Į Italijos premjero kėdę gali būti paskirtas Florencijos meras

M.Renzi gali tapti jauniausiu politiku, atsisėdusiu į Italijos premjero postą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 15, 2014, 3:11 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:55 AM

M.Renzi, kuris yra Demokratų partijos vadovas, tikriausiai bus paskirtas premjeru po penktadienį prezidentūroje vykusių konsultacijų su politiniais lyderiais, tarp jų susikompromitavusiu ekspremjeru ir opozicijos lyderiu Silvio Berlusconi.

Prieš politinį elitą nusistatęs „Penkių žvaigždučių judėjimas“ protestavo dėl esą M.Renzi įvykdyto nedemokratiško valdžios užgrobimo ir boikotavo derybas su prezidentu Giorgio Napolitano, sakydamas, kad italams turėtų būti leista pareikšti savo valią rinkimuose. 

E.Letta atsistatydino penktadienį, kai Demokratų partija pritarė savo vadovo pasiūlymui, jog premjeras paliktų postą ir būtų suformuota nauja vyriausybė.

Ambicingas 39 metų M.Renzi, buvęs skautas, Demokratų partijos vadovu buvo išrinktas pernai gruodį. Nuo 2009-ųjų jis taip pat eina Florencijos mero pareigas.

M.Renzi gali tapti jauniausiu politiku, atsisėdusiu į Italijos premjero postą.

Jis žada radikalių reformų programą, siekiant įveikti didelį nedarbą, paskatinti augimą ir sumažinti išsiplėtusio Italijos biurokratijos aparato išlaikymo išlaidas.

Apklausos rodo, kad M.Renzi yra populiarus politikas. Jis anksčiau nėra dirbęs nacionalinėje vyriausybėje arba parlamente, todėl laikomas šviežio oro gurkšniu visuomenės pasitikėjimą praradusioje Italijos politinėje sistemoje. 

Tačiau apklausos taip pat rodo, jog dauguma italų palaikytų pirmalaikius rinkimus ir yra nusistatę prieš žingsnį, kurį kritikai įvardija kaip „rūmų perversmą“, inicijuotą M.Renzi po kelias savaites aštrėjusių ginčų su E.Letta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.