Atokiau nuo Kijevo centro gyvenanti lietuvė: pas mus nepavojinga

Kijevo centre liejasi smurtas. Tačiau toliau nuo jo gyvenantys žmonės teigia galintys atlikti kasdieninius darbus, nors ir su nerimu širdyje.

Kijevo centre šįryt atsinaujino smurtas.<br>„Reuters“ nuotr.
Kijevo centre šįryt atsinaujino smurtas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Žilinskaitė

Feb 19, 2014, 10:59 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:34 AM

Maždaug 20–25 kilometrai nuo centro esančiame Kijevo Desnianskio rajone gyvenanti 55-erių Virginija ne tik nuolat seka žiniasklaidos pranešimus, bet ir trečiadienio rytą buvo išėjusi į gatves pasidairyti.

Anot lietuvės, jeigu nežinotum, kas vyksta miesto centre, vaikščiodama jos gyvenamojo rajono gatvėmis nieko neįtartum.

„Atrodo nepavojinga. Žmonės ramiai vaikšto, su vaikais vaikštinėja, kai kur būriuojasi po tris vyrukus. Nežinau, kur jie ruošiasi, ar į darbą, ar kur kitur. Miesto pakraštyje būtų galima ir neįtarti, kad centre kažkas vyksta. Bet vis tiek man buvo baisoka ir nejauku“, – kalbėjo moteris.

Nepaisydami įtemptos padėties šalyje, ukrainiečiai bando tvarkytis kasdienius reikalus. Virginija pastebėjo, kad šįryt jos kaimynai išvažiavo į darbą – prie namo esanti automobilių aikštelė beveik tuščia.

Trečiadienį oficialiai Kijeve uždarytos tik mokyklos ir darželiai.

Virginija taip pat atkreipė dėmesį, kad jos rajone veikia parduotuvės, važinėja viešasis transportas.

„Nors metro uždarytas, įmanoma keliauti į kitas miesto vietas, važinėja autobusai, tramvajai, kitos transporto priemonės“, – sakė moteris.

Parduotuvėse apgulties nėra: žmonės masiškai neperka maisto produktų, jose nieko netrūksta. Ryte pirkdama duoną Virginija parduotuvėje matė vos du pirkėjus.

Taikius protestuotojus palaikanti moteris sakė visą dieną seksianti įvykius Maidane, tačiau pati į neramumų vietą nevyksianti. Juo labiau kad vakar buvo paprašyta iš protestų pasitraukti vaikams ir moterims.

Tiesa, tai padarė toli gražu ne visi. Kai kurios moterys liko įvykių centre teikti medicinos ir kitokios pagalbos.

Lietuvių bendruomenės susitikime antradienį dalyvavusi moteris sakė taip pat neturinti informacijos apie kitus lietuvius, kurie dabar galėtų būti susirėmimų centre, nors anksčiau į protestus kai kurie jų buvo nuėję.

Virginija girdėjo skirtingą žuvusiųjų skaičių. Vieni žmonės kalba, kad per smurto protrūkį žuvo daugiau nei 20 asmenų, kiti – kad daugiau nei 80.

18 kilometrų nuo Kijevo gyvenanti ukrainiečių žurnalistė, vardu Maryna, lrytas.lt trečiadienį sakė, kad jos gyvenamoje vietoje saugu.

Moteriai nepavyko ryte nuvažiuoti į sostinę, nes visi keliai, vedantys į miestą, užblokuoti.

„Faktiškai įvesta nepaprastoji padėtis, tačiau tai padaryta neoficialiai“, - kalbėjo moteris.

Artimi Marynos draugai maždaug trečiadienį vidurdienį taip pat pranešė, kad daugumoje Kijevo rajonų padėtis yra normali, žmonėms daugiausia kyla keblumų tik bandant nusigauti į darbą, nes metro neveikia.

Susirėmimai dabar vyksta tik keliose centrinėse gatvėse ir jie nėra tokie dideli kaip vakar vėlai vakare ir šiąnakt“, - teigė Maryna.

Bet ji pabrėžė, kad žurnalistams Kijeve nesaugu, nes niekas nesirūpina, į ką šauna. O kartais būti su skiriamaisiais žiniasklaidos atstovų ženklais esą dar netgi pavojingiau.

Lietuvos ambasadorius Kijeve Petras Vaitiekūnas sako, kad Ukrainos valdžia nerado politinės valios priimti nors kokius kompromisinius sprendimus.

„Krizei sureguliuoti valdžia nesurado savyje politinės valios priimti nors kokius kompromisinius sprendimus. Nėra priimti sprendimai nei dėl naujos vyriausybės, nei dėl naujos konstitucijos, nei dėl politinio sureguliavimo. Trys mėnesiai neveikimo buvo klaida, kuria pasinaudojo provokatoriai“, - trečiadienį LRT radijui sakė ambasadorius.

Anot jo, nors Lietuvos ambasada Kijeve įsikūrusi šeši kilometrai nuo miesto centro, joje visą naktį buvo girdėti bombų sprogimai.

Kalbėdamas su portalu lrytas.lt, ambasadorius teigė, kad keliai, vedantys į Kijevą uždaryti, metro trečiadienį toliau neveikia, kai kurie informacijos kanalai užblokuoti.

Tiesa, ambasadorius patvirtino, kad opozicijos nuomonę atspindintis Penktasis kanalas, kuris buvo laikinai išjungtas, trečiadienį ryte vėl ėmė transliuoti.

Anot P.Vaitiekūno, didelio masto priešprieša iš Kijevo keliasi į kitus šalies regionus - Lvovą, Ternopolį, Ivaną Frankovską.

„Regionuose vyksta sunkiai kontroliuojami procesai. Juose užimti saugumo, milicijos pastatai, prokuratūros. Man skambino vieno miesto meras ir sakė: „Žmonės ginkluojasi“.

Jo žodžiais tariant, Ukraina stovi vienas žingsnis nuo pilietinio karo. Tačiau šitos sunkios problemos sprendimą galima rasti tikrai taikiomis priemonėmis ir tiktai pačiai Ukrainai“, - lrytas.lt kalbėjo P.Vaitiekūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.