Maidano sceną pasiekusi J.Tymošenko žada kerštą

Specialiai lrytas.lt, Kijevas

Išvydusi begalinę minią J.Tymošenko įgijo energijos.<br>„Reuters“ nuotr.
Išvydusi begalinę minią J.Tymošenko įgijo energijos.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Feb 22, 2014, 8:11 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:13 AM

Maidano scenoje pasirodžiusi Julija Tymošenko plakė žodžiais Viktorą Janukovyčių ir jo šalininkus, po to išreiškė užuojautą aukoms ir sužeistiesiems. „Atsivėrusias žaizdas teks gydyti mums patiems“, – kalbėjo šeštadienį laisvę atgavusi politikė. Ji žodžiais valdė žmonių jūrą – nuo pykčio iki užuojautos, nuo sielvarto iki vilties, nuo neapykantos iki meilės.

„Vaikai mano!“, – graudžiu balsu šaukė J.Tymošenko taip primindama savo, kaip „tautos motinos“ įvaizdį. Kalėjimo tyloje praleisti metai neatėmė iš šios charizmatiškos politikės kalbos dovanos, oratorės sugebėjimų.

„Šiandien mes visi turime kelis svarbius uždavinius. Jokiu būdu neturite teisės išeiti iš Maidano, kol nebus baigta viskas, ką esate suplanavę nuveikti šalyje. Jūs esate garantija, jūs – jėga, kuri niekam neleis atsitraukti atgal“, – iš kalėjimo paleista opozicijos lyderė sakė per mitingą Nepriklausomybės aikštėje.

„Privalome (prezidentą Viktorą) Janukovyčių ir visas padugnes, kurios aplink jį susirinko, atvesti į Maidaną“, – paragino partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderė.

J.Tymošenko net atsiprašė už visus politikus, dėl kurių Ukrainos žmonės nusivylė šalimi. Jos kalba buvo ilga ir emocinga – neįgaliojo vežimėlyje sėdinti 53 metų politikė įaudrino minią. Žmonės susijaudino. Vieną šalia scenos esantį žmogų ištiko insultas. „Neštuvus!“, – pasigirdo riksmas. „Tituška, tituška!“, – šaukė kiti. Provokatorių atsirado net ir pergalės vakarą.

Maidanas verkia ir meldžiasi

Ašaros, ašaros, ašaros. Maidane tiek žmonių, kad net sunku nusakyti - bet tikrai daugiau negu bet kada. Žmonės linguoja emocijų jūroje. Verkia, meldžiasi, gieda. Sukilėliai glėbesčiuojasi, neša didžiulius paketus žvakučių - jie įžiebia tūkstančius liepsnelių. Padarytas koridorius, kuriuo nuo Maidano scenos link žingsniuos Julija Tymošenko. Tai jau pergalė.

Ukrainiečiai dėkoja Lenkijai, Lietuvai, Latvijai ir visoms tautoms, kurios parėmė Maidaną, priėmė sužeistuosius. „Dekujem!“ – skanduoja šimtatūkstantinė minia.

Iki šio vakaro žmonės netikėjo Maidano pergale. Dabar jie pradeda švęsti, bet kartu neužsimiršta, nepasiduoda euforijai ir gedi tų, kuriuos po Nepriklausomybės aikštę šiandien lydėjo karstuose.

Maidane skamba stačiatikių giesmės. Šimtai tūkstančių žmonių stovi rimtyje ir laukia Julijos. Nors Vidaus reikalų ministerijos kariai jau išvyko iš sostinės į savo dalinius kituose regionuose, Kijeve kovotojai vis dar saugo barikadas, neša žvakes ir gėles - ruošia sceną Julijai.

Visai šalia scenos, prie mano kojų atnešė vieno iš nukautųjų karstą. Apie 20 minučių kalbėjo maldas, o po to ėmė nešti per minią ir visi šimtai tūkstančių ukrainiečių skanduoja „Herojam slava!“.

Medikai suteikia pagalbą alpstantiems minioje. Maidane tvyro ne pelenų, suodžių ir kraujo kvapas, o dvelkia bažnytiniais smilkalais ir rimtimi.

Dideliame ekrane, prie scenos rodo žuvusiųjų nuotraukas, skamba varpas. Dūžiai užlieja aikštę, gausybė jaunų, apie 25-30 metų, vaikinų vos susilaiko nepratrūkę, įkvepia giliau, kad pajėgtų nuryti sielvarto gniutulus gerklėse.

Maidanas skanduoja „Heroj!“, „Didvyriai nemiršta!“, „Šlovė didvyriams!“. Tuo metu scenoje skamba religinės giesmės.

Kiekvienas supranta, kad į Maidaną atėjo ne švęsti pergalės, o dėkoti ir pagerbti žuvusiųjų. Žuvę didvyriai nepalieka aikštės. Jų karstai keliauja per minią ant kovotojų pečių.

22 val. 18 min. Lyg filmo pabaigoje nuo scenos skamba padėkos visiems, kas dirbo ir prisidėjo prie kovos: medikams, savanoriams, Automaidanui, studentams, žmonėms regionuose, kurie pradėjo kovą savo miestuose. Visi skanduoja: „Ukraina!“, „Šaunuoliai!“.

22 val. Prie scenos miršta insulto ištiktas vyras. Gydytojai mėgina jį gaivinti. Minia sulaiko du provokatorius ir užlaužę rankas veda prie scenos lyg tautos išdavikus. Ant scenos riaumoja Jurijus Lucenka - vienas iš opozicijos veikėjų, buvęs šalis vidaus reikalų ministras. Jis paprašo žuvusius kovotojus pagerbti tylos minute.

21  val. 40 min. Sakydama ilgą ir emocingą kalbą J.Tymošenko pasmerkė atstatydintą prezidentą Viktorą Janukovyčių ir jo šalininkus. Ji išreiškė palaikymą visiems Maidano kovotojams ir pagerbė žuvusiuosius. Ji neslėpė ryžto grįžti į valdžią ir nubausti žmones skriaudusią valdžią.

Šalia stovinti politikės dukra Jevgenija plūdo ašaromis. Tačiau liudininkai pastebėjo, kad niekur nesimato vieno iš opozicijos lyderių V.Klyčko, kuris pats žada dalyvauti prezidento rinkimuose kaip ir laisvę atgavusi J.Tymošenko.

21  val. 30 min. Julija Tymošenko neįgaliojo vežimėlyje pasirodė Maidano scenoje. Minią apėmė euforija. Buvusi premjerė rėžė emocingą kalbą.

21 val. 05 min. Naujausių susirėmimų Kijeve aukų skaičius padidėjo iki 82, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. Anksčiau buvo pranešama apie 77 žuvusius žmones.

20 val. 52 min. „Būsime neverti žmonių, kurie žuvo, kurie atvėrė mums kelią, atminties, jeigu nenubausime visų iki vieno, kurie atėmė jų gyvybes, kurie mušė studentus, kurie mušė mūsų taikius dvasininkus“, – opozicijos lyderė sakė žurnalistams po to, kai atskrido į Kijevą iš rytinio Charkovo miesto, kur buvo kalinama ir paleista pagal Aukščiausiosios Rados nutarimą. „Dabar pirmiausia noriu važiuoti į Hruševskio gatvę, kur galvas padėjo pirmieji didvyriai“, - sakė ji iškart po to, kai atskrido į sostinę ir apkabino dukrą Jevgeniją.

20 val. Ukrainos opozicijos lyderė Julija Tymošenko, kuri šeštadienį išėjo į laisvę, atskrido į Kijevą. Ji tikina, kad dalyvaus prezidento rinkimuose gegužės 25-ąją.

19 val. 43 min. Partijų „Batkyvščyna“ („Tėvynė“), UDAR („Smūgis“) ir „Svoboda“ („Laisvė“) parlamentinės frakcijos planuoja iki sekmadienio ryto paskirti kandidatą į premjerus, sakė „Svoboda“ lyderis Olehas Tiahnybokas. Atsakydamas į klausimą, ar „Svoboda“ paremtų ekspremjerės Julijos Tymošenko paskyrimą premjere, O.Tiahnybokas atsakė: „Jūs esat pirmas, iš kurio tai išgirdau“.

„Galiu jums pasakyti vieną dalyką: mes neturime jokių problemų su savo partneriais. Tarp mūsų yra visiškas konsensusas … Turime laiko iki ryto - viską detaliai aptarsime ir apsvarstysime“, - sakė jis. Minėtos frakcijos turi laiko iki sekmadienio ryto nuspręsti dėl įstatymo projektų, kuriuos sekmadienį svarstys parlamentas, pridūrė jis.

19 val. 35 min. Į laisvę pagal parlamento priimtą rezoliuciją išėjusi J.Tymošenko prakalbo: „Diktatūra žlugo. Ir žlugo ji ne dėl politikų diplomatų – ji žlugo dėl žmonių, kurie sugebėjo išeiti (į gatves), apginti save, savo šeimas, savo šalį.“

„Dėkoju visiems, kas kiekvieną dieną prie mano ligoninės“, – pridūrė į laisvę išėjusi lyderė, kuri pastaruoju metu buvo gydoma dėl nugaros skausmų. Jos šalininkai sutiko J.Tymošenko skanduodami „Laisvę Juliai“ ir padovanojo jai 99 rožių baltų puokštę.

18 val. Pranešta, kad pro Charkovo ligoninės duris išėjo Julija Tymošenko. Kijevas subruzdo nuo šios žinios. Buvusi premjerė vyksta į sostinę. Prastai atrodanti, akivaizdžiai nusilpusi J.Tymošenko išvažiavo su vyriausybine apsauga į oro uostą. Politikę lydi Valstybės apsaugos tarnybos „Mercedes-Benz“ kortežas. Manoma, kad skrydis iki Kijevo truks apie valandą.

17 val. 35 min. Ukrainos šiaurės rytinės Charkovo srities, kurios dauguma gyventojų yra rusakalbiai ir kurios administracija palaiko šalies parlamento atstatydintą prezidentą Viktorą Janukovyčių, lyderiai pasitraukė į Rusiją, praneša „Interfax“. Charkovo srities gubernatorius Michajlas Dobkinas ir šio miesto meras Henadijus Kernesas išvyko į Rusiją per Hoptovkos perėją, pranešė laikinojo vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo atstovė Natalja Stativko.

17 val. 19 min. Už sprendimą atstatydinti V.Janukovyčių iš prezidento posto ir surengti pirmalaikius rinkimus balsavo 328 parlamentarai. Politikai taip pat rengiasi prezidento apkaltai. Aukščiausiosios Rados deputatai nusprendė pradėti apkaltą V.Janukovyčiui ir paskelbė pirmalaikių rinkimų datą - gegužės 25-ąją.

16 val. 42 min. Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius šeštadienį taip pat pareiškė, kad automobilis, kuriuo jis važiavo, buvo apšaudytas, bet jis nenukentėjo: „Aš nebijau. Jaučiu kartėlį dėl savo šalies“. V.Janukovyčius savo oponentus pavadino gangsteriais, terorizuojančiais Ukrainą, ir teigė, kad dabar keliaus po Ukrainos pietryčius ir susitiks su žmonėmis.

16 val. 35 min. Aukščiausiojoje Radoje pasirodė keturių Ukrainos tarnybų vadovai, kurie prieš kameras paskelbė, kad nekels ginklo prieš žmones. Parlamente pasirodė riaušių malšinimo dalinio „Berkut“, specialiųjų operacijų dalinio „Alfa“, karinės žvalgybos ir armijos desantininkų vadovai.

16 val. 16 min. Naujienų agentūra „Interfax“ praneša, kad Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius pastarųjų dienų įvykius šalyje vadina valstybės perversmu ir situaciją palygino su nacionalsocialistų iškilimo į valdžią Vokietijoje prieš Antrąjį pasaulinį karą. Prezidentas pareiškė, kad Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas turėjo atsistatydinti, nes buvo sumuštas.

15 val. 38 min.  Opozicinės Europos partijos lyderis Mykola Katerynčiukas žurnalistams pareiškė, kad V.Janukovyčius pažadėjo atsistatydinti telefonu per tarpininkus bendraudamas su vienu opozicijos lyderių Arsenijumi Jaceniuku.

15 val. 15 val. Maidanas laukia J.Tymošenko. Informacija tokia, kad ji dabar keliauja į ligoninę, tada sėda į lėktuvą ir skrenda čia. Laukiama milijono žmonių, kai ji įžengs į sceną. Girdimi fejerverkai, pypsi automobiliai. Nedrąsiai ateina pergalės nuojauta.

15 val. Per Nepriklausomybės aikštę nuvilnijo gandai, kad prezidentas V.Janukovyčius atsistatydino. Tačiau Ukrainos vicepremjeras Konstantinas Griščenka netrukus pareiškė, kad V.Janukovyčius pareigas eis iki pirmalaikių rinkimų, kurie turi būti surengti iki šių metų gruodžio.

„V.Janykovyčius yra teisėtas prezidentas ir niekas nesikėsina į jo valdymo teisėtumą“, – teigė K.Griščenka.

14 val. 25 min. J.Tymošenko atstovė Nataša Lysova naujienų agentūrai AP pareiškė, kad buvusi Ukrainos premjerė buvo paleista iš kalėjimo Charkove.

14 val. 05 min. BBC praneša, kad Charkove, kur šeštadienį vyksta pietrytinių Ukrainos sričių deputatų suvažiavimas, protestuoja tūkstančiai opoziciją palaikančių aktyvistų. Demonstrantus saugo milicija, kadangi jiems grasina keli šimtai prorusiškus šūkius skanduojančių oponentų.

13 val. 51 min. Su nerimu pranešimų iš pietrytinių Ukrainos sričių deputatų suvažiavimo Charkove, į kurį atvyko ir Kremliaus atstovai ir kuris tiesiogiai transliuojamas per Maskvai pavaldžią Rusijos televiziją, laukę ukrainiečiai išgirdo, kad rytiniai Ukrainos regionai palaiko šalies vientisumą, tiesa, abejoja pastarųjų Aukščiausiosios Rados sprendimų legitimumu. Esą jie „perima valdžią į savo rankas, kol Kijeve nebus atstatyta konstitucinė tvarka“.

13 val. 49 min.  Aukščiausioji Rada balsavo už J.Tymošenko paleidimo iš kalėjimo procedūros paspartinimą – kad dekreto neprivalėtų pasirašyti prezidentas. Gali būti, kad J.Tymošenko jau šiandien pasirodys Nepriklausomybės aikštėje.

13 val. 39 min. Aukščiausiojoje Radoje laikinuoju vidaus reikalų ministru patvirtintas opozicijos atstovas Arsenas Avakovas. Pastarasis – dar vienas artimas įkalintosios J.Tymošenko sąjungininkas.

13 val. 22 min. Ukrainos vidaus reikalų ministerija, regis, stojo į aktyvistų Nepriklausomybės aikštėje pusę. Šeštadienį ministerija pranešė, kad palaiko „greitas permainas“, ir paragino žmones susivienyti užtikrinant saugumą ir „nepriklausomos, demokratiškos ir teisingos“ Europos valstybės kūrimą.

13 val. 05 min. Daugelis žurnalistų iš Kijevo pusiau juokais praneša, kad mieste žaidžiamas keistas žaidimas „Pamatyk milicininką“. Ukrainos sostinėje pareigūnų, regis, visiškai neliko – nėra net eismą reguliuojančių milicininkų. Tiesa, automobiliai toliau tvarkinga sustoja, jei šviesoforo signalas raudonas.

12 val. 50 min. Aukščiausioji Rada priėmė įstatymą prieš separatizmą. Už jį balsavo 319 iš 450 deputatų, tarp jų – ir kelios dešimtys Regionų partijos atstovų. Nebuvo susilaikiusių ar balsavusių prieš parlamentarų. 

12 val. 45 min.  Ukrainos įstatymų leidėjai naujuoju Aukščiausiosios Rados pirmininku išrinko Oleksandrą Turčynovą. Jis yra artimas įkalintos buvusios premjerės Julijos Tymošenko sąjungininkas.

12 val. 30 min. Portalo Versii.com teigimu, V.Janukovyčius planuoja atsistatydinti, bet Charkove su kitais įtakingais sąjungininkais diskutuoja apie galimybę suformuoti separatistinę vyriaysybę Pietų ir Rytų Ukrainoje bei Kryme. 

V.Janukovyčius taip pat svarsto, ar paprašyti Rusijos prezidento V.Putino garantuoti tų regionų saugumą. Prezidentas Charkove vieši su savo administracijos vadovu Andrijumi Kliujevu ir buvusiu premjeru Mykola Azarovu.

11 val. 45 min. Aukščiausiojoje Radoje svarstoma, kad laikinuoju Ukrainos premjeru galėtų būti paskirtas vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas.

11 val. 15 min. BBC korespondentų Kijeve teigimu, nors dar penktadienį riaušių milicija kontroliaco gatves aplink prezidentūrą, dabar pareigūnų apskritai nėra nei ten, nei Nepriklausomybės aikštėje. 

„Aplink parlamento pastatą irgi vaikštinėja protestuotojai. Čia, gatvėje, aiškiai justi, kad jie laimėjo savo „revoliuciją“, – pastebi BBC žurnalistas Gavinas Hewittas.

11 val. 02 min. Vienas opozicijos lyderių, partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko, dar penktadienį pasirašęs susitarimą su valdžia dėl pirmalaikių rinkimų iki šių metų gruodžio, šeštadienį per neeilinį Aukščiausiosios Rados posėdį jau pareiškė, kad rinkimus reikia surengti iki gegužės 25 dienos.

„Milijonai ukrainiečių mato vienintelę išeitį – kuo ankstyvesnius prezidento ir parlamento rinkimus“, – pareiškė V.Klyčko.

10 val. Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas pranešė, kad atsistatydina. Rusijos spaudos duomenimis, V.Rybako sprendimo priežastis – liga. Savo ruožtu parlamente per šeštadienio posėdį buvo įregistruotas apkaltos prezidentui Viktorui Janukovyčiui projektas. Pats prezidentas šiuo metu Charkove.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas V.Rybakas konkrečiai nenurodė, kokie sveikatos sutrikimai jį kamuoja. Kol kas neaišku, kas užims Regionų partijos atstovo vietą. Šis manevras esą rodo, kad „Regionų“ partija ima trauktis iš valdžios.

Maidanas pasiekė tikslus

Ukrainos protestų judėjimas – Maidanas – pasiekė visus išsikeltus tikslus, todėl žmonės gali ramiai grįžti namo, šeštadienio vakarą paskelbė naujasis Aukščiausiosio Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas.

„Dabar yra problema dėl karo. Žmonės atvažiuoja ir mato, kad jis jau baigėsi ... Deja, atvažiuoja dar labai daug ... Mūsų užduotis, siekiant įvykdyti visus Maidano tikslus – kurie jau visi įvykdyti – užtikrinti tvarką, kad Maidanas važiuotų namo“, – sakė O.Turčynovas.

Jis pridūrė, kad aktyvistai palaipsniui paliks visus jų užimtus administracinius pastatus.

Parlamento pirmininkas perspėjo Vidaus reikalų ministerijos vadovybę, kad dėl valdžios vakuumo gali prasidėti kalinių maištai. „Didelis pavojus, kad prisidengdami revoliucine retorika, gali pradėti kelti galvas nusikaltėliai, (prasidėti) plėšikavimas“, – aiškino O.Turčynovas.

Ukrainos parlamentas šeštadienį pripažino prezidentą Viktorą Janukovyčių pagal konstituciją negalinčiu eiti savo pareigų ir paskelbė, jog pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai vyks gegužės 25 dieną.

„Atsižvelgdami į tai, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pats nusišalino nuo konstitucinių pareigų, dėl ko kyla grėsmė valstybės valdymui, Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenitetui, gresia masiniai piliečių teisių ir laisvių pažeidimai, remdamiesi kraštutinės būtinybės aplinkybėmis, Ukrainos Aukščiausioji Rada, išsakydama suverenią Ukrainos liaudies valią nutaria: nustatyti, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pats nusišalino nuo konstitucinių pareigų vykdymo ir, vadinasi, nevykdo savo pareigų. Antra – paskirti pirmalaikius Ukrainos prezidento rinkimus gegužės 25 dieną“, – perskaitė nutarimo tekstą Aukščiausiosios Rados pirmininkas O.Turčynovas.

Sostinę kontroliuoja opozicija

Čia nebėra nei „Berkut“, nei milicininkų, nei saugumo pajėgų – viską kontroliuoja sukilėliai. Tokia dabar situacija Kijeve. Tuo metu iš Charkovo, kur išskridęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, pranešama apie galimą Ukrainos skilimą. Gandų yra ir apie karą. Parlamentarai paskubino įkalintos buvusios premjerės Julijos Tymošenko paleidimą – ji jau paleista iš kalėjimo Charkove ir pergabenta į ligoninę. Šeštadienį vakare J.Tymošenko laukiama Nepriklausomybės aikštėje.

Aukščiausioji Rada dar penktadienį balsavo už tai, kad būtų priimtas įstatymas, kuriuo vadovaujantis būtų paleista buvusi premjerė J.Tymošenko. Už buvusios šalies premjerės paleidimą tądien balsavo 310 deputatų iš skirtingų partijų, įskaitant komunistus. Prezidentas V.Janukovyčius buvo kaltinamas dėl nurodymo įkalinti savo politinę varžovę.

Parlamentarai šeštadienį paskubino procedūrą ir J.Tymošenko gali jau netrukus išeiti iš kalėjimo Charkove.

Nuo 2011-ųjų J.Tymošenko atliko septynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl piktnaudžiavimo valdžia pasirašant dujų sutartį su Rusija. Vakarai pasmerkė šią bylą kaip politiškai motyvuotą ir net Rusija pareiškė abejones dėl ekspremjerės teismo objektyvumo. 

Išėjusi į laisvę J.Tymošenko vėl galės užimti pareigas valstybinėje tarnyboje.

Tuo metu Kijevo centro kontrolę į savo rankas perima protestuotojai. Šiandien žurnalistai pirmą kartą buvo įleisti į prezidento rūmus. Čia reporteriai pateko po trijų mėnesių, pirmą kartą po to, kai prasidėjo visi neramumai.

Akivaizdu, kad penktadieninis diplomatinis susitarimas, kuris buvo pasiektas tarpininkaujant ES pasiuntiniams, daugelio Maidano aktyvistų netenkina – jie nesiskirstys tol, kol „nebus pabaigos“.

V.Janukovyčius - savo šalininkų tvirtovėje

Tuo metu Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris yra ir Regionų partijos garbės pirmininkas, naktį atvyko į Charkovą, pranešė agentūrai „Interfax“ informuotas šaltinis. Šis miestas laikomas Regionų partijos šalininkų tvirtove. Manoma, jog V.Janukovyčius dalyvaus pietrytinių Ukrainos sričių deputatų suvažiavime, kuris vyks šeštadienį.

Bet ką prezidentas iš tiesų veikia Charkove? Kijeve sklando gandai, kad šioje Regionų partijos tvirtovėje gali būti pranešta apie Ukrainos federalizaciją. Tai iš esmės reiškia skilimą.

Be to, čia visi laukia žinių iš Krymo autonominės respublikos. Krymas gali paskelbti nepriklausomybę, o tada, po Sočio olimpiados, Rusija greičiausiai ten įvestų dideles pajėgas, kad apgintų savo piliečius. Gali pasikartoti Gruzijos karo 2008-aisiais variantas.

Čia taip pat kalbama, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po olimpinių žaidynių vėl mes visus resursus, kad suvaldytų situaciją Ukrainoje. Kad neprasidėtų panašus sukilimas Maskvos Raudonojoje aikštėje – juk rusai galėjo tris mėnesius mokytis iš ukrainiečių, kaip statyti barikadas, kaip organizuoti gynybą, kaip blokuoti kelius.

Tiesa, BBC pranešė, kad V.Janukovyčius į Charkovą, atvirkščiai, išvyko tam, kad numalšintų Charkovo srities administracijos vadovo Michailo Dobkino separatistines ambicijas. M.Dobkinas anksčiau pareiškė, kad sukilėliai Kijeve turėtų būti nuginkluoti, o dalis valdžios institucijų – perkeltos į Charkovą. Šis miestas 1919-1934 metais buvo sovietinės Ukrainos sostinė.

Ukrainos opozicija šeštadienį sieks parlamento palaikymo rezoliucijai, kurioje prezidentas V.Janukovyčius raginamas atsistatydinti, nurodė opozicijos atstovė.

„Pateiksime rezoliuciją su reikalavimu Janukovyčiui atsistatydinti, – vieno pagrindinių opozicijos lyderių Vitalijaus Klyčko partijos UDAR atstovė Oksana Zinovjeva sakė naujienų agentūrai „Reuters“. – Tai leis parlamentui nustatyti pirmalaikių rinkimų datą.“

Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje įsitvirtinusiems protestuotojams V.Klyčko sakė, prašysiąs Aukščiausiosios Rados pagalbos, siekiant „atsikratyti“ V.Janukovyčiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.