Ukrainiečiai gedi aukų, padegtas oligarcho namas

Penktadienį Ukrainoje buvo pasiektas ir pasirašytas susitarimas dėl šalį ištikusios politinės krizės. Ukrainos valdžia ir opozicija sukandę dantis pasirašė dokumentą, kuriuo atstatoma 2004 metų konstitucija, bus surengti pirmalaikiai prezidento rinkimai. Tačiau nuotaikas Maidane šis sprendimas pakeitė tik iš dalies. Protestuotojai šią žinią pasitiko kurtinančiu švilpimu. Maidane pasklido kalbos, kad barikadų kovotojai šiąnakt šturmuos Prezidentūros rūmus.

Ukraina penktadienio vakarą.<br>AP nuotr.
Ukraina penktadienio vakarą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 21, 2014, 9:11 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:58 AM

BBC paskelbė visą Ukrainos valdžios ir opozicijos susitarimu vadinamo dokumento tekstą:

1. Per 48 valandas bus priimtas ir įsigalios įstatymas, atstatantis 2004 metų konstituciją. Sutarties sudarytojai pareiškia savo ketinimą per 10 dienų suformuoti koaliciją ir nacionalinę pasitikėjimo vyriausybę.

2. Konstitucinė reforma, kuri subalansuos Ukrainos prezidento, vyriausybės ir parlamento galias, pradedama nedelsiant ir bus užbaigta 2014 metų rugsėjį.

3. Prezidento rinkimai įvyks, kai tik bus priimta nauja Konstitucija, bet ne vėliau nei 2014 metų gruodį. Bus priimti nauji rinkimų įstatymai, o Centrinė rinkimų komisija bus sudaryta proporcingai, atsižvelgiant į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos bei Venecijos komisijos taisykles.

4. Pastarųjų smurto atvejų tyrimą kartu atliks valdžios pareigūnai, opozicija ir Europos Taryba.

5. Šalyje nebus paskelbta nepaprastoji padėtis. Valdžios pareigūnai ir opozicija susilaikys nuo jėgos naudojimo.

22 val. 39 min. V.Klyčko atsiprašė protestuotojų, kuriuos įžeidė rankos paspaudimas su V.Janukovyčiumi.

22 val. 37 min.  Lrytas.lt reporteriai praneša, kad į Maidaną toliau važiuoja sunkvežimiai ir automobiliais su įranga barikadoms ir padangomis.

22 val. 30 min. Žmonės iš Maidano nežada pasitraukti. Jie teigė, kad protestuos tol, kol pasitrauks V.Janukovyčius. Maidano aktyvistai reikalauja nubausti ir kitus politikus, kurie prisidėjo prie žmonių žudymo.

22 val. 15 min. Apie 22 val. Socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė pranešimas, jog dega įtakingo Ukrainos politiko bei oligarcho Viktoro Medvedčuko prabangus namas. Netrukus šią informaciją patvirtino Maidano aktyvistai. „Taip ponios ir ponai. Dūmai virš Medvedčuko namų“.

Viktoras Medvedčukas - buvęs prezidento administracijos vadovas. Jis vadovauja integracijos į Europos Sąjungą priešininkų grupei.

Teigiama, kad jį su Rusijos prezidentu V.Putinu sieja itin draugiški ryšiai. Sklando kalbos, kad Rusijos lyderis netgi yra V.Medvedčuko dukros krikštatėvis.

22 val. 13 min. Nepriklausomybės aikštėje žmonės meldžiasi prie žuvusių bendražygių karstų.

22 val. 00 min. Dramatiškų įvykių krečiamoje Ukrainoje vienas po kito krenta paminklai bolševikinio perversmo lyderiui Vladimirui Iljičiui Leninui.

Penktadienio vakarą Kijeve, Nepriklausomybės aikštėje protestuojantys aktyvistai socialiniame tinkle „Twitter“ džiugiai platino žinią apie įvykius Poltavos mieste. Jame buvo surengtas mitingas, kurio kulminacija tapo paminklo Leninui nuvertimas.

Vaizdo įraše matyti kaip stora, už kaklo užmauta virve prikabintas paminklas nuo pjedestalo virsta žemėn.

Vos tik paminklas atsiduria ant grindinio, prie jo puola džiūgaujanti minia. Žmonės sovietmečio simbolį daužo pagaliais, užlipę ant jo pergalingai kelia rankas į viršų ir skanduoja „Ukraina, Ukraina“.

Pergalę prieš Poltavoje stovėjusį paminklą V.I.Leninui ukrainiečiai šventė dainuodami savo šalies nacionalinį himną.

Tai jau ne pirmas paminklas bolševikų lyderiui, kuris krito prasidėjus neramumams Ukrainoje.

Įsiaudrinę Ukrainos gyventojai naktį į penktadienį nuvertė du Lenino paminklus centrinėse Žytomyro ir Brovarų miestų aikštėse, Ukrainos šiaurinėje dalyje.

Prieš gerą mėnesį Lenino paminklas buvo nugriautas ir Kijeve.

21 val. 55 min. Nepriklausomybės aikštėje į sceną užlipusi opozicijos lyderiui V.Klyčko minia tai atidžiai jo klausėsi, tai bruzdėjo ir švilpė. V.Klyčko sakė, kad ši naktis yra viena svarbiausių, esą norima padalinti Ukrainą į dvi dalis - Rytų ir Vakarų.

„To negalima leisti

“, - sakė opozicijos lyderis.

21 val. 00 min. Nors opozicijos lyderiai susitarė su V.Janukovyčiumi, tačiau Maidanas jau dabar atvirai reiškia nepasitenkinimą. Apie 20 val. 30 min. protestuotojai kurtinančiu švilpimu ir nepasitenkinimo šūksniais pasitiko žinią apie valdžios ir opozicijos susitarimus. Maidane pasklido kalbos, kad barikadų kovotojai šiąnakt šturmuos Prezidentūros rūmus.

20 val. 12 min. Ukrainos buvusios ministrės pirmininkės J. Tymošenko teta Antonina Uljachina tikisi, kad jos dukterėčia laisvę išvys kovo 1 dieną – iki to laiko įmanoma atlikti visas reikalingas juridines procedūras.

„Jeigu šiandien priimtą įstatymą iš karto pasirašys (Rados pirmininkas Volodymyras) Rybakas, paskui (prezidentas Viktoras) Janukovyčius, ir (įstatymas) bus paskelbtas laikraštyje „Uriadovyj Kurjer“, advokatai tą pačią dieną pateikia dokumentus į koloniją, ir Julija Volodymyrovna išeina į laisvę“, – aiškino naujienų agentūrai „Interfax“ A.Uljachina penktadienį, kai parlamentas jau buvo priėmęs įstatymą dekriminalizuoti straipsnius, pagal kurios J.Tymošenko nuteista kalėti septynerius metus.

Visai įmanoma, kad išlaisvinimas įvyks kovo 1 dieną.

19 val. 51 min. Rusijos prezidento Vladimiro Putino į Kijevą pasiųstas tarpininkas Viktoras Lukinas teigė, kad derybose dėl Ukrainos krizės sprendimo padaryta pažanga, tačiau Maskva vis dar turi klausimų dėl Europos Sąjungai (ES) tarpininkaujant pasirašyto taikos susitarimo. V.Lukinas patvirtino, kad nepasirašė šio susitarimo, skelbia „Reuters“.

„Tam tikri klausimai lieka, konsultacijos tęsis. Tai yra įprastas procesas“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo į Maskvą grįžusį ombudsmeną V.Lukiną.

V.Lukinas teigė nepasirašęs susitarimo dėl politinės krizės sureguliavimo, per kurią žuvo 80 žmonių.

19 val. 36 min. Naująjį dokumentą dėl J.Tymošenko dar turi pasirašyti Ukrainos prezidentas, tada jis įsigalios.

Buvusios premjerės advokatas Serhijus Vlasenka sako, kad, parlamentui priėmus šį įstatymą, dar prireiks ir atitinkamos teismo nutarties.

„Tymošenko išlaisvinimui dar reikia teismo sprendimo“, – sakė jis penktadienį žurnalistams.

S.Vlasenka dar patikslino, kad teismo sprendimo prireiks, kai Aukščiausiosios Rados penktadienį priimtas įstatymas įsigalios; tik po teismo sprendimo J.Tymošenko išeis į laisvę.

Teismui priėmus teigiamą sprendimą, nebebus jokio pagrindo tęsti buvusios premjerės įkalinimą, pažymėjo advokatas.

19 val. 22 min. Maidane dirbantys lrytas.lt reporteriai praneša, kad kol kas žinia apie J.Tymošenko sukilėlių nepasiekė. Apie tai nekalbama net nuo scenos.

Priešingai, apie 18 val. 40 min. Instituto gatvėje, kurioje trečiadienį vyko žiauriausi susirėmimai, buvo girdimi šūviai.

Sukilėliai sakė, kad į pozicijas skrieja pavieniai snaiperio šūviai. Tuo metu įvykio vietoje buvę lrytas.lt reporteriai girdėjo griaudėjančius, galingo šaunamojo ginklo šūvius.

19 val. 06 min. Ukrainos parlamentas balsavo už vidaus reikalų ministro Vitalijaus Zacharčenkos nušalinimą nuo pareigų. Ministras kaltinamas davus nurodymą milicijai naudoti smurtą prieš protestuotojus, skelbia AP.

18 val. 59 min. Ukrainos Aukščiausioji Taryba balsavo už tai, kad būtų priimtas įstatymas, kuriuo vadovaujantis būtų paleista buvusi premjerė Julija Tymošenko, informuoja UNIAN.

Už buvusios šalies premjerės, atliekančios septynerių metų bausmę už tarnybinių įgaliojimų viršijimą pasirašant dujų sutartis su Rusija, paleidimą balsavo 310 deputatų.

18 val. 52 min. Radikalusis judėjimas „Pravyj sektor“ („Dešinysis sektorius“) penktadienį pareiškė nepasitikįs prezidento Viktoro Janukovyčiaus pareiškimais ir ketinąs tęsti kovą su dabartine valdžia.

Šio judėjimo lyderis Dmytro Jarošas savo paskyroje socialiniame tinkle „Vkontakte“ parašė, kad „Dešinysis sektorius“ V.Janukovyčiaus pareiškimus apie grįžimą prie 2004-ųjų konstitucijos ir pirmalaikių prezidento rinkimų skelbimą laiko „akių dūmimu“.

Anot D.Jarošo, prezidento pareiškime nekalbama apie atsistatydinimą ir Aukščiausiosios Rados paleidimą; parlamentą šis judėjimas laiko kaltu dėl visiško neveiklumo vidaus konflikto eskalavimo laikotarpiu.

Taip pat nieko nesakoma apie jėgos struktūrų vadovų, kaltų dėl žmonių žūties, nušalinimą ir nubaudimą, pažymi D.Jarošas.

„Dešinysis sektorius“ reikalauja, kad būtų paleistos dvi partijos – Regionų ir Komunistų, taip pat būtų „garantuotas visų revoliucinių veiksmų dalyvių saugumas“.

„Nacionalinė revoliucija tęsiasi“, – pareiškė D.Jarošas ir pridūrė, kad ji baigsis tik tada, kai bus visiškai nušalintas dabartinis režimas.

18 val. 45 min. Vyriausioji ES įgaliotinė užsienio politikai ir saugumui Catherine Ashton teigė, kad Ukrainos ateities laukia iššūkiai, jos ateitis priklausys nuo to, kaip bus įgyvendintas penktadienį pasirašytas susitarimas dėl politinės krizės sureguliavimo, skelbia „Reuters“.

„Įgyvendinimas bus svarbiausias dalykas ir labai sunkus išbandymas“, – žurnalistams Londone sakė C.Ashton.

17 val. 50 min. Maidane esantys protestuotojai susitarimu nėra iki galo patenkinti. Opozicijos rėmėja Dana Pavlychko BBC World TV teigė, kad Maidane žmonių nuotaikos - labai skirtingos.

„Akivaizdu, kad žmonės yra nusivylę ir to nepakanka sustabdyti protestų“, - teigė ji.

17 val. 34 min. Balsavimu parlamentarai pritarė sulaikytų protestuotojų arba asmenų, kuriems dėl pastarojo meto neramumų gresia teisinis persekiojimas, besąlygiškai amnestijai.

Tai reiškia, kad bus atsisakoma visų kaltinimų asmenims, kurie yra sulaikyti arba kuriems gresia sulaikymas dėl dalyvavimo protestuose. Šitai numatyta ES tarpininkautame susitarime tarp prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos lyderių.

17 val. 19 min. Nors vis daugiau pasaulio lyderių sveikina Ukrainos prezidento ir opozicijos pasiektą susitarimą, įtampa Maidane vis dar tvyro. Žmonės nesitraukia iš Maidano.

17 val. 16 min. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Ukrainoje pasiektą susitarimą įvertino su atsargiu optimizmu, kad tai galėtų būti kelias į konstruktyvų klausimų sprendimą.

„Pirmiausia vertinu tai kaip žingsnį link to, kad būtų nutrauktas kraujo praliejimas. Aš dar vis atsargus, nes būdavo sutariama, bet neįgyvendinama, bet jeigu tai yra tikrai nuoširdžiai sutarta, tai aš labai sveikinčiau, nes tai yra žingsnis į tą pusę, kur tikimės“, – sakė L.Linkevičius

17 val. 03 min. Ukrainos Aukščiausioji Taryba priėmė įstatymą dėl 2004 metų Konstitucijos gražinimo, praneša "RIA Novosti”.

Už šį sprendimą balsavo 386 deputatai, susilaikė vienas, nebalsavo 10 parlamentarų.

Įstatymo projektas buvo nagrinėjamas be išankstinio svarstymo. 17 val. 00 min. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy palankiai įvertino penktadienį pasirašytą susitarimą tarp Ukrainos prezidento ir opozicijos.

„Šis susitarimas yra kompromisas būtinai reikalingam politiniam dialogui pradėti ir vienintelis demokratinis bei taikus būdas išeiti iš krizės, kuri atnešė tiek daug kentėjimų ir per kurią pralieta kraujo abiejose pusėse, – sakoma H.Van Rompuy pareiškime. – Dabar visoms partijoms tenka atsakomybė narsiai paversti žodžius darbais Ukrainos ateities labui“.

16 val. 23 min. Šeštadienį prasideda Lietuvos medikų misija Kijeve. Šeši medikai profesionalai Kijevo centre, Maidane, teiks pagalbą nukentėjusiems.

Gydytojų delegacija bus aprūpinta reikalingais medikamentais.

16 val. 06 min. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir trys opozicijos lyderiai prezidentūroje pasirašė ES tarpininkautą susitarimą dėl krizės įveikimo.

Pasak „Reuters“ korespondento, stebėjusio šį pasirašymą, V.Janukovyčius per kelias minutes trukusią ceremoniją nesišypsojo.

Pasirašymas įvyko po to, kai V.Janukovyčius paskelbė, jog bus skelbiami pirmalaikiai rinkimai, formuojama tautos vienybės vyriausybė ir sumažinamos prezidento galios.

15 val. 44 min. Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius paprašė šalies Raudonojo Kryžiaus vadovybės pradėti rinkti aukas, kurios būtų skirtos Ukrainos Raudojamam Kryžiui, siekiant padėti per kruvinus susirėmimus Kijeve nukentėjusiems žmonėms.

15 val. 40 min. Maidano taryba pritarė susitarimo dėl krizės sureguliavimo Ukrainoje pasirašymui. Tai penktadienį savo „Twitter“ paskyroje pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos spaudos sekretorius Marcinas Wojciechowskis.

Tą pačią informaciją išplatino ir nacionalistinės „Laisvės“ partijos lyderis Olegas Tiagnibokas. Jis patikslino, jog protestuotojai iškėlė sąlygą, kad naujojoje vyriausybėje, kuri bus sudaryta pagal šį susitarimą, neturi būti dabartinio vidaus reikalų ministro Vitalijaus Zacharčenkos. Be to, opozicijos aktyvistai pareikalavo, kad atsistatydintų Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Pšonka.

15 val. 20 min. Ukrainos opozicijos lyderis V.Klyčko penktadienį pareiškė, kad opozicija pasirašys susitarimą, sudarytą padedant ES pasiuntiniams.

„Mes pasirašysime tą sutartį, – V.Klyčko sakė Vokietijos dienraščiui „Bild“. – Esame pasiruošę padaryti viską, kad pasiektume taikų sprendinį. Sakiau Vokietijos užsienio ministrui, kad asmeniškai kreipsiuosi į protestuotojus prieš pasirašant.“

„Prieš pasirašant būtina apsvarstyti visus argumentus“, – pridūrė jis.

15 val. 15 min. Naujienų agentūra „Interfax-Ukraine“ praneša, kad saugumo pajėgos, kurios pastarąją parą buvo dislokuotos prie Aukščiausiosios Rados pastato, lipa į autobusus ir „kažkur skubiai išvyksta“.

15 val. 11 min. Rusijos ambasadorius ES Vladimiras Čižovas dar kartą pakartojo Maskvos poziciją, esą pastarųjų dienų įvykiai Kijeve „primena valstybės perversmą“.

„Tai, ką dabar opozicijai siūlo prezidentas V.Janukovyčius, žinoma, yra didžiulės nuolaidos, kurios, mano manymu, galėtų išvesti šalį iš krizės. Bet aš visiškai nesu tikras, kad jo pasiūlymai patenkins ekstremistus, kurie, regis, įsitvirtinę Kijeve ir kai kuriuose kituose Ukrainos miestuose“, – pareiškė V.Čižovas.

14 val. 21 min. Ukrainos armijos vado pavaduotojas atsistatydino protestuodamas dėl vyriausybės bandymų įtraukti armiją į šalį krečiančių neramumų slopinimą. 

„Šiandien armija yra traukiama į civilinį konfliktą, o tai gali nulemti masinę civilių gyventojų ir kareivių žūtį“, – 5-ajam televizijos kanalui sakė Generalinio štabo viršininko pavaduotojas generolas Jurijus Dumanskis, kurio komentarai buvo parodyti penktadienį. 

„Nusprendžiau įteikti savo atsistatydinimo raštą, kad būtų išvengta eskalavimo“, – sakė jis. 

14 val. 05 min.  Lenkijos užsienio reikalų ministras R.Sikorskis nurodė, kad derybos dėl Ukrainą krečiančios kruvinos politinės krizės sprendinio pasiekė „delikačią“ stadiją.

„Delikatus momentas susitarime dėl išėjimo iš krizės. Visos šalys turi atminti, kad kompromisas reiškia, jog kiekvienas gaus mažiau negu 100 proc.“ – R.Sikorskis, kuris dalyvavo visą naktį Kijeve vykusiose derybose, penktadienį paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“. 

13 val. 50 min. Rusija dar neapsisprendė, ar perves Ukrainai 2 mlrd. JAV dolerių iš tai šaliai pažadėto 15 mlrd. dolerių finansinės pagalbos paketo, penktadienį nurodė ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas.

Rusija tebėra įsipareigojusi suteikti finansinę pagalbą Ukrainai, tačiau nori aiškumo dėl būsimosios Kijevo vyriausybės, prieš pervesdama lėšas, A.Uliukajevas sakė žurnalistams Berlyne.

13 val. 03 min. Rusija į pranešimus apie stiprėjančias separatistines nuotaikas Kryme reagavo pareikšdama, kad yra pasiruošusi kariauti dėl šios autonominės respublikos.

12 val. 45 min. Paminklas Leninui Kijeve nuverstas jau seniai. Per penktadienio naktį šis buvęs bolševikų lyderis vietos ant pjedestalo neteko dar keliuose Ukrainos miestuose – Žytomyre, Slavutoje, Bojarkoje, Brovaruose.

12 val. 23 min. „Financial Times“ teigimu, aukštas Rusijos vyriausybės pareigūnas pareiškė, kad Rusija „yra pasiruošusi stoti į karą“ dėl Krymo autonominės respublikos.

„Įvesime ten pajėgas ir apsaugosime teritoriją – taip, kaip Gruzijoje“, – primindamas trumpą Rusijos ir Gruzijos karą 2008 metais, kai Rusijos kariai esą apgynė autonomines Abchazijos ir Pietų Osetijos respublikas, JAV dienraščiui pareiškė Rusijos pareigūnas. 11 val. 53 min. Į Nepriklausomybės aikštę atvyko maždaug 100 ginkluotų milicininkų iš Lvovo, perėjusių į protestuotojų pusę. Miniai juos pasveikinus šūksniais „Šaunuoliai!“ ir „Kur buvote anksčiau?“, pareigūnai išėjo tartis su Maidano vadovybe dėl tolesnių veiksmų.

11 val. 22 min. Kijevo centre prie Nepriklausomybės aikštės pasigirdo šūviai. Kol kas neaišku, nei kas šaudė, nei į ką taikytasi. Bet milicija išplatino pareiškimą, kad pareigūnai buvo priversti paleisti atsakomąją ugnį, kai kažkas pradėjo į juos šaudyti. Tiesa, „Kyiv Post“ žurnalistas vėliau patikslino, kad niekas jokių šūvių nepaleido.

10 val. 52 min. Aukščiausiosios Rados posėdžio vos nesužlugdė deputatų muštynės. Per salėje esančius mikrofonus pasigirdo kažkieno klausimas vienam opozicijos lyderių Vitalijui Klyčko: „Vitalijau, gal įsikiškite?“ Savo ruožtu Arsenijus Jaceniukas pranešė, kad parlamento pastate budi 30 pareigūnų, apsiginklavusių „kalašnikovais“.

10 val. 28 min. Protestuotoja Kateryna Kruk iš Nepriklausomybės aikštės tinkle „Twitter“ paskelbė: „Maidane žmonės nėra patenkinti siūloma sutartimi, pagal kurią V.Janukovyčius dar lieka valdžioje. Jie nori teisti prezidentą – mažų mažiausiai“.

10 val. 02 min. Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pajėgų kariai, kuriuos opozicijos aktyvistai buvo sučiupę per šią savaitę Kijeve vykusius audringus protestus, ketvirtadienio vakarą buvo paleisti iš Kijevo centro, skelbia „Interfax“.

Kaip pranešė vienas „Interfax“ korespondentas, kelios dešimtys karių buvo išlydėti demonstrantų iš centrinės miesto dalies, siekiant juos apsaugoti nuo radikaliųjų aktyvistų išpuolių. Kai kurie protestuotojai šūkavo kariams įžeidimus, tačiau niekas nedrįso jų mušti. 

Aukščiausiosios Rados narys Petro Porošenka sakė, kad tie kariai penktadienį veikiausiai grįš į savo dalinius kitose Ukrainos vietose. 

09 val. 57 min. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabius atsargiai įvertino V.Janukovyčiaus pareiškimą apie susitarimą dėl krizės užbaigimo – esą Ukrainos opozicijai reikia laiko įvertinti pasiūlymus. „Opozicijai reikia laiko diskusijoms, tai visiškai suprantama, – radijui „Europe 1“ pareiškė L.Fabius. – Tokioje situacijoje, kai dar niekas galutinai neaišku, svarbu išlikti atsargiems“.

09 val. 51 min. Kaip skelbia naujienų agentūra „Interfax-Ukraine“, anksti penktadienį ryte Nepriklausomybės aikštėje būriavosi maždaug 5 tūkst. protestuotojų, o aplink barikadas ir gatvėse ties aikšte nebuvo matyti milicijos pareigūnų. Aktyvistai visą naktį krovė padangas anrt barikadų ir gaminosi Molotovo kokteilius.

Savo ruožtu Maidano lyderiai „Twitter“ skelbia, kad į Kijevą apie 6 val. ryto atvyko pirmieji autobusai su vadinamųjų Liaudies savigynos būrių aktyvistais iš Lvovo.

Daugiau apie padėtį Ukrainoje ir įvykių Kijeve chronologija.

Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai Frankas-Walteris Steinmeieris ir Radoslawas Sikorskis planuoja dar vieną susitikimą su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, dėl politinės vidaus krizės sureguliavimo.

„Derybos tęsiasi. Iki pietų mes planuojame dar vieną susitikimą su prezidentu“, - sakė Europos Sąjungos (ES) atstovybės Ukrainoje vadovas Janas Tombinskis, pasibaigus visą naktį trukusiam susitikimui prezidento administracijoje.

Tas susitikimas truko devynias valandas ir baigėsi penktadienį 7 val. 30 minučių.

Išėję iš prezidento administracijos Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai nesutiko atsakyti į žurnalistų klausimus.

Opozicinių frakcijų lyderiai – „Batkyvščynos“ („Tėvynės“) Arsenijus Jaceniukas, „Svobodos“ („Laisvės“) Olehas Tiahnybokas ir UDAR („Smūgio“) Vitalijus Klyčko - iš prezidento administracijos išėjo pro kitą išėjimą ir taip išvengė žurnalistų klausimų.

Antiteroristinė operacija - uždrausta

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį vakare kone vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kuria smerkiamas jėgos naudojimas prieš protestuotojus ir uždraudžiama Ukrainos saugumo tarybos antiteroristinė operacija.

Rezoliuciją parėmė 236 iš 238 parlamentarų, užsiregistravusių posėdžių salėje.

Aukščiausioji Rada „kategoriškai pasmerkė“ milicijos jėgos panaudojimą prieš civilius gyventojus, kankinimą ir nusikaltimus žmoniškumui, pranešė korespondentai.

Parlamento rezoliucijoje Ukrainos saugumo tarybai, Vidaus reikalų ministerijai ir kitoms sukarintoms organizacijoms įsakoma „tuojau pat liautis naudojus jėgą prieš Ukrainos piliečius“.

Aukščiausioji Rada taip pat uždraudė antiteroristinę operaciją, apie kurią neseniai buvo paskelbusi Saugumo taryba ir Kovos su terorizmu centras, nes tokia priemonė pažeidžia šalies konstituciją.

Parlamentarai taip pat pareikalavo, kad Gynybos ministerija uždraustų pasitelkti ginkluotąsias pajėgas per šią antiteroristinę operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.