Amerika reiškia pasipiktinimą dėl Ukrainos valdžios šūvių

Baltieji rūmai

Amerika yra pasipiktinusi, kad Ukrainos pajėgos Kijeve po trumpų paliaubų nukreipė kovinius ginklus į protestuotojus.<br>AP nuotr.
Amerika yra pasipiktinusi, kad Ukrainos pajėgos Kijeve po trumpų paliaubų nukreipė kovinius ginklus į protestuotojus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 20, 2014, 7:06 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:11 AM

Baltųjų rūmų atstovas Jay'us Carney'is paragino vyriausybę atitraukti savo pajėgas nuo fronto linijų Ukrainos sostinėje. Vis tik atstovo pareiškime nenurodoma, kokių pasekmių gali tikėtis Kijevas, ignoravęs ankstesnius daugkartinius raginimus nutraukti smurtą.

„Mus papiktino vaizdai, kaip Ukrainos saugumo pajėgos iš automatinių ginklų šaudo į savo žmones“, – pareiškė J.Carney'is.

„Raginame prezidentą Viktorą Janukovyčių nedelsiant išvesti saugumo pajėgas iš Kijevo centro ir gerbti teisę į taikius protestus, taip pat raginame protestuotojus reikštis taikiai“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo pareiškime.

J.Carney'is paragino Ukrainos kariuomenę nesikišti į šį konfliktą, kuris, pasak jo, turi būti sprendžiamas politinėmis priemonėmis. Atstovas taip pat sakė, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkės sieks, kad atsakingi už smurtą atsakytų.

Trečiadienį B.Obama perspėjo Ukrainos vyriausybę dėl „pasekmių“, jeigu ji nenutrauks smurto prieš taikius protestuotojus.

JAV Valstybės departamentas anksčiau pranešė, kad uždraudė išduoti vizas maždaug 20 aukšto rango Ukrainos pareigūnų „prisidėjusių arba atsakingų už žmogaus teisių pažeidimus ar kitaip nurodžiusių juos vykdyti“, ir pagrasino naujomis sankcijomis.

Tačiau ketvirtadienį kruvinas smurtas vėl atgijo, gatvėse vyko protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimai.

Remiantis opozicijos medikų duomenimis, vien per ketvirtadienį, kuris tapo kruviniausia diena per visą Ukrainos nepriklausomybės laikotarpį, nuo šautinių žaizdų žuvo daugiau kaip 60 protestuotojų.

Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos ministrai lieka Kijeve

Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai lieka Ukrainoje tęsti derybų, kaip išspręsti krizę, todėl jų nelaukiama atvyksiančių į Briuselį, kur ketvirtadienį šaukiamas ES užsienio reikalų ministrų posėdis, sakė diplomatiniai šaltiniai.

Šie trys ministrai po pirmojo derybų raundo tikisi, kad pavyks rasti kompromisą tarp Ukrainos prezidento ir opozicijos.

Anksčiau manyta, kad Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos ministrai atskris į Briuselį ketvirtadienį, kad praneštų kolegoms apie derybas su Ukrainos vyriausybe ir opozicija. „Mes jų nebelaukiame“, – sakė vienas ES šaltinis Briuselyje.

ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton anksčiau sakė, kad buvo susisiekusi su šiais ministrais ir pažadėjo pranešti kitiems ministrams, ką tie trys sakė jai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas, Vokietijos diplomatijos vadovas Frankas-Walteris Steinmeieris ir jų Lenkijos kolega Radislawas Sikorskis susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir vyksta į Europos Komisijos biurą Kijeve, pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Marcinas Wojciechowskis tinkle „Twitter“.

L.Fabiusas savo paskyroje „Twitter“ paskelbė, kad „po penkių valandų derybų su Viktoru Janukovyčiumi mes dar kartą ruošiamės susitikti su trimis opozicijos lyderiais“.

Pasak R.Sikorskio, derybos su ES pareigūnais vyko, siekiant „išanalizuoti pateiktus pasiūlymus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.