„Tituškos“ - tariamų gėjų paradų dalyviai, mušeikos, žmogžudžiai

Kijeve pratrūkus smurtui antradienį žiauriai buvo sumuštas ukrainiečių žurnalistas Oleksandras Michelsonas.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Žilinskaitė

Feb 19, 2014, 9:22 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:00 AM

Vyras sako buvęs užpultas vadinamųjų „tituškų“ - valdžiai ištikimų agresyvių jaunuolių, atvežtų iš provincijos.

Anot žurnalisto, „tituškos“ reikalavo, kad O.Michelsonas atiduotų telefoną, nes jiems pasirodė, kad šiuo jis užfiksavo kažkokią informaciją.

O.Michelsonas parodė vyrams žurnalisto pažymėjimą, tačiau šie, parbloškė jį ant žemės ir ėmė spardyti.

„Man praskelta galva, netekau daug kraujo. Taip pat nubrozdintas kelias“, - Ukrainos žiniasklaidai pasakojo O.Michelsonas.

Neformali grupuotė, remianti specialiąsias milicijos pajėgas, iš sumušto vyro atėmė mobilųjų telefoną ir žurnalisto pažymėjimą.

Spėjama, kad „tituškos“ antradienį iš automobilio ištempė bei nužudė ir laikraščio „Vesti“ žurnalistą Viačeslavą Veremėjų.

„Antradienį „tituškos“ peržengė ribą, jie nužudė kelis žmones – dvi mirtys patvirtintos. Dabar jie atvirai veikia kartu su specialiuoju riaušių malšinimo daliniu „Berkut“, nešiojasi ginklus. Yra vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip jie nužudė tuos du žmones“, - lrytas.lt trečiadienį sakė viena ukrainietė žurnalistė.

Žodis „tituškos“ neabejotinai būtų Maidano žodynėlio viršuje.

Jie apibūdinami kaip civilių drabužius, dažniausiai sportinę aprangą, vilkintys chuliganai, gaunantys užmokestį iš valdžios. Tai drūti vyrai, kurie elgiasi kaip provokatoriai.

„Tituškų“ tikslas - puldinėti protestuotojus ir provokuoti neramumus, kuriais būtų sugriauti ir išsklaidyti taikūs valdžios oponentų mitingai. Jie taip pat puldinėja žiniasklaidos atstovus.

„Tituškos“ šiemet esą taip pat dalyvavo tariamame gėjų parade, kad diskredituotų tiek homoseksualus, tiek Maidano dalyvius.

Žodis „tituška“ imtas naudoti po Penktojo televizijos kanalo žurnalistų sumušimo praėjusios gegužės 18 dieną.

Šioje byloje trys vyrai buvo nuteisti lygtinėmis bausmėmis. Vienas jų – Vadymas Tituška, kuris „gindamas valdžią nuo fašistų“, provokavo muštynes, sumušė žurnalistus ir taip išgarsino savo pavardę, paversdamas ją bendrine.

Tiesa, nuteistasis nėra patenkinatas, su kuo dabar siejama jo pavardė.

„Mačiau „tituškas“ labai daug kartų iš arti. Nekalbėjau su jais, jie nelabai nori bendrauti. Tai prastai išsilavinę, iš prastos socialinės aplinkos kilę žmonės. Viskas, ko jie nori, -- tai pinigai. „Tituškoms“ nerūpi žmogiškosios vertybės“, - lrytas.lt pasakojo minėta ukrainietė žurnalistė.

O buvęs KGB narys ir buvęs Ukrainos prezidento apsaugos vadovas generolas Viktoras Ivanovičius Palivoda norvegų leidiniui „Uriks.no“ yra atskleidęs dar daugiau detalių apie valdžios ir milicijos neva samdomus chuliganus.

„Daugiausia tai žmonės, be pastovių moralinių principų. „Tituškos“ labai neturtingi žmonės ir jiems verkiant reikia pinigų. Tai nėra kaliniai ar nusikaltėliai. Dažnai jie net nežino, kas ir kodėl juos surinko, ir ką jie turės daryti. Jie supranta, į ką buvo įtraukti, kai jau būna veiksmo viduryje“, - prieš kurį laiką aiškino generolas.

Anot jo, kartais policija ir kiti saugumo tarnybų nariai, apsirengę civiliais drabužiais, patys atlieka „tituškų“ vaidmenį.

„Lietuvos ryto“ žurnalistas Vaidas Saldžiūnas savo akimis galėjo įsitikinti, kaip valdžiai ištikimi, esą iš provincijų atvežti agresyvūs jaunuoliai elgiasi Kijeve.

Anot sausį Kijeve dirbusio žurnalisto, netoli vyriausybinių pastatų esančioje vienoje milicininkų stovyklų prie laužų šildėsi ne tik riaušes malšinti pasiruošę uniformuoti pareigūnai. Atokiau nuo jų susispietęs stovėjo būrelis įtartinos išvaizdos tipų.

„Tokie agresyvios išvaizdos vyrukai su treningais, daugelis plikai skusta galva, įprastai būtų vadinami „zekais“ ar „morozais“, kurie už kelis šimtus grivinų suvežami į Kijevą, panašiai kaip 1991-aisiais prie Seimo buvo suvežti „jedinstvininkai“. Taktika beveik nepasikeitė – „darbo liaudies gynėjus“ pakeitė sportiški vyrukai“, - rašė V.Saldžiūnas.

Vienas tokių „tituškų“ tuomet kaipmat pateisino savo reputaciją ir prie „Lietuvos ryto“ žurnalistų ėmė agresyviai artintis su keiksmais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.