Maidane kovojantis lietuvis: „Tiek kraujo dar nemačiau“

Tuo metu, kai Ukrainos milicijos pareigūnai ir smogikai įsirėžė į Maidano sukilėlių gretas, liepsnojančiose priešakinėse linijose kovojo ir lietuvis. Jau kelis mėnesius protestuose ir susirėmimuose dalyvaujantis vyras sako, kad Kijevo gatvėse dar niekada nematė tiek smurto.

Lietuvis taip pat mėtė „Molotovo kokteilius“, akmenis, plytas į šarvuotas pareigūnų kolonas.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Lietuvis taip pat mėtė „Molotovo kokteilius“, akmenis, plytas į šarvuotas pareigūnų kolonas.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2014-02-19 16:09, atnaujinta 2018-02-16 03:13

„Ką tik gavome informacijos, kad rengiamas ligoninės šturmas. Dabar važiuojame į tą vietą, žiūrėsime, kas vyks toliau“, – telefonu pasakojo Karolis.

Kai kalbėjomės trečiadienio popietę, sukilėliai buvo ką tik gavę informacijos, kad Kijevo priemiestyje rengiamasi šturmuoti svarbią ligoninę. Maidano lyderiai yra sutarę, kad ta gydymo įstaiga priims sužeistus protestuotojus ir nepraneš apie tai milicijai. Jei pareigūnams pavyktų užimti šią ligoninę, būtų pakirsta gyvybiškai svarbi Maidano linija.

Ne stebėtojas, o kovotojas

Į Ukrainos sostinę Karolis atvyko dar praėjusių metų gruodį, kai Kijeve prasidėjo pirmieji protestai. Jau beveik trys mėnesiai jis yra ne užsienietis stebėtojas, bet vienas  aktyviai kovojančių protestuotojų.

Pastaruoju metu Maidanas buvo nurimęs. Kovos buvo persikėlusios į politikų ir diplomatų kabinetus. Tačiau antradienį Kijevo žaizda vėl pratrūko. Per susirėmimus žuvo mažiausiai 25 žmonės, o keli šimtai buvo sužeisti.

„Netikiu, kad aukų buvo tik tiek. Pagal tai, kas čia dėjosi vakar, nužudytų ir sužeistųjų turėtų būti daug daugiau“, – pasakojo lietuvis. Antradienio naktį jis buvo vienas iš protestuotojų, bandžiusių sulaikyti Instituto gatve besiveržiančius milicininkus ir „Berkut“ smogikus.

Jis taip pat mėtė „Molotovo kokteilius“, akmenis, plytas į šarvuotas pareigūnų kolonas. Į jį taip pat šaudė iš ginklų, švirkštė vandens patrankomis, jis taip pat juto garsinių granatų sprogimus.

„Jie lėtai judėjo kolona, užsidengę skydais, mėtė iš garsinių granatų, šaudė iš ginklų. Nežinau, ar tai buvo guminės kulkos, ar trauminės. Bet kraujo buvo labai daug. Labai daug sužeistų ir žuvusių“, – kalbėjo įvykių liudininkas.

Šturmas buvo vykdomas iš šiaurinės ir vakarinės Maidano pusių. Dalis pareigūnų šturmavo galingas barikadas M.Hruševskio gatvėje, taip pat užtvaras prie vadinamųjų „Ukrainos namų“, o kiti leidosi Instituto gatve Nepriklausomybės aikštės link. Kitaip tariant, valdžią ginančios pajėgos bandė išvalyti vieną Maidano pusę.

Jiems pavyko tai padaryti. Po kelių valandų intensyvaus apšaudymo ir veržimosi į priekį milicininkai ir „Berkut“ sustojo visai prie Maidano širdies – maždaug šimtas metrų nuo Nepriklausomybės aikštės, kurioje buvo susirinkę keliolika tūkstančių žmonių, kalbas sakė politikai ir Maidano lyderiai.

Kaip pareigūnams pavyko pralaužti galingas barikadas M.Hruševskio gatvėje ir prie „Ukrainos namų“? Atrodė, kad nušluoti jas gali tik šarvuota technika.

„Jie šaudė dujomis, mėtė garsines granatas, sukėlė paniką ir po truputį išstūmė visus. Juk paprasti žmonės nėra tokie organizuoti kaip milicininkai“, – aiškino barikadų senbuvis Karolis.

Degino ir šarvuočius, ir pareigūnų ryžtą

Pareigūnų užimtoje teritorijoje veikė bent dvi lauko ligoninės, virtuvės, buvo medikamentų, produktų, šiltų rūbų sandėliai. Visa tai atsidūrė milicijos ir „Berkut“ rankose. Be to, naktį buvo sudeginti Profsąjungų rūmai, kuriuose buvo įkurta svarbi ligoninė, Maidano vadavietė, spaudos centras.

„Buvo daug aukų, daug sužeidimų, skausmo, bet žmonės atrodė įkvėpti ir susikaupę, nuotaika atrodė pakili. Moterys rinko akmenis, plytas, gamino „Molotovo kokteilius“ ir paduodavo vyrams į priekines linijas. Vėl atsirado padangų, kitokių daiktų, iš ko galima galinti barikadas“, – pasakojo Karolis. Maidane kunkuliavo chaosas, tačiau pasipriešinimas buvo gerai organizuotas.

„Naktį, apie 2 valandą, milicininkai sustojo. Jie buvo sutrikę. Vakare jie sakė, kad užteks kelių valandų, kad išvalytų visą Maidaną, o kai į juos pradėjo kristi akmenys ir „Molotovo kokteiliai“, jie nebežinojo, kaip elgtis. Buvo galima justi jų sutrikimą“, – kalbėjo lietuvis.

Jis mano, kad milicininkus ir „Berkut“ sustabdė ugnies linija, kurią maždaug per valandą užkūrė sukilėliai. Pareigūnai neturėjo galimybės ją užgesinti, nes Maidane pasirodę šarvuočiai ar šarvuoti automobiliai iškart būdavo sudeginami.

„Aišku, juos sustabdyti pavyko laikinai. Dabar nuo pat ryto yra ruošiamasi šturmui, statomi įtvirtinimai, vežamas benzinas, padangos. Bet kada gali prasidėti nauja ataka. Laiko nėra net trumpai pailsėti“, – sakė vienas  Maidano kovotojų Karolis.

Kijevas – izoliuotas

Šiuo metu sukilėliai bando įrengti naujas lauko ligonines, virtuves, atnaujinti medikamentų ir produktų tiekimą. Ant stalo teniso stalų guldomi sužeistieji, žmonės raginami paaukoti šiltų drabužių, maisto, vaistų.

Kijevas atrodo paralyžiuotas. Ukrainos sostinėje neveikia viešieji autobusai, metro, draudžiama važinėti taksi automobiliais. Griežtai kontroliuojamas įvažiavimas į miestą, stabdomi ir tarpmiestiniai autobusai, ir lengvieji automobiliai. Daug lėktuvų reisų nukreipiama į kitus miestus. Kitaip tariant, patekti į Kijevą labai sudėtinga, miestas izoliuotas.

„Realiai čia jau yra karo padėtis, tačiau oficialiai nepaprastoji padėtis nėra paskelbta“, – kalbėjo lietuvis.

Ar tai reiškia, kad Kijevas gyvena Maidano ritmu? Lietuvio atsakymas nustebino. „Reikia pripažinti, kad daugeliui žmonių labiau rūpi jų pačių gyvenimas, kasdieniai reikalai, darbas, o ne šalies ateitis. Patriotizmas visuomenėje nėra didelis. Daug žmonių nusispjaut ant to, kas čia vyksta“, – sakė Maidane kovojantis Karolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.