Ukrainos politikai ardo V.Janukovyčiaus valdžios struktūrą

Svarbiausia - išsaugoti šalies vientisumą

Kijevas gedės dar ilgai.<br>„Reuters“ nuotr.
Kijevas gedės dar ilgai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 23, 2014, 6:13 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:22 AM

Per neeilinę parlamento sesiją jie žaibiškai ėmėsi ardyti ministrų ir bičiulių ratą, kurį jis aplink save buvo subūręs nuo to laiko, kai 2010 metais atėjo į valdžią.

O Ukrainos opozicijos lyderė Julija Tymošenko sekmadienį pareiškė, kad ji nesiekia premjero posto naujosios koalicijos vyriausybėje, kuri buvo imta formuoti nušalinus prezidentą V.Janukovyčių.

„Informacija, kad esu svarstoma kaip kandidatė į Ukrainos ministrus pirmininkus, man buvo staigmena“, - sako ekspremjerė pranešime, kurį išplatino jos partija „Batkyvščyna“ („Tėvynė“).

„Šis klausimas nebuvo suderintas ar aptartas su manimi. Dėkui už rodomą pagarbą, bet prašau nesvarstyti mano kandidatūros į vyriausybės vadovo postą“, - pažymima pranešime.

Svarbiausia - išsaugoti šalies vientisumą

J.Tymošenko atstovai taip pat tikina, kad „labai greitai“ susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

„Jos susitarė dėl susitikimo, kuris galėtų įvykti labai greitai“, - sakoma partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) pareiškime, paskelbtame kitą dieną po to, kai J.Tymošenko buvo paleista iš kalėjimo.

„Pokalbio metu Angea Merkel pasveikino Tymošenko su išlaisvinimu ir pareiškė įsitikinimą, kad jos grįžimas į didžiąją politiką taps vienu svarbiausiu veiksniu stabilizuojant padėtį Ukrainoje, išsaugant šalies vienybę ir grįžtant prie europietiškų reformų“, - sakome jame.

J.Tymošenko taip pat pasveikino Europos Sąjungos (ES) plėtros komisaras Štefanas Fule bei JAV senatoriai - Johnas McCainas, Richardas Durbinas ir Chrisas Murphy.

Vokietijos kanclerė A.Merkel telefonu taip pat bendravo su ir Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Jiedu sekmadienį sutiko, kad turi būti užtikrintas Ukrainos „teritorinis nedalomumas“, pranešė vyriausybės atstovas spaudai.

A.Merkel kalbėjo telefonu su V.Putinu ir “abu sutiko, kad Ukraina turi greitai įgyti vyriausybę, pajėgiančią veikti, o jos teritorinis nedalomumas turi būti išsaugotas“, - nurodė Steffenas Seibertas.

„Jie pažymėjo, kad stabili Ukraina tiek ekonominiu, tiek politiniu atžvilgiu yra jų bendras interesas“, - pridūrė jis.

Laikinasis prezidentas - J.Tymošenko patikėtinis

V.Janukovyčius vis dar esantis nežinomoje vietoje kažkur Rytų Ukrainoje, protestuoja prieš „šalį terorizuojančius banditus“ ir skelbiasi esąs teisėtas prezidentas, tapęs valstybės perversmo auka.

Oleksandrui Turčynovui, kuriam anksčiau buvo skirtos parlamento pirmininko pareigos, laikinai buvo pavesta atlikti prezidento vaidmenį. Tai ypač karti piliulė V.Janukovyčiui, nes O.Turčynovas yra artimas jo nesutaikomos priešininkės Julijos Tymošenko patikėtinis.

V.Janukovyčiaus užsienio reikalų ministras Leonidas Kožara, kuris teisino savo boso nukrypimą nuo glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga (ES) kurso, buvo tarp pirmųjų nušalintų ministrų.

Netrukus buvo nušalintas švietimo ministras Dmytro Tabačnykas, nepopuliari figūra, kurią daugelis kaltina Ukrainos istorijos prorusiškos interpretacijos įtraukimu į mokyklų vadovėlius.

Nors parlamentas kol kas neįsakė areštuoti į kampą įspeisto V.Janukovyčiaus, deputatai rado, kaip skaudžiai įgelti, - nusprendė, kad 140 ha privačios valdos prie Kijevo, kuriose jis ištaigingai gyveno, per 10 dienų turi būti grąžintos valstybės nuosavybėn.

Parlamente parama jam galiausiai žlugo ir Oleksandras Jefremovas, kuris iki sekmadienio buvo pareigingas valdančiosios Regionų partijos frakcijos lyderis, dabar smerkia savo buvusį bosą už „nusikalstamus įsakymus“, kurie nulėmė žmonių žūtį, tuščią valstybės iždą, didžiules skolas ir „gėdą prieš Ukrainos žmones“.

Vėl kalba apie sutartį su ES

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos asociacijos sutartis turėtų būti pasirašoma artimiausiu metu.

„Įsivaizduočiau, kad tas procesas dabar turi tikrai gerą perspektyvą ir jeigu tiktai Ukraina bus pasirengusi, ES turėtų pasirašyti asociacijos sutartį. Ir tai dar nebūtų pabaiga. Kaip mes jau esame teigę viename iš savo pareiškimų vasario 10 dieną, būtų ir tęsinys tos europinės perspektyvos“, - BNS sekmadienį sakė ministras.

Jo manymu, tam turėtų pritarti ir kitos ES šalys.

„Tai priklausys ir nuo kitų mūsų kolegų, čia mes Lietuvoje gi nespręsime, tiesiog mūsų tokia pozicija. Mes manome, kad reikėtų pasirašyti artimiausiu metu. Manau, kad kolegos turėtų tam pritarti“, - dėstė L.Linkevičius.

Paklaustas, ar kalbėdamas apie europinės perspektyvos tęsinį jis turi omenyje Ukrainos narystę ES, L.Linkevičius sakė: „Aš kalbu apie europinę perspektyvą ir europinę integraciją“.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad nauja Ukrainos Vyriausybė bus sudaryta kuo greičiau.

„Tikrai linkiu, kad Ukraina kuo greičiau sudarytų naują Vyriausybę ir tuomet kuo greičiau būtų galima pradėti derybas su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis, pirmiausia su Tarptautiniu valiutos fondu - be abejo, ir Europos Sąjunga neliks nuošalyje - dėl finansinės paramos, kad galėtų atsistoti ant kojų ir toliau tęsti tą procesą, kuris buvo sustabdytas prezidento V.Janukovyčiaus sprendimu“, - BNS sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, kalintos ekspremjerės Julijos Tymošenko sugrįžimas į aktyvią politiką yra džiuginantis dalykas.

„Tai buvo vienas iš tų aspektų, dėl ko buvo kritikuojamas V.Janukovyčius ir jo Vyriausybė - dėl selektyvaus teisingumo, kad politiniais motyvais nebūtų kalinami žmonės. Tai viena iš sąlygų, kuri buvo keliama, kuomet mes kritikavome Ukrainos Vyriausybę“, - sakė ministras.

Manevras sukėlė protestus

Sekmadienį išplatintame Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad Lietuva sveikina vykstančias demokratines permainas Ukrainoje Rados ryžtą vadovauti šiam istoriniam procesui.

„Tai atveria kelią greitam ir taikiam politinės krizės sprendimui“, - teigia Lietuvos URM.

Kartu pažymima, kad ir toliau bus reikalaujama nustatyti ir patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už mirčių pareikalavusius susirėmimus Kijeve.

Pernai lapkritį Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui atsisakius pasirašyti asociacijos sutartį su ES, šalyje kilo protestų banga. Iš pradžių buvę taikūs protestai, peraugo į kruvinus susirėmimus.

Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo susirėmimų pradžios žuvo per 80 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.