Kijeve pleškėjo prabangi komunisto vila, medžiojami priešai

Kijevo pakraštyje, labai prabangių vilų miestelyje, stovi gelžbetoninis Raudonosios armijos bunkeris. Per Antrąjį pasaulinį karą jį sugriovė Vermachto haubicos. Sviedinio palikta skylė ir išgriuvusios masyvios konstrukcijos dar ir dabar primena, koks galingas buvo patrankos smūgis. O šalia to bunkerio, už raudonų plytų tvoros – prabangūs apartamentai, kuriuose pirmadienio naktį pleškėjo Molotovo kokteliai.

Kijeve prasidėjo Maidano priešų ir provokatorių medžioklė.<br>V.Balkūno nuotr.
Kijeve prasidėjo Maidano priešų ir provokatorių medžioklė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, specialiai lrytas.lt, Kijevas

2014-02-25 18:35, atnaujinta 2018-02-15 22:46

Antradienį pareigas pradėjęs eiti naujasis Ukrainos generalinis prokuroras Olehas Machnickis pranešė, kad skelbiama Viktoro Janukovyčiaus paieška, pateikus įtarimus pagal Baudžiamojo Kodekso straipsnį dėl tyčinio nužudymo.

V.Janukovyčiaus paiešką atlieka Ukrainos saugumo tarnybos ir Vidaus reikalų misterijos operatyviniai padaliniai

Dėl masinių nužudymų iškeltoje byloje, figūruoja apie 50 įtariamųjų. Prokuroras neatmeta, kad jų bus ir daugiau.

Ukrainos sostinė šiuo metu - labai keistas miestas. Tą keistumą pastebėsite ne iškarto. Puošniose slaviško senamiesčio gatvėse, dusinančiuose pramonės rajonuose, sovietinių daugiabučių miesteliuose vyksta normalus didelio miesto gyvenimas.

Žmonės trypia gatves, minko blizgančias darboviečių rankenas, lankstosi prie cigarečių kioskų, spūstyse kankina mobiliuosius telefonus, sklaido laikraščius, nešasi kartoninius kavos puodelius, matuojasi prabangius rūbus, spaudo kvepalų buteliukus.

Tačiau Kijevo gatvėse nepamatysite patruliuojančių milicijos pareigūnų.

Saugumiečių pastatą kontroliuoja sukilėliai

Dar prieš mėnesį sraunias eismo upes užtvenkdavo ir atverdavo reguliuotojai, tačiau ir jų dabar nebėra. Gatvėse stovintys pareigūnų postai tušti. Ir tik kai kur, prasivėrus valstybinių įstaigų durims, šmėkšteli uniformuoti vyrai.

Daug pareigūnų Kijevą paliko penktadienio popietę. Tada iš miesto bėgo ne tik „Berkut“ smogikai, bet ir eiliniai milicininkai, bijantys revoliucionierių keršto. Susikrovė skydus, ginklus ir autobusais išvažiavo autobusais.

Kiti teisėsaugininkai, palaikantys Maidano idėjas, prisijungė prie protestuotojų saugumo grupių. Būtent sukilėliai ir bando užtikrinti saugumą mieste.

Dabar prie Ukrainos valstybės saugumo tarnybos, kurią vietiniai vadina tiesiog KGB, stovi grupė kaukėtų vyrų, murzinomis kariškių uniformomis ir ginkluoti lazdomis. Šiuo metu slaptą žvalgybinę informaciją renkančia instituciją kontroliuoja sukilėliai. Langai šviečia ir rytais, ir vakarais.

Bandė sudeginti cerkvę

Kijevas šiuo metu yra keistas miestas, nes čia nėra nei valdžios, nei teisėsaugos. Gyvenimas po Maidano pergalės vyksta, tiesiogine šio žodžio prasme, savaime. Kijevo gatvėse šiuo metu yra saugu, tačiau susidaro įspūdis, kad tas saugumas – laikinas. Gyventojai jaučia, kad Ukraina, kaip ir jos sostinė, yra tiksinti bomba. Jai sprogus, miesto gatves gali užplūsti plėšimai, smurtas, vagystės, kaltųjų dėl žudynių Maidane paieškos, keršto akcijos.

Pavyzdžiui, šeštadienio naktį, kai savo kalbą baigė Maidano princesė Julija Tymošenko, radikaliai nusiteikę sukilėliai bandė sudeginti rusų stačiatikių cerkvę. Įtemptą situaciją išsprendė kiti protestuotojai ir dvasininkai.

Kijeve dirbantys žurnalistai beveik kasdien per savo šaltinius gauna informacijos, kad viena ar kita radikaliai nusiteikusi sukilėlių grupė planuoja kokias baudžiamąsias akcijas. Tarkime, vakar buvo pasklidęs gandas, kad sukilėliai yra pasiruošę šturmuoti pagrindinį Kijevo milicijos pastatą. Savaitgalį tarp protestuotojų buvo garsiai diskutuojama apie Prezidento rūmų sudeginimą.

Medžioja priešus

Maidane jau dabar prasidėjo sulaikymai. Būdami čia kiekvieną dieną matome antrankiais surakintus žmones, už parankių tempiamus į sukilėlių štabus. Kai kurie aptalžyti, kai kurie – tik išsigandę. Kiekvieną tokie procesiją palydi protestuotojų keiksmai ir vis dar populiarus „tituškos“ vardas.

Ar visi tie suimtieji yra provokatoriai, snaiperiai-žudikai, išdavikai, nuverstojo prezidento šalininkai? Į tą klausimą atsakyti neįmanoma. Sukilėliai retai komentuoja tokias procedūras. Neaišku ir tai, kas vėliau atsitinka su tais žmonėmis.

Sudegino komunisto apartamentus

Kol kas labai radikalių žingsnių, kurie kartais gali įžiebti naujus smurto laužus, susilaikoma. Tačiau šiąnakt prabangiame Kijevo priemiesčio rajone, kuris vadinamas Kanadietišku miesteliu, buvo šaudoma ir svaidomi Molotovo kokteiliai. Kažkas bandė sudeginti Ukrainos komunistų partijos lyderio, artimo Viktoro Janukovyčiaus bendražygio, Piotro Symonenkos vilą.

„Vakar vakare čia prasidėjo viskas. Atėjo kažkokie ginkluoti banditai, perlipo tvorą, apsauga pabėgo, o jie Molotovo kokteiliais padegė namą. Iš visų trijų aukštų dūmai rūko“, - portalui lrytas.lt pasakojo kaimynas Vladimiras. Jis teigė, kad tuo metu politiko šeimos namuose nebuvo.

Kitas P.Symonenkos kaimynas tikino, kad tą vakarą buvo atvažiavę trys ugniagesių automobiliai, kurie viską užgesino. Tas jaunas vyras sakė, kad prieš tai buvo girdimi pistoleto šūviai.

Apsilankę ten jokių gaisro ženklų nematėme – labai prabangios vilos langai nebuvo išdužę, sienos – neaprūkusios, didžiuliame komunistų lyderio kieme nematėme sunkių ugniagesių automobilių vėžių.

„Tai gali būti, kad jie patys padegė, kad galėtų vėliau viską Maidanui suversti: pažiūrėkite, kokie banditai, vargšus žmones iš namų privertė bėgti“, - kalbėjo dar vienas netoliese gyvenantis vyras.

Pats P.Symonenko rusų žiniasklaidai patvirtino, kad buvo įsilaužta į prabangius jo apartamentus ir buvo kilęs gaisras. Tačiau jo šeima nenukentėjo, nes tame name šiuo metu negyvena.

Kas tai padarė? Kol kas neaišku. Gal nusikaltėliai, gal sukilėliai, gal patys komunistai, norintys išprovokuoti protestuotojus. Žinant situaciją mieste, galima spėti, kad tikros informacijos apie tai nesužinosime. Dabar Kijeve aiškiai girdimas tik paslėptos socialinės ir kriminogeninės bombos tiksėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.