos ir jos sąjungininkių vykdomo šnipinėjimo visame pasaulyje mastą.

Europoje paramos E.Snowdenui niekada nestigo.

Piktinimasis JAV veiksmais iki šiol užgožia nuostabą, kad nuo teisinio persekiojimo amerikietis slepiasi prieglobstį laikinai jam suteikusioje Rusijoje, o ši šalis pati garsėja žmogaus teisių į privatumą pažeidimais.

Bet balsuodami už neįpareigojančią rezoliuciją, kuria pasmerkiamas masinis asmenų duomenų rinkimas, europarlamentarai vis dėlto atmetė dokumento dalį, raginančią pasiūlyti E.Snowdenui prieglobstį.

Trumpa pastraipa buvo įtraukta tarp šimtų reikalavimų, sudarančių visą EP Piliečių laisvių komiteto kreipimosi į JAV nacionalinę saugumo agentūrą (NSA) tekstą.

O joje ES narės raginamos panaikinti bet kokius baudžiamuosius kaltinimus E.Snowdenui ir pasiūlyti jam prieglobstį bei apsaugą nuo ekstradicijos į JAV.

Bet galutiniame rezoliucijos variante šios pastraipos nebeliko, o tai supykdė vieną jos autorių – Vokietijos žaliųjų atstovą EP Janą Philippą Albrechtą.

„ES reikia tvirtesnio stuburo“, – nusivylęs pareiškė europarlamentaras ir pridūrė, kad E.Snowdeną nuo persekiojimo JAV turėtų saugoti ne Rusija, o Bendrija.

J.Ph.Albrechtas taip pat tvirtino, kad prieš balsavimą EP Piliečių laisvių komitete pastebėjo itin suaktyvėjusius JAV lobistų veiksmus.

Vokiečio pasiūlymą vis dėlto atmetė ne tik EP centro dešinės politinės jėgos, bet ir centro kairieji. O tai, apžvalgininkų teigimu, gana netikėta.

„Jau anksčiau buvo aišku, kad Europos konservatoriai nenori E.Snowdeno.

Bet siaubinga, kad jiems šį kartą pritarė ir socialdemokratai“, – tinkle „Twitter“ pasipiktino J.Ph.Albrechtas.

Vis dėlto vienas rezoliucijos autorių britas kairysis Claude’as Moraesas pažymėjo, kad sprendimus dėl prieglobsčio suteikimo Bendrijoje priima ne institucijos Briuselyje ar Strasbūre, o pačių ES šalių vyriausybės.

„Vietoj to įtraukėme bendresnį raginimą aiškiau apibrėžti tarptautinę apsaugą paslapčių viešintojams“, – pabrėžė C.Moraesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.