Kijeve aukų skaičius didėja: iš 28 žuvusiųjų – 2 užsieniečiai

Ukrainos sveikatos apsaugos

Dėl kruvinų susirėmimų ketvirtadienis Ukrainoje buvo paskelbtas gedulo diena.<br>AP nuotr.
Dėl kruvinų susirėmimų ketvirtadienis Ukrainoje buvo paskelbtas gedulo diena.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 20, 2014, 9:04 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:47 AM

Ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pareiškime nurodoma, kad tarp žmonių, sužeistų per precedento neturinčius susirėmimus, kurie Kijevo centre kilo antradienio vakarą, yra keturi nepilnamečiai ir du užsieniečiai.

Per tuos tūkstančių proeuropietiškų protestuotojų ir šimtų milicininkų susirėmimus taip pat buvo sužeisti 88 teisėsaugos pareigūnai ir vienas parlamento narys.

Po šio kruvino smurto Ukrainos vyriausybė trečiadienį paskelbė ketinanti įvesti nepaprastąją padėtį.

Tačiau po trečiadienio vakare įvykusio susitikimo su trimis pagrindiniais opozicijos parlamentarais prezidentas Viktoras Janukovyčius paskelbė „paliaubas“ ir pasiūlė tiesiogines derybas su opozicija.

Dėl kruvinų susirėmimų ketvirtadienį Ukrainoje buvo paskelbtas gedulas.

NATO ketvirtadienį perspėjo Ukrainą neįtraukti savo armijos į žmonių gyvybių pareikalavusius susirėmimus tarp saugumo pajėgų ir prieš vyriausybę nusiteikusių protestuotojų, nes toks žingsnis sukeltų pavojų ryšiams su kariniu aljansu.

„Primygtinai raginu Ukrainos vyriausybę susilaikyti nuo tolesnio smurto, – sakoma NATO vadovo Anderso Fogho Rasmusseno pranešime. – Jeigu kariuomenė imsis veiksmų prieš opoziciją, Ukrainos ryšiams su NATO bus smarkiai pakenkta.“

A.F.Rasmussenas atkartojo panašius raginimus, išsakytus JAV prezidento Baracko Obamos, kuris nurodė, jog bus pasekmių, jeigu Ukrainoje bus peržengta neleistina riba arba į krizę būtų įtraukta kariuomenė.

Krizė Ukrainoje tęsiasi jau tris mėnesius nuo Kijevo sprendimo atsisakyti seniai planuotos sutarties su Europos Sąjunga (ES), mainais į glaudesnius santykius su Rusija.

Milicijos specialiosios pajėgos antradienio vakarą šturmavo protestų stovyklą Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, o per įnirtingus susirėmimus sostinėje iš viso žuvo 26 žmonės.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius trečiadienį paskelbė planus pradėti didelio masto „antiteroristinę“ operaciją visoje šalyje, taip pat nušalino armijos vadą – įtakingą generolą, giriamą opozicijos dėl atsisakymo naudoti jėgą prieš žmones, išėjusius į gatves.

Tačiau į keblią padėtį patekęs lyderis siuntė prieštaringus signalus apie savo ketinimus, kai vėliau tą pačią dieną paskelbė paliaubas su opozicijos lyderiais.

Ukraina šiuo metu nesiekia tapti NATO nare, tačiau 1997 metais pasirašė sutartį dėl partnerystės su Aljansu.

NATO ir Kijevas bendradarbiaudavo įvairiose karinėse srityse. Praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje Ukraina dalyvavo NATO vadovaujamose operacijose ir misijose Balkanuose, o dabar šios šalies kariai yra NATO vadovaujamos misijos Afganistane dalis.

2013 metais Ukraina žadėjo pasiųsti vieną fregatą ir sraigtasparnį į NATO operaciją „Vandenyno skydas“ (angl. „Ocean Shield“), kovojančią su piratavimu prie Somalio krantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.