V.Janukovyčius padėtį vertina kaip perversmą

Kalba apie perversmą ir išdavystę

V.Janukovyčius sakė, jog daugelis jo valdančiosios Regionų partijos deputatų traukiasi, nes opozicija stengiasi juos įbauginti.<br>AP nuotr.
V.Janukovyčius sakė, jog daugelis jo valdančiosios Regionų partijos deputatų traukiasi, nes opozicija stengiasi juos įbauginti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 22, 2014, 4:49 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:54 AM

„Jis pabandė įsėsti į lėktuvą, kuris turėjo skristi į Rusijos Federaciją, bet jį sustabdė pasieniečiai. Dabar slepiasi kažkur Donecko regione“, - sakė jis, Kijeve Vidaus reikalų ministerijos darbuotojams pristatydamas šeštadienį Aukščiausiosios Rados vidaus reikalų ministro pareigas eiti paskirtą Arseną Avakovą.

A.Turčinovas pridūrė, kad buvęs generalinis prokuroras Viktoras Pšonka ir buvęs Pajamų ir rinkliavų ministerijos vadovas Oleksandras Klymenka Donecko srityje bandė kirsti sieną su Rusija, bet jiems tai nepavyko.

„Juos pabandė sulaikyti, bet su apsaugos šaudymu jie apsigynė “, - pareiškė A.Turčinovas.

Kalba apie perversmą ir išdavystę

Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius šeštadienį pareiškė, kad naujausi įvykiai jo šalyje yra perversmas, taip pat apkaltino opoziciją, jog ji stengiasi įbauginti valstybės vadovo sąjungininkus ir sumušė atsistatydinusį parlamento pirmininką. Tuo metu Aukščiausioji Rada balsavo, kad prezidentui būtų pradėta apkalta ir pripažino V.Janukovyčių pagal konstituciją negalinčiu eiti savo pareigų.

„Įvykiai, kuriuos matė mūsų šalis ir visas pasaulis – tai valstybės perversmo pavyzdys“, – jis sakė interviu televizijai UBR.

V.Janukovyčius taip pat sakė, jog daugelis jo valdančiosios Regionų partijos deputatų traukiasi, nes opozicija stengiasi juos įbauginti.

„Yra žmonių, kurie neatlaikė – (jie) bijo dėl savo šeimų, tačiau esama ir išdavikų“, – aiškino prezidentas.

Tačiau jis atsisakė pateikti konkrečių vardų.

Kaip pranešama, iš Regionų partijos parlamentinės frakcijos pasitraukė 53 deputatai.

V.Janukovyčius teigė, kad anksčiau šeštadienį atsistatydinęs Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas buvo sumuštas.

„Jį sumušė. Jis atvažiavo pas mane. Pakeliui buvo šaudoma. Jis prašė, kad jį pasiimčiau. Aš jį paėmiau ir pasiunčiau į gydytis į Donecką“, – prezidentas sakė UBR.

Kas laukia Regionų partijos?

Ukrainos Regionų partijos parlamentaras Serhijus Tihipka pažadėjo atnaujinti savo politinę jėgą.

„Sieti visą Regionų partiją (daugiau kaip milijoną žmonių) ... su grobstytojais, kyšininkais, kurie organizavo, ypač - pastaruosius dvejus metus, darbą, nenoriu“, - šeštadienį parlamente sakė jis žurnalistams.

Be to, S.Tihipka sakė: „Yra tam tikrų problemų, susirinks partijos suvažiavimas, išsiaiškinsime su partijos vadovybe. Jeigu reikia – Regionų partija bus atnaujinta, bet aš galvoju, kad Regionų partija turi likti“.

Pasak jo, pastaruoju metu iš Regionų partijos išėjo 77 žmonės.

S.Tihipka taip pat patikino, kad partijos nepaliks.

„Paskutinis, kuris išeis iš Regionų partijos, bus Tihipka“, - pareiškė jis.

Pastarojo meto įvykiai šalyje, pasak jo, yra „atskirų partijos narių darbas“.

Pasitraukti neketina

V.Janukovyčius šeštadienį neigė ketinąs atsistatydinti po neramumų, nusinešusių beveik 100 gyvybių.

„Aš neišvykstu iš šalies niekur. Aš neketinu atsistatydinti. Aš esu teisėtai išrinktas prezidentas“, – sakė jis Charkove per vietinę televiziją.

V.Janukovyčius sakė liksiąs Ukrainos teritorijoje.

„Man davė garantijas visi tarptautiniai tarpininkai, su kuriais aš dirbau, kad jie garantuoja saugumą. Aš pažiūrėsiu, kaip jie atliks šitą vaidmenį“, – sakė jis interviu, parodytame per televizijos kanalą „Rossija 24“.

V.Janukovyčius dar pridūrė, kad darys „viską, kad apgintų savo šalį nuo skilimo“ ir „kad būtų sustabdytas kraujo liejimas“. Tačiau

jis prisipažino nežinąs, kaip tai darys.

„Važinėsiu po šalies pietryčius, kur kol kas yra mažiau pavojinga, arba labiau saugu, – sakė jis. – Aš vėl važiuosiu, susitikinėsiu su žmonėmis“.

„Ką mes toliau darysime – kasdien aš viešai apie tai kalbėsiu... Aš lieku Ukrainos teritorijoje, aš raginsiu visus tarptautinius stebėtojus, visus tarpininkus, kurie dalyvauja šiame politiniame konflikte, kad jie sustabdytų banditus; tai ne opozicija, tai banditai“, – sakė prezidentas interviu televizijos kanalui UBR.

Visus pastaruoju metu priimtus Aukščiausiosios Rados sprendimus V.Janukovyčius laiko neteisėtais.

„Sprendimai, kuriuos jie (parlamentas) priima, yra neteisėti... Aš nieko nepasirašysiu“, – nurodė jis.

Vis dėlto V.Janukovyčius tikisi tęsti derybas su Europos Sąjungos atstovais apie padėtį Ukrainoje.

„Aš tikiuosi, kad visas tas dienas vesiu tas derybas“, – pridūrė prezidentas.

L.Linkevičius: „Svarbiausia – išsaugoti Ukrainos suverenitetą“

Po pastarųjų permainų Ukrainoje svarbiausiu tikslu šioje darosi jos suvereniteto išsaugojimas, BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Dabar svarbiausias klausimas lieka suverenitetas. Matome, kaip viskas jautru, daug nepatvirtintos informacijos. Charkove pasibaigė pietinių, rytinių sričių atstovų suvažiavimas. Jame kokių nors radikalių rezoliucijų lyg ir nepriimta, bet akivaizdu, kad norima pasiimti dalį centrinės valdžios svertų į savo sritis. Dar nemažiau svarbu, kad jėgos struktūrų kontrolė būtų centralizuota“, - sakė ministras.

Jis teigė, kad didžiausios Europos valstybės skilimo grėsmė egzistuoja.

„Manau, kad tas (skilimo - BNS) pavojus tikrai yra. Jį pakursčius, tikrai yra realus pavojus. Todėl sakau, kad dabar svarbiausias klausimas - šalies suverenitetas, jo išsaugojimas“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Anot jo, nors kol kas radikalių pareiškimų negirdėti, separatistinių nuotaikų vis dėlto esama: „Tai kelia nerimą. Jeigu pavyks įveikti susiskaldymo tendenciją, ypač pavyks išlaikyti kontrolę Radai, kur dabar nauja dauguma susiformavusi ir kuri priima sprendimus, skiria pareigūnus, to, aišku, dar nepakanka, reikia užsitikrinti jėgos struktūrų - kariuomenės, milicijos, vidaus reikalų sistemos padalinių - kontrolę.“

Kita vertus, Lietuvos diplomatijos vadovas džiaugėsi, kad esama ir gerų tendencijų. Situacija Kijeve rodo, kad šalis grįžta į normalų, demokratinį gyvenimą.

„Žinome, kad Kijeve padėtis tikrai rami. Žmonės laisvai vaikšto tomis vietomis, kur buvo susirėmimai. Žinome, kad renkasi ir Maidane“, - pasakojo L.Linkevičius.

Jis pasveikino Ukrainos parlamentarų sprendimą į laisvę paleisti trejus metus kalintą buvusią premjerę Juliją Tymošenko.

„Tai, matyt, bus didelis pokytis vidiniame politiniame Ukrainos gyvenime“, - BNS tvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Jis teigė, kad šiuo metu Europos Sąjunga (ES) pasirengusi padėti Ukrainai siekti konsolidacijos. L.Linkevičius akcentavo, kad ES niekada nebuvo nusisukusi nuo Ukrainos, jai durys bendradarbiauti buvo atviros visuomet.

Ministras linkėjo ukrainiečiams skubiau suformuoti naują Vyriausybę, kuri imtųsi būtinų reformų. Tuomet, pasak jo, atsiras galimybė pritaikyti finansinės paramos mechanizmus. Mat šalis šiuo metu yra atsidūrusi ant bankroto slenksčio.

Pernai lapkritį Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui atsisakius pasirašyti asociacijos sutartį su ES, šalyje kilo protestų banga. Iš pradžių buvę taikūs protestai, peraugo į kruvinus susirėmimus.

Penktadienį Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad nuo susirėmimų pradžios žuvo 77 žmonės, per pusę tūkstančio buvo sužeisti.

Penktadienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir trys opozicijos lyderiai susitarimą dėl pirmalaikių rinkimų, naujos Vyriausybės suformavimo, prezidento galių sumažinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.