Į Maidaną suplūdo žmonės, susitarimas neįtikino protestuotojų

Lrytas.lt spec. korespondentas, Kijevas

Ukraina penktadienį.<br>V.Balkūno nuotr.
Ukraina penktadienį.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Feb 21, 2014, 7:12 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:24 AM

Penktadienio vakare į Kijevo Nepriklausomybės aikštę susirinko kelios dešimtys tūkstančių žmonių. Tiek protestuotojų čia nebuvo nuo praėjusių metų, kai konflikte su valdžia buvo svaidomi žodžiai, o ne kulkos. Į sugriautą sostinės senamiestį ukrainiečius atvedė įsiūtis dėl nužudytų tautiečių.

Penktadienį priimti opozicijai palankūs sprendimai tarsi turėjo nuraminti aistras, tačiau protestuotojų tai neįtikino. Maidane susirinkę žmonės pikti ir netiki, kad prezidentas laikysis pažado surengti priešlaikinius rinkimus. Taip pat netikima ir tuo, kad pasiekti politiniai susitarimai bus įgyvendinti.

Daugelis sukilėlių įsitikinę, kad valdžia tokiu būdu tik siekia laimėti šiek tiek laiko. Maidane tvyro laukimo ir nepasitikėjimo nuotaikos.

Šiandien apie pietus vidaus kariuomenė bei Vidaus reikalų ministerijos daliniai atitraukti iš pozicijų. Suodžiais ir nuolaužomis nusėti mūšių laukai dabar tušti - aplink Maidaną nebėra ne tik „Berkut“ smogikų, bet ir milicininkų.

Penktadienio popietę valdžią ginantys pareigūnai krovė skydus, ginklus, amuniciją į autobusus ir apleido valstybinius pastatus. Kai kurie milicijos daliniai iš miesto bėgo pėsčiomis, rankose nešdami skydus.

„O ką mums čia ginti? Čia nieko nebėra“, - pečiais patraukė Prezidento administracijos pastatą saugantis  kareivis, kuris tarnauja Valstybės saugumo tarnyboje, atsakingoje už vadovų apsaugą. Prezidento V.Janukovyčiaus kabinetą šiuo metu saugo keli kareiviai. Plieninių milicijos ir „Berkut“ kolonų - nė kvapo. 

Prie prezidentūros kartais prieina grupelės sukilėlių, kurie kalbasi su kareiviais. Planuojamas Prezidentūros paėmimas, o kaip jis vyks - derybų klausimas. Gal sukilėliai savo vėliavą iškels taikiai įžengę į V.Janukovyčiaus valdas, gal vyks susirėmimai su negausiomis Valstybės saugumo tarnybos karių grupelėmis.

Šis vaizdelis - ramūs, taikūs sukilėlių pokalbiai su likusiais kariais - simbolizuoja, kad į Kijevo centrą nedrąsiai grįžta taika. Arba bent jos iliuzija.

Maidane vis dar girdimi šūviai, tačiau tik pavieniai. Kai kur šaudoma fejerverkais, kai kur - snaiperio ginklu. Šaltiniai teigia, kad Maidane snaiperiai į žmones paskutinį kartą šaudė po vidurnakčio praėjus valandai. 

Paskutinis žmogus žuvo vakar apie 18 valandą. Sužeistųjų buvo ir penktadienį, tačiau rimti susirėmimai baigėsi. Nepaisant to, į Maidaną dar skubėjo greitosios medicinos pagalbos automobiliai, buvo vežamos katapultos, akmenys, ruošiami Molotovo kokteiliai. Aišku viena - įtampa Maidane neatslūgs taip lengvai, kaip politikų ranka vedžioja šratinukus virš susitarimų lapų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.