Lietuviai medikai Maidane lopo skeveldrų paliktas žaizdas

Specialiai lrytas.lt, Kijevas

Kaunietis medikas A.Raguckas jau pirmąją naktį turėjo darbo.<br>V.Balkūno nuotr.
Kaunietis medikas A.Raguckas jau pirmąją naktį turėjo darbo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Feb 23, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:22 AM

Į Maidaną plūstančių žmonių minioje kyla sąmyšis. Kresčiatiko gatve, kuri primena Vilniaus Gedimino prospektą, keturi sukilėliai ryžtingais žingsniais iriasi prieš tūkstantinę minią. Už parankių jie veda purviną vyrą, kurio paakiuose išsprogusios mėlynės. Sekmadienio popietę Maidano kovotojai pagavo dar vieną „titušką“. Provokatorių nuvedė į apleistos kavinės patalpas, kuriose dabar gyvena ir dirba sukilėliai. Šalia pastato stovi du augaloti vyrai su lietuviškomis trispalvėmis ant pečių.

Šeštadienio vakarą, kai aplink pasaulį skriejo žinia apie Maidano pergalę, į Kijevą atskrido lietuvių medikų delegacija. Juos atlydėjo apsaugos grupė, sudaryta iš buvusių profesionalių karių ir sportininkų. Misija - padėti Maidano žaizdų lopytojams.

Kovotojus gydė jau pirmą naktį

Kruvini susirėmimai jau baigėsi, tačiau šeši lietuviai medikai turėjo darbo. Daugiausiai - suteikė pirmąją pagalbą skeveldrų sudraskytiems, sumuštiems, peršalusiems ir išsekusiems kovotojams.

Kai kurios barikadų sergėtojų traumos – įsisenėjusios ir keliančios rimtą grėsmę sužeistųjų sveikatai.

„Vakar atėjo pas mus vienas vyras iš Maidano. Kojoje jau savaitė įstrigusi skeveldra. Mes jam sakome, kad reikia jį sutvarkyti, išvalyti žaizdą, skubiai reikia imtis priemonių, nes gangrena prasidės. O jis mums sako, kad nereikia, nes jis dar paeina“, - apie pirmuosius įspūdžius pasakojo Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos paramedikas Andrius Raguckas.

Sužeistam kovotojui lietuviai suteikė pirmąją pagalbą ir perdavė jį Ukrainos medikams.

Smurtas Maidane lyg ir baigėsi – naktį į sekmadienį dar buvo nedidelių incidentų, tačiau jie vyko tarp radikaliai nusiteikusių protestuotojų, o juos išspręsti pavyko be smurto. Pervargę, išsekę sukilėliai bandė sudeginti rusų stačiatikių maldos namus, esančius prie Maidano.

Per tokius incidentus žmonės nenukentėjo. Tačiau medikai vis tiek turėjo darbo.

Pavyzdžiui, šeštadienio vakarą Maidano scenoje pasirodžiusios Julijos Tymošenko kalbą nutraukė nelaimė – šimtatūkstantinėje minioje senyvo amžiaus vyrą ištiko insultas. Prie scenos budėję medikai šoko per apsauginę tvorą, skiriančią minią ir žurnalistus, ir nėrė į žmonių jūrą. Iš J.Tymošenkos paėmę mikrofoną Maidano lyderiai bandė koordinuoti situaciją, kvietė netoliese buvusius medikus, prašė susirinkusių ukrainiečių padaryti koridorių. Po kelių akimirkų paramedikai iš minios išnešė mirštantį vyrą.

Beveik tuo pat metu, toje pačioje minios vietoje, sukilėliai pagavo ir prikūlė du „tituškas“. Todėl dalis medikų rūpinosi mirštančiu vyru, o kiti - prie scenos, beveik po J.Tymošenko kojomis, valė provokatorių žaizdas.

Tokių incidentų šeštadienio naktį buvo daug. Dalis sužeistųjų ir sunegalavusių žmonių pateko į lietuvių medikų rankas.

Kovotojų darbas – saugoti medikus

Tą patį vakarą į Kijevą atvyko ir keturi Lietuvos vyrai, kurių darbas – kūnais uždengti dirbančius medikus, jei jiems grėstų pavojus.

„Vienas medikas savo žiniomis ir patirtimi gali išgelbėti daug daugiau gyvybių nei mes“, - sakė lietuvis Artūras.

Jis buvo profesionaliu kariu, dirbo ne viename karštame taške, tačiau konkrečiai neįvardino tų vietų. Su juo kalbėjome prie lauko ligoninės, įsikūrusios Kresčiatiko gatvėje, visai šalia Nepriklausomybės aikštės. Toje vietoje dabar kuriamos sukilėlių ligoninės, vadavietės, virtuvės ir ginklų, maisto, medikamentų sandėliai.

Iš keturių apsaugos grupės vyrų – trys buvo profesionaliais kariais. Vienas iš lietuvių – Lietuvos kyokushin karatė federacijos prezidiumo narys.

Į Kijevą pakvietė aktyvistai

Lietuvių delegacija į kraujuojančios Ukrainos sostinę atvyko savo noru, pinigų už sudėtingą darbą jie negaus. Pasiūlymo sulaukė iš Maidaną palaikančios iniciatyvinės grupės „Už demokratiją Ukrainoje“. Tų aktyvistų tikslas - padėti ukrainiečiams, kovojantiems už šalies posūkį į Vakarus.

„Norėjau čia atskristi ir anksčiau, bet mes turime dirbti savo darbą Lietuvoje, negalėjau visko imti ir mesti. Sutikau iškart, kai tik pasiūlė. Šeimai pasakiau prieš pat skrydį“, - pasakojo kaunietis paramedikas A.Raguckas.

Kodėl jis norėjo dirbti Kijeve? „Tai juk čia mūsų draugai! Su ukrainiečiais mes esame ne kartą dirbę, bendraujame, dalyvaujame greitųjų pagalbų varžybose“, - aiškino Kauno miesto ligoninės medikas.

„Mes puikiai žinome kokia sunki yra kova už laisvę. Todėl mes negalime likti nuo šalyje, kai mums artimi žmonės patiria tokią kančią. Aš norėjau būti čia, o Dievas man padėjo“, - sakė sesuo Rūta, tarnaujanti Basųjų karmeličių ordino tretininke. Vienuolės užduotis Maidane - slaugyti sužeistuosius, sergančius ir nuraminti išsekusius kovotojus.

„Mane pakvietė, nes turiu patirties dirbamas tokiuose karštuose taškuose“, - apie savo atvykimo priežastis kalbėjo lietuvis Artūras, saugantis medikų grupę. Augalotieji Lietuvos kovotojai sakė, kad nesudvejojo, kai sulaukė pasiūlymo saugoti mūsų šalies medikus.

Lietuvius išskirstys

Sekmadienį lietuvių medikų delegacija bus išskirstyta po vietas, kur jų pagalba yra labiausiai reikalinga. Greičiausiai tai - Kijevo miesto ligoninės, kuriuose šiuo metu gydoma daugiausiai sužeistųjų. Anksčiau į viešas gydymo įstaigas sužeisti Maidano protestuotojai nebuvo vežami, nes juos persekiojo teisėsaugos pareigūnai.

Medikus saugantys vyrai sekmadienį prisijungs prie Maidano apsaugos grupių. Jie rūpinsis, kad sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje būtų saugu.

Planuojama, kad lietuvių delegacija iš Kijevo į tėvynę grįš šeštadienį.

Lietuvis medikas - Maidano didvyris

*  Nuo pirmųjų protestų Maidane dirbo lietuvis medikas, kurio darbas - savo žiniomis ir patirtimi padėti operuoti sužeistuosius. Tikrojo vardo ir pavardės atskleisti negalime, nes už pagalbą protestuotojams jam gali grėsti išsiuntimas iš šalies. Straipsnį apie tai rasite čia.

* Dar vienas lietuvis - Kijeve jau dešimtmetį gyvenantis Karolis - prie Maidano barikadų stojo pirmosiomis protestų dienomis. Jis yra ne tik pasyvus įvykių stebėtojas, bet aktyviai dalyvauja sukilėlių veikloje. Straipsnį apie tai rasite čia.

* Šiuo metu Kijeve dirba šeši lietuvių medikai ir vienuolė, tarnaujanti Basųjų karmeličių ordino tretininke.

* Keturi lietuviai yra atsakingi už mūsų šalies medikų saugumą. Jie prisijungs prie tvarką Maidane prižiūrinčių kovotojų.

* Be dviejų portalo lrytas.lt žurnalistų, šiuo metu Kijeve dirba keturi lietuviai reporteriai. Du iš jų informaciją perduoda tarptautinėms naujienų agentūroms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?