V.Janukovyčius pratrūko, nušautas žurnalistas

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad opozicijos lyderiai peržengė ribą, kai šaukė žmones prie ginklų, ir turi stoti prieš teismą, kuris paskirs jiems bausmę, arba atsiriboti nuo radikalų.

Kijeve dega ir pastatai, ir barikados.<br>„Reuters“ nuotr.
Kijeve dega ir pastatai, ir barikados.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 18, 2014, 12:05 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:19 AM

„Ribą jie peržengė, kai šaukė žmones prie ginklų. O tai — pasipiktinimą keliantis įstatymo pažeidimas. Ir įstatymo pažeidėjai turi stoti prieš teismą, kuris paskirs jiems bausmę. Tai ne mano užgaida, tai mano, kaip Konstitucijos garanto, pareiga - užtikrinti taiką šalyje, piliečių ramybę ir teisingumą kiekvieno atžvilgiu“, - sakoma V.Janukovyčiaus kreipimesi, kuris trečiadienio naktį buvo paskelbtas valstybės vadovo interneto svetainėje.

O Ukrainos teisėsaugos pajėgos visą naktį šturmavo protestuotojų pozicijas ir po truputį brovėsi į Maidano širdį. Pareigūnus pristabdė tik ugnies sienos. Į priešakines protestuotojų linijas kviečiami visi, kurie turi karinės patirties.

Milicijos ir „Berkut“ pareigūnai, ginkluoti šaunamaisiais ginklais ir šarvuotais automobiliais su vandens patrankomis, išstūmė sukilėlius iš Instituto gatvės ir priartėjo prie Europos aikštės. Per susirėmimus žuvo kelios dešimtys žmonių, o dar tūkstantis buvo sužeisti. Sukilėlių pozicijos liepsnoja, o teisėsauga tai vadina antiteroristine operacija.

Naktį atakų bangą surengė riaušių milicijos būriai. Jie puolė Kijevo Nepriklausomybės aikštę, ašarinėmis dujomis apšaudę savo stovyklą ginančius protestuotojus, iš įvykio vietos praneša AFP žurnalistas.

Ugnis suniokojo Profesinių sąjungų rūmus Kijevo centre, kur buvo įsikūręs vadinamasis Nacionalinio pasipriešinimo štabas. Protestuotojai kilus gaisrui evakavosi. Aktyvistai prie pastato buvo ištempę brezentą, kad jame užblokuoti žmonės galėtų iššokti per langus.

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje protestuotojai toliau stoja į voras ir perduoda medžiagas „ugnies barikadai“ palaikyti, pranešė korespondentai.

Priešakinėje konfrontacijos su milicija linijoje girdėti sprogimai.

10 val. 16 min. Protestuotojai nušlavė valdžią Lvove. Dešimtys tūkstančių valdžia nepatenkintų žmonių nusiaubė valdžios administracijos pastatus, padegė kariuomenės pastatus, kuriuos prieš mėnesį buvo tik užblokavę. Anot liudininkų, buvo nuginkluoti apie 300 kariškių, o jų ginklai išvežti į Kijevą.

10 val. 08 min. Pasirodė informacija apie „Regionų“ partijos narių ir įvairių valdininkų pastangas pabėgti iš šalies. Anot Ukrainos spaudos, 26 Viktoro Janukovyčiaus valdomos partijos veikėjai, iš kurių vienas yra buvusio premjero Mykola Azarovo sūnus, vidurnaktį iš Ukrainos išskrido užsakytu reisu.

09 val. 13 min. Vien sužeistų pareigūnų gali būti daugiau negu 300. Jie nebetilpo į Vidaus reikalų ministerijos ligoninę, todėl buvo gabenami į karo ligoninę. Keli pareigūnai yra komos būklės.

08 val. 57 min. Susirėmimo aukų skaičius pasiekė 25. Nors į Kijevą vedantys keliai uždaryti, pranešama apie sostinės centrą pasiekusius du autobusus su protestuotojais iš Lvovo.

08 val. 07 min. Gelbėtojai turėjo palikti degančius Profesinių sąjungų rūmus Kijevo centre, nes griuvo perdangos tarp aukštų.  „Gesinant gaisrą pareigūnai buvo išvesti į gatvę, kai griuvo konstrukcijos tarp ketvirto ir penkto aukštų“, - nurodė miesto nepaprastųjų situacijų tarnybos atstovai spaudai.

Pareigūnai Kijevo miesto administracijoje, remdamiesi Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos sostinės skyriumi, sakė, kad iš Profesinių sąjungų rūmų, iš 3-9 aukštų, buvo išgelbėtas 41 žmogus.

7 val. 50 min. Per susirėmimus žuvo dienraščio „Vesti“ žurnalistas Viačeslavas Veremėjus, trečiadienį pranešė medikai. Grupės „Medicinos sargyba“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ nurodoma, kad reporteris mirė greitosios pagalbos ligoninėje po to, kai buvo pašautas į pilvą.

Laikraščio vyriausiasis redaktorius Ihoris Gužva patvirtino informaciją apie žurnalisto žūtį „Facebook“ žinute. Pasak jo, V.Veremėjus su savo bendradarbiais važiavo iš darbo taksi automobiliu, kurį vienoje sankryžoje užpuolė nežinomi asmenys. Užpuolikai ištempė iš automobilio vairuotoją ir keleivius bei pradėjo juos mušti. Per tą incidentą dar du žmonės buvo sužeisti.

7 val. Ukrainos vadovas V.Janukovyčius ragina opozicijos lyderius nedelsiant atsiriboti nuo tų radikalių jėgų, kurios provokuoja kraujo praliejimą ir susidūrimus su teisėsaugos struktūrų darbuotojais. „Arba, tuo atveju, jei jie nenori išeiti, - pripažinti, kad jie palaiko radikalus. Tada su jais bus kita kalba“, - pridūrė jis.

V.Janukovyčius pareiškė nuomonę, jog opozicijos lyderiai nepaisė esminio demokratijos principo, ir pažymėjo, kad valdžia yra įgyjama ne gatvėse ar aikštėse, bet rinkimuose.

„Aš ne kartą jiems sakiau – tuoj rinkimai. Jeigu žmonės patikės jumis – būsite valdžioje. Jeigu nepatikės – nebūsite valdžioje. Bet ir tai, ir kita turi įvykti teisėtai, taip kaip nurodo Ukrainos konstitucija“, - sako jis.

V.Janukovyčius pažymėjo, jog tam tikras dialogas tarp valdžios ir opozicijos vis dėlto įvyko ir šalims pavyko įgyvendinti dvi amnestijas – pirmą po gruodžio įvykių, ir antrąją, kuri įsigaliojo vasario 17 dieną. Tačiau, pasak prezidento, opozicijos lyderiai jau kitą dieną, vasario 18-ąją, „pašaukė radikaliąją Maidano dalį prie ginkluotos kovos“.

„Opozicionieriai ne tik nelaukė parlamento posėdžio atidarymo, kuriame turėjo būti balsuojama dėl įstatymų, kurie pakeistų Ukrainą. Jie, priešingai, — užblokavo Aukščiausiąją Radą ir nedavė galimybės priimti tas pataisas“, - teigia valstybės vadovas.

V.Janukovyčius pažymėjo, kad politikai „pareikalavo visos valdžios opozicijai ir tučtuojau“. „Neturėdami tam žmonių mandato, neteisėtu būdu, pažeisdami Konstituciją, tie, atsiprašant, politikai, griebdamiesi pogromų, padegimų ir nužudymų, mėgino užgrobti valdžią“, - pareiškė V.Janukovyčius.

06 val. 25 min. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius vėl paragino opozicijos lyderius grįžti prie derybų proceso.

„Taip, žuvusiųjų mes jau nesugrąžinsime. Taip, mes jau sumokėjome pernelyg didelę kainą už ambicijas tų, kas veržiasi į valdžią. Tačiau kad kaina nebūtų dar didesnė, raginu: atsitokėkite! Reikia sėsti prie derybų stalo ir gelbėti Ukrainą“, - sakoma V.Janukovyčiaus kreipimesi, kuris trečiadienio naktį buvo paskelbtas valstybės vadovo interneto svetainėje.

„Todėl, kad būsimos kartos mums neatleis, jeigu mes sugriausime valstybę, kuri turi priklausyti jiems – mūsų palikuoniams“, - pažymima jame.

06 val. 15 min. Ukrainos riaušių milicija anksti trečiadienį atakavo protestuotojus Kijevo centrinėje aikštėje – po daugiausiai aukų pareikalavusios dienos nuo to laiko, kai ši buvusi sovietinė respublika, atsidūrusi geopolitinės kovos tarp Rusijos ir Vakarų centre, laimėjo nepriklausomybę.

Milicija įsiveržė į Nepriklausomybės aikštę, kuri yra tris mėnesius trunkančių protestų prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių centras, o demonstrantai, kurių kai kurie yra ginkluoti lazdomis, su šalmais ir šarvais, praranda pozicijas.

05 val. 50 min. Sunerimusios Vakarų vyriausybės pareikalavo santūrumo ir dialogo.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas paskambino V.Janukovyčiui: paragino jį atitraukti vyriausybines pajėgas ir demonstruoti maksimalų santūrumą, pranešė Baltieji rūmai.

Ukrainos opozicijos lyderiai Vitalijus Klyčko ir Arsenijus Jaceniukas sakė, kad nutraukė derybas su V.Janukovyčiumi nepasiekę jokio susitarimo dėl to, kaip nutraukti smurtą.

03 val. 15 min. Pranešama, kad per susirėmimus žuvo mažiausiai 23 žmonės - šešiolika protestuotojų ir septyni milicininkai. Tačiau protestuotojai sako, kad nukautųjų yra daug daugiau. Keli šimtai žmonių buvo sužeisti. Aukų skaičius auga.

Kijevas - paralyžiuotas. Sostinėje išjungta šviesa. Miesto ir tarpmiestinis transportas neveikia, neleidžiama dirbti taksi automobiliams. Patekti į miestą galima tik pėsčiomis arba asmeniniu automobiliu. Tačiau ir tai nereiškia, kad galėsite į Ukrainos sostinę - milicijos pareigūnai visus atidžiai tikrina ir įleidžia ne visus.

02 val. 42 min. Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis V.Klyčko pareiškė, kad šalies vadovas V.Janukovyčius neadekvačiai vertina situaciją, susiklosčiusią Kijeve. Taip jis pasakė po valdžios atstovų ir opozicijos lyderių susitikimo.

„Janukovyčius absoliučiai neadekvačiai reaguoja į situaciją. Viskas, apie ką jis kalbėjo - kad opozicijos lyderiai paragintų žmones Maidane nutraukti priešpriešą ir sudėti ginklus“, - partijos UDAR tinklalapyje cituojami V.Klyčko žodžiai.

UDAR lyderis išsakė nusistebėjimą, kokius ginklus omenyje turįs prezidentas, „jei Kijevo centre jėgos struktūros žiauriai šaudo mitinguotojus“. 

V.Klyčko taip pat pridūrė: „Aš manau, kad valdžia turi nedelsiant atitraukti jėgos struktūras ir nutraukti kruviną priešpriešą, nes žūsta žmonės. Apie tai aš pasakiau Janukovyčiui. Kol liejasi kraujas - kokios gali būti derybos? Bet, deja, situacijos jis nesupranta“. 

Pranešime nurodoma, kad po susitikimo su prezidentu UDAR lyderis išvyko į Maidaną, kuriame tebesitęsia protestuotojų ir protestų aktyvistų susidūrimai.  

02 val. 21 min. Protestuotojai pranešė, kad dar keturi jų bendražygiai žuvo per susirėmimus su milicija, kuri šturmuoja Maidaną. „Mes turime keturis kūnus“, - sakė Sviatoslavas Hanenka. 

Žuvusių per susirėmimus su milicija skaičius pasiekė 16. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per susirėmimus taip pat žuvo septyni milicijos darbuotojai. Kitaip tariant, mūšis dėl Maidano jau pareikalavo 23 žmonių gyvybės.

02 val. 16 min. Amerikos viceprezidentas Joe Bidenas antradienį smarkiai paaštrėjus politinei krizei Ukrainoje paskambino prezidentui V.Janukovyčiui ir pareiškė, kad jis turi atitraukti iš Kijevo centro riaušių policiją, kuri anksčiau dieną pradėjo šturmuoti protestuotojų stovyklą. 

„Viceprezidentas Bidenas šiandien paskambino Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kad išsakytų rimtą susirūpinimą dėl krizės Kijevo gatvėse“, - sakoma Baltųjų rūmų pranešime. 

„Jis paragino prezidentą Janukovyčių atitraukti vyriausybės pajėgas ir pademonstruoti maksimalų santūrumą“, - priduriama jame. 

01 val. 35 min. Ugnis Kijevo centre stovinčių Profesinių sąjungų rūmuose pasiekė jau trečią ir ketvirtą aukštus, o liepsna apima vis naujus pastato plotus. 

Kaip iš įvykio vietos praneša korespondentas, šiuo metu rūmuose įsikūręs vadinamasis Nacionalinio pasipriešinimo štabas skubiai evakuojasi. Čia buvo įkurta svarbi lauko ligoninė, virtuvė, žurnalistų centras. Pastatą palieka žmonės, taip pat iš jo yra nešami daiktai, išgabenami sužeistieji.

Aktyvistai prie pastato ištempė brezentą, kad žmonės, kurie šėlstančios ugnies liko užblokuoti rūmuose, galėtų iššokti per langus. 

01 val. 27 min. Ukrainos riaušių milicija pradėjo aktyviau naudoti specialiąsias priemones prieš Maidano aikštėje susirinkusius protestų akcijų aktyvistus. 

Kaip iš įvykio vietos praneša korespondentas, milicininkams besipriešinantys aktyvistai sudegino du jėgos struktūrų darbuotojų šarvuočius ir sugadino vieną vandens patranką. Aktyvistai taip pat mėto į milicininkus Molotovo kokteilius. 

01 val. 16 min. JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas surengė derybas su šalies užsienio reikalų ministerija. Tai, remdamasi pačiu diplomatu, pranešė svetainė zn.ua. 

„Nuo šio momento JAV laiko Janukovyčių atsakingu už viską, kas dedasi Ukrainoje“, - cituoja svetainė Amerikos pasiuntinio žodžius. 

G.Pyattas taip pat pranešė, jog Vašingtonas svarsto galimybę išplėsti sankcijas atskiriems Ukrainos pareigūnams, kuriems po mėginimo išvaikyti Maidaną lapkritį ir gruodį jau buvo įvesti vizų apribojimai. 

00 val. 56 min. „Berkut“ smogikai užėmė protestuotojų kontroliuojamų Profsąjungų rūmų šeštąjį aukštą. Šis pastatas yra Maidano centre, čia įkurta svarbi lauko ligoninė, virtuvė, spaudos centras. Smogikai nori sudeginti svarbų protestuotojų pastatą. Kaip jie ten pateko - nežinoma. Į Europos aikštę virsta juodi dūmai, kylantis iš šeštojo aukšto. 

00 val. 53 min. Pranešama, kad Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis V.Klyčko ir frakcijos „Batkyvščyna“ lyderis Arsenijus Jaceniukas šalies vadovo administracijos pastate vis dar laukia susitikimo su prezidentu V.Janukovyčiumi. 

„Janukovyčius slepiasi. Klyčko ir Jaceniukas jau beveik valandą laukia prezidento administracijoje. Visą laiką jiems sako: prezidentas tuoj susitiks su jais“, - socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Oksana Zinovjeva. 

00 val. 42 min. Oficialus sukilėlių aukų skaičius išaugo iki vienuolikos. Vidaus reikalų ministerija teigia, kad per susirėmimus žuvo septyni pareigūnai. Kitaip tariant, aukų skaičius išaugo iki aštuoniolikos.

Lietuvos ambasados Kijeve duomenimis, sužeistųjų yra arti tūkstančių. Vienam „Berkut“ pareigūnui nutraukta ranka.

00 val. 27 min. Antivyriausybinių mitingų, kurie vyksta Kijevo centre, aktyvistai įstrižai nuo Profesinių sąjungų rūmų iki Nepriklausomybės stelos pastatė barikadą ir ją padegė. Liepsnojanti „ugnies linija“ trukdo milicininkams tęsti Maidano šturmą. 

Pirmas Profesinių sąjungų rūmų aukštas iš Europos aikštės pusės irgi dega. Nuo karščio sutrūkinėjo langai ir liepsna ima veržtis į pastato vidų. 

Tuo tarpu aktyvistai iš Profesinių sąjungų rūmų mėto baldus, kad jai būtų galima sutvirtinti barikadą. 

Maidane tebėra daug žmonių. Iš aikštėje pastatytos scenos skamba energinga muzika.

00 val. 15 min. Lvove užsidegė milicijos pastatas. Kaip praneša korespondentas, gaisras liepsnoja viename antro aukšto kambarių. Atskubėję ugniagesiai pradėjo gesinti ugnį. 

Lvove keli šimtai protestuotojų, dėvintys kaukes ir ginkluoti beisbolo lazdomis, pradėjo šturmuoti Lvovo srities prokuratūros pastatą. 

Kaip iš įvykio vietos praneša korespondentas, iš pradžių aktyvistai apmėtė pastatą akmenimis ir išdaužė kelis langus, o paskui ėmė laužti metalines įėjimo duris. 

00 val. 12 min. „Berku“ smogikai pabandė prasiveržti pro liepsnojančias barikadas Instituto gatvėje, tačiau protestuotojai atmušo pareigūnus. Buvo sulaikytas vienas smogikas, kurį sukilėliai nusivedė į Europos aikštę. Pareigūną buvo bandoma ištempti į sceną prieš kelioliką tūkstančių Maidano protestuotojų. „Didvyriai nemuša savo įkaitų“, - nuo scenos tuo metu rėkė vienas „maidanietis“. Galiausiai, jis buvo nuvestas į Maidano ligoninę Profsąjungų rūmuose. 

23 val. 58 min. Opozicinės partijos UDAR lyderio V.Klyčko susitikime su Ukrainos prezidentu V.Janukovyčiumi dalyvauja ir Ukrainos opozicinės frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas. 

Tuo tarpu trečias opozicijos lyderis - kraštutinių dešiniųjų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) vadovas Olehas Tiahnybokas į susitikimą su prezidentu nenuvyko ir šiuo metu yra sostinės Nepriklausomybės aikštėje. 

23 val. 16 min. Per antradienio susirėmimus su protestuotojais Kijevo centre žuvusių milicininkų skaičius padidėjo iki septynių. Apie tai pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija. Protestuotojai pranešė apie dar vieną nukautą savo bendražygį. Oficialus aukų skaičius išaugo iki aštuoniolikos. Tačiau Maidano lyderiai sako, kad nužudytųjų yra dar daugiau.

Ministerijos interneto svetainėje pranešama, kad milicininkai žuvo nuo šautinių žaizdų. 

Ukrainoje į greitosios pagalbos medikų brigadas pagalbos jau kreipėsi 209 per susirėmimus Kijeve nukentėję žmonės. Apie tai pranešė miesto administracijos sveikatos apsaugos departamentas. 

Dar 159 teisėsaugos pareigūnai buvo paguldyti į ligonines, 35 iš jų yra sunkios būklės. 39 tų milicininkų yra su šautinėmis žaizdomis, į 12 jų buvo šauta Nepriklausomybės aikštėje.

23 val. 03 min. Kelios žiniasklaidos priemonės pranešė, kad Kijeve milicijai atakuojant Nepriklausomybės aikštę, žuvo protestuotojas. Jei ši informacija pasitvirtins, tai aukų skaičius išaugs iki vienuolikos.

Pranešimuose sakoma, kad tas protestuotojas žuvo milicininkams bandant išstumti protestuotojus iš sostinės centre esančios Europos aikštės. Jokių kitų detalių kol kas nepateikiama. 

22 val. 53 min. Antivyriausybiniai protestuotojai Vakarų Ukrainos mieste Lvove antradienį užėmė regiono administracijos pastatą ir milicijos būstinę. Apie tai iš įvykio vietos pranešė AFP korespondentas. 

Sostinėje Kijeve vykstant kruviniems susirėmimams, Lvove maždaug 500 demonstrantų įsiveržė į regiono administracijos pastatą, kurį prieš tai apmėtė akmenimis. 

Vėliau protestuotojai šiame daugiausia proeuropietiškame mieste perėmė vietos milicijos būstinės kontrolę.

22 val. 44 min. Maidane laukiama žinių iš valdžios rūmų - su prezidentu V.Janukovyčiumi turi susitikti opozicijos lyderiai. Tuo metu sukilėliai kalba apie tai, kad Instituto gatvėje telkiamos milicijos pajėgos, kurios naktį atakuos Europos aikštę. Maidane susirinkusių žmonių prašoma rinkti visus degius daiktus ir siųsti juos link fronto linijos.

21 val. 51 min. Per susirėmimus Kijeve žuvusių milicininkų skaičius padidėjo iki trijų. Apie tai pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija. Jau aišku, kad antradienį Maidano prieigose žuvo dešimt žmonių.

Ministerijos interneto svetainėje taip pat pranešama, kad 135 milicininkai buvo paguldyti į ligonines ir kad 35 iš jų yra sunkios būklės.

Anksčiau buvo pranešta, kad žuvo du jėgos struktūrų nariai ir septyni civiliai gyventojai.

21 val. 53 min. Milicijos ir sukilėlių fronto linija - Instituto gatvės ir Europos aikštės sankirta. Pareigūnai išstūmė protestuotojus iš tos gatvės, nusileido nuo kalno ir įsitvirtino Europos aikštės prieigose. Būtent šioje aikštėje ir prasidėjo Maidanas, čia kalbas skelia politikai, veikia pagrindiniai sukilėlių štabai, kelios ligoninės. Jeigu milicininkai šturmuos ir užims Europos aikštę, Maidanas bus padalintas pusiau. 

Naujienų agentūros AFP reporteris pranešė, kad „maidaniečiai“ leidžia fejerverkus į milicininkus, o šie panaudoja vandens patranką prieš opozicijos pozicijas. Prieš operacijos pradžią milicininkai per megafonus paragino protestuotojus išsiskirstyti, o paskui paleido vandens čiurkšles.

Aidi sprogimai, orą raižo fejerverkai. Mitinguojančiuosius pareigūnai ragina skirstytis, moteris ir vaikus eiti iš aikštės, o Maidano lyderiai kviečia pareigūnus nenaudoti jėgos.

Tuo tarpu protestuotojai mėto Molotovo kokteilius į pareigūnus, vietomis dega palapinės.

21 val. 35 min. Ukrainos opozicinės frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas paragino prezidentą Viktorą Janukovyčių išvesti teisėsaugos institucijų narius iš neramumų zonos Kijevo centre. 

A.Jaceniukas kalbėjo apie būtinybę išvengti kraujo praliejimo. „Mūsų kreipimasis: atšaukite atgal miliciją. Ir paskelbimas: nedelsiamos paliaubos. Tada mes pasirengę tolesnėms deryboms, kad išsaugotume žmones“, - pareiškė jis nuo scenos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje. 

Jis pakvietė prezidentą „paskelbti paliaubas iki ryto – tada mes (būsime) pasirengę derėtis.“

Pasak jo, tam jėgos struktūrų atstovams reiktų „atsitraukti 200 metrų“. 

Tuo tarpu milicininkai per megafonus ragina moteris ir nepilnamečius tuojau pat pasitraukti iš Nepriklausomybės aikštės, kur milicija „vykdo antiteroristinę akciją“. 

20 val. 10 min. Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko antradienį paragino moteris ir vaikus pasitraukti iš pagrindinės protestuotojų stovyklos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, aplink kurį būriavosi specialiosios pajėgos. Tačiau apie 25 tūkst. protestuotojų liko aikštėje ir po 18 valandos.

20 val. Lietuvos užsienio reikalų ministerija pasmerkė smurto protrūkį Kijeve ir ragina kuo greičiau imtis rimtų veiksmų, kad sunki padėtis būtų išspręsta.

„Reikalaujame nedelsiant sustabdyti smurtą, kruopščiai ištirti visus incidentus, kurių metu žuvo ar buvo sužeisti žmonės, ir patraukti atsakomybėn kaltuosius. Dar kartą kviečiame Europos Sąjungos šalis apsvarstyti tikslinių priemonių prieš atsakingus už prievartos panaudojimą asmenis galimybę“, - rašoma mūsų šalies diplomatų pranešime.

Ukrainos Vyriausybė ir opozicijos lyderiai raginami „nedelsiant grįžti prie derybų dėl naujos Vyriausybės ir konstitucinės reformos, nes užsitęsusi politinė krizė daro padėtį šalyje vis mažiau kontroliuojama.“

19 val. 45 min. Protestuotojų lyderiai pranešė, kad per susirėmimus žuvo kelioliką žmonių. Teigiama, kad 3 protestuotojai buvo nukauti prie Profsąjungų rūmų, dar septyni - mirtinai sužeisti. Taip pat teigiama, kad vyresnio amžiaus vyras ir moteris buvo nužudyti prie metro stoties Instituckaja gatvėje. Dar vienas žmogus esą žuvo prie Nacionalinio banko pastato.

Jeigu protestuotojų duomenys teisingi, tai antradienį Maidane žuvo 15 žmonių. Du iš jų - pareigūnai.

Aktyvistai teigia, kad Kijevas yra blokuojamas - draudžiama į važiuoti ir išvažiuoti iš miesto, neveikia viešojo transporto sistemos.

19 val. 05 min. Hruševskio gatvėje pareigūnai sutelkė itin gausias pajėgas, pranešama apie kelis tūkstančius milicininkų ir vidaus pajėgų karių. Tuo tarpu į Nepriklausomybės aikštę suplūdo apie 20 tūkst. žmonių. Radikaliausi jų - "Dešiniojo sektoriaus" aktyvistai degina padangas ir taip kuria dūmų uždangą, mat dūmai skrieja į pareigūnų pusę.

18 val. 33 min. Hruševskio gatvėje pastebėtas barikadų likučius ardantis šarvuotis BTR, o pareigūnų praleisti į Nepriklausomybės aikštę juda "tituškos" - treninguoti skustagalviai vyrukai, ginkluoti pagaliais ir remiantys V.Janukovyčių.

18 val. 14 min. Praėjus keliolikai minučių nuo Vidaus reikalų ministerijos ir SBU nustatyto ultimatumo nutraukti riaušes situacija Kijevo centre kiek aprimo. Pareigūnai nesiveržia pro paskutines protestuotojų barikadas, o šie nemėto į milicininkus akmenų ar butelių su padegamuoju skysčiu. Tačiau opozicija tikina, kad smurtas gali bet kada atsinaujinti.

Per televizijos kanalus buvo parodyti vaizdai, kaip iš vienos Vidaus reikalų ministerijos bazės Kijeve į centrą pajudėjo šarvuotis BTR -80.

Tuo tarpu už šios dienos smurtą Ukrainos generalinė prokuratūra norėtų rasti atsakingus žmones ir juos teisti. Šalies generalinis prokuroras Viktoras Pšonka pareiškė, kad būtent opozicijos lyderiai turėtų prisiimti atsakomybę.

17 val. 59 min. Ukrainos Verhovna Rada atsisakė užregistruoti įstatymo projektą dėl 2004-ųjų konstitucijos grąžinimo, nes projektas esą nesurinko būtinų 150 parašų.

17 val 52 min.  Opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko nuo scenos pareiškė, kad išlieka šturmo galimybė. Jis kreipėsi į Nepriklausomybės aikštėje susirinkusius žmones ir paragino juos nesitraukti.

"Mes neleisime Maidano išvalymo ir kviečiame visus prisijungti. Kartoju, tai yra taiki demonstracija ir nenorime smurto. Kreipiuosi ir į pareigūnus, ir į tuos, kurie jiems perduoda įsakymus", - sakė V.Klyčko. Jis taip pat pareiškė, kad derybos su valdžia dėl smurto nutraukimo bus tęsiamos.

Tuo tarpu JAV ambasadorius Ukrainoje Geofferey Pyattas savo "twitter" paskyroje rašė, jog "Ukrainos krizė gali būti išspręsta tik dialogo keliu". Tačiau diplomatas pabrėžė, kad "tie, kurie iš abiejų pusių kursto smurtą, gali susilaukti sankcijų".

Tuo tarpu Ukrainos Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad ligoninėje mirė šiandien susirėmimų metu sužeistas pareigūnas.

17 val 30 min. Opozicinės partijos "Batkyvščina" lyderis Arsenijus Jaceniukas skelbia, kad "žmonės iš Maidano nesitrauks" ir nesutinka su valdžios skelbiamu ultimatumu, praneša tinklapis newsru.ua.

Netoli Instituckaja gatvės kalvą užėmę pareigūnai žemyn į Nepriklausomybės aikštę šaudo dūmines granatas.

17 val. 25 min. Tiesioginės transliacijos metu buvo užfiksuota, kaip Hruševskio gatvėje šalia Lietuvos vėliavos pareigūnai plešia protestuotojų apleistas barikadas ir palapines.

17 val. 11 min. Tinklapis ZN.ua, remdamasis šaltiniais Vidaus reikalų ministerijoje skelbia, kad visiems rezerve esantiems daliniams duotas įsakymas iki 18 val. opozicijai nustatyto ultimatumo atvykti prie Nepriklausomybės aikštės. Šią supa vis gausesnės pareigūnų pajėgos, nuo vyriausybinių pastatų pajudėjo mobilios vandens patrankos ir šarvuotis. Taip pat pirmą kartą pastebėti pareigūnai su automatais.

17 val. 09 min. Pranešama apie naujas aukas.  Kanalas "Hromadske TV" skelbia, kad šalia Instituckaja metro stotelės, kur šiandien milicininkai šturmavo barikadą, rasti dviejų 50-60 metų vyro ir moters kūnai. Tačiau ši informacija kol kas nepatvirtinta.

17 val. 02 min. Milicininkai Kijevo prieigose riboja eismą ir neįleidžia kai kurių automobilių į sostinę, skelbia liga.net.

16 val. 58 min. Milicija iš Nepriklausomybės aikštės bei aplinkinių pastatų ragina pasitraukti visiems, kas nenori nukentėti. Dešimtys žmonių, daugiausiai moterų jau pasitraukė ir buvo praleisti pro milicininkų užtvaras. Prie šalia esančių kongresų rūmų - "Ukrainos namų" rikiuojasi skydais ginkluotų milicininkų kolona.

16 val. 48 min.  Televizijos kanalas "Hromadske TV" parodė, kaip užėmę Hruševskio gatvę pareigūnai negailestingai gaudo užsilikusius protestuotojus, juos muša ir vėliau perduoda Europos aikštėje esantiems medikams.

16 val. 35 min. Ukrainos opozicijai priklausantys parlamentarai paliko Verhovnos Rados pastatą ir bando patekti į pareigūnų supamą Nepriklausomybės aikštę. Būtent šalies parlamente turėjęs vykti balsavimas dėl 2004-ųjų metų konstitucijos grąžinimo įžiebė šios dienos neramumus.

Opozicijos politikai į Kijevo Nepriklausomybės aikštę rinktis kviečia šalininkus iš visos šalies.

16 val. 25 min. Milicininkai prasiveržė iki pat Nepriklausomybės aikštės, kur nebuvo nuo praėjusio gruodžio pradžios. Demonstrantai neatlaikė puolimo ir pasitraukė nuo kelis mėnesius tvirtintų barikadų.

Nuo scenos opozicijos politikai ragina priešintis, o "Berkut" pareigūnus nevykdyti "banditų valdžios įsakymų". "Dešinysis sektorius" dar anksčiau skelbė, kad jei milicininkai prasiverš į Nepriklausomybės aikštę, bus duotas panaudoti šaunamuosius ginklus. "Dešiniojo sektoriaus " aktyvistai šiandien ragino į Nepriklausomybės aikštę atvykti visus, kas turi išduotus leidimus naudotis koviniais ginklais.

Kijevo centre uždarytos visos metro stotelės.

16 val. 15 min. Hruševskio gatvėje, kurioje kelis mėnesius vyko susirėmimai, "Berkut" ir vidaus pajėgų dalinių pareigūnai pralaužė vieną pagrindinių barikadų ir juda link Europos aikštės.

16 val. 10 min.  Ukrainos saugumas - SBU ir Vidaus reikalų ministerija perspėjo, kad jei opozicija po 18 val. kels neramumus, prieš mitinguotojus bus panaudota jėga. Insituckaja gatvėje, kur "Berkut" pralaužė barikadą, demonstrantai puolamųjų veiksmų nesiima ir neša sužeistuosius į medicinos punktus.

15 val 39 min. Gynybos ministerija pagrasino reaguoti po to, kai protestuotojai užėmė Karininkų rūmus, skelbia liga.net.

15 val. 25 min. Protestuotojus nuo Marijinskio parko atstūmė "Berkut" ir kiti riaušių malšinimo daliniai, panaudoję garsines granatas, gumines kulkas, lazdas ir vandens patrankas. Instituckaja gatvėje, kuri veda iki Nepriklausomybės aikštėje esančių barikadų tęsiasi susirėmimai. pranešama, kad nežinomi žmonės ėmė plėšti žmonių butus.

Gatvės mūšiuose - naujos aukos

Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko, reaguodamas į milicijos ir protestuotojų susirėmimus prie parlamento rūmų, dar antradienį dieną paragino prezidentą V.Janukovyčių atitraukti iš gatvių saugumo pajėgas, siekiant užkirsti kelią dar gilesniam „konfliktui visuomenėje“.

„Kreipiuosi į prezidentą: išveskite iš gatvių „Berkut“ (milicijos specialiuosius dalinius) ir Vidaus reikalų ministerijos pajėgas. Padarykite tai, ir tai suteiks išeitį. Tai bus tikro vyro sprendimas“, - V.Klyčko sakė žurnalistams parlamente.

Tuo tarpu Regionų partijos rėmėjai, atvirkščiai, ragino „Berkut" jėga išvaikyti protestuotojus. Demonstrantai buvo įsiveržę į milicininkų saugomą Marijinskio parką šalia parlamento rūmų, kur palapinėse įsikūrę gyvena šimtai Regionų partijos ir V.Janukovyčiaus rėmėjų.

Opozicijos iš "Dešiniojo sektoriaus" - paprastai uniformas, šalmus dėvinčios ir grumtis su "Berkut" pasiruošusios grupuotės aktyvistams pavyko sudeginti vieną palapinę.

Be to jie atėmė iš „tituškų" savadarbes granatas, o taikiau nusiteikę protestuotojai užėmė netoliese esančius Karininkų rūmus ir ten įrengė medicininį punktą. O Sadovoja gatvėje netoli parlamento padegė sunkvežimius ir įkaitu paėmė vieną milicininką. Lengvai sužeistam pareigūnui protestuotojų medikai suteikė pirmąją pagalbą ir išsivedė į Nepriklausomybės aikštę. Įkaitais protestuotojai laikė dar kelis pareigūnus.

Tiesa, dabar baiminamasi naujo milicininkų šturmo, o protestuotojai spėjo užfiksuoti netoli ministrų kabinetо skubančius kaukėtus pareigūnus. Jie rankose nešė krepšius, kuriuose paprastai laikomi snaiperniai ginklai.

Skelbiama, kad per Karininkų rūmų šturmą žuvo mažiausiai trys protestuotojai. Be to, nukentėjo 150 protestuotojų ir dešimtys pareigūnų. Vienas jų vėliau mirė ligoninėje. Be to, per Regionų partijos būstinės šturmą žuvo dar du žmonės.

Šaudė į minią

Milicija taip pat šaudė dūminius užtaisus ir gumines kulkas į minią, kai protestuotojai apmėtė pareigūnus grindinio plytelėmis, mėgindami prasiveržti arčiau budriai saugomo Aukščiausiosios Rados pastato.

Iš opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) automobilio, kuriame įrengti garsiakalbiai, skambėjo raginimai grįžti prie Ukrainos konstitucijos 2004-ųjų metų redakcijos, o saugumo pajėgų pareigūnai kviečiami pereiti į protestuotojų pusę.

Dalis radikaliausiai nusiteikusių protestuotojų lupo iš grindinio trinkeles, skaldė jas ir svaidė akmenis į milicininkus, užtvėrusius kelią prie Aukščiausiosios Rados.

Tuo tarpu milicija svaido į minią kurtinamąsias granatas. Gatvėse prie parlamento susirinkę šimtai opozicijos šalininkų. Kijevo policijos atstovai sakė, kad sostinės centre vykstančio mitingo dalyviai svaidė į pareigūnus dūminius ir padegamuosius užtaisus.

Hruševskio gatvėje netoli stadiono „Dinamo“ protestuotojai keliose vietose padegė automobilių padangas, o tirštus dūmus vėjas nešė į vyriausybinio komplekso pusę.  Tuo tarpu saugumo pajėgų pareigūnai per megafoną ragina nepažeidinėti viešosios tvarkos ir susilaikyti nuo provokacijų.

Apie 20 tūkst. protestuotojų, daugiausiai taikiai nusiteikusių, atžygiavo nuo centrinės Nepriklausomybės aikštės prie parlamento, reikalaudami, kad įstatymų leidėjai priimtų reformas, kurios atimtų dalį galių iš prezidento Viktoro Janukovyčiaus.

Lietuva ragina sėsti prie derybų stalo

ministras Linas Linkevičius antradienį paragino Ukrainos Vyriausybę ir opozicijos lyderius grįžti prie derybų dėl naujos Vyriausybės, ir perspėjo, kad dėl provokacijų padėtis šalyje tampa vis mažiau kontroliuojama.   Ministro teigimu, Kijevo gatvėse atsiranda ginkluotų žmonių ir provokatorių, kurie nenori konstruktyvaus dialogo.

„Galime stebėti situaciją, kai plečiasi susirėmimų zonos, gatvėse matyti ginkluotų žmonių. Yra nemažai provokatorių, kurie nenori konstruktyvaus dialogo ir nenori, kad derybų keliu būtų rasta išeitis iš krizės, ir naudoja bet kokias priemones“, - BNS telefonu iš Vašingtono sakė ministras.

„Sunku pasakyti, kas pradėjo šios dienos provokacijas, bet tai įrodo, kad padėtis tampa vis mažiau kontroliuojama“, - BNS sakė L.Linkevičius, komentuodamas pranešimus apie aukas Kijevo gatvėse.

„Visi tie, kas atsako už situaciją - ne tik Vyriausybė, bet ir opozicijos lyderiai - turi padaryti viską, kad būtų grįžta prie normalaus dialogo“, - teigė ministras.

Pasak jo, tolesnei konfrontacijai sustabdyti būtina konstitucinė reforma ir nauja Vyriausybė.

„Rada turėtų būti pasiruošusi priimti sprendimus, dėl kurių buvo iš principo sutarta - pirmiausia svarbu, kad būtų sprendimai dėl konstitucinė reformos ir sudaryta techninė koalicinė vyriausybė. Tada galbūt būtų galima išvengti tolesnės konfrontacijos“, - kalbėjo JAV viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Ukrainoje jau keli mėnesiai tęsiasi prieš prezidentą V.Janukovyčių nukreipti protestai. Demonstracijos prasidėjo prezidentui atsisakius pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES ir pasirinkus glaudesnius santykius su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.