Ukrainos institucijos nesusišneka dėl V.Janukovyčiaus paieškos

Panašu, kad po Viktoro Janukovyčiaus atstatydinimo Ukrainos valstybinėse institucijoje įsivyravo visiškas chaosas, vadovai nebesusišneka tarpusavyje, nežino apie vieni kitų priimtus sprendimus. Laikinai einantis vidaus reikalų ministro pareigas Arsenas Avakovas pranešė, kad paskelbta V.Janukovyčiaus paieška, tuo tarpu nė vienos iš šalies teisėsaugos struktūrų pareigūnai oficialiai šios informacijos nepatvirtina, teigdami, kad nėra gavę tokių nurodymų. Pasienio tarnyba savo ruožtu neigia, kad Ukrainos valdininkams draudžiama išvykti iš šalies, rašo zn.ua.

Nė viena iš Ukrainos teisėsaugos žinybų nenorėjo prisiimti atsakomybės už buvusio preziento paiešką.<br>AP nuotr.
Nė viena iš Ukrainos teisėsaugos žinybų nenorėjo prisiimti atsakomybės už buvusio preziento paiešką.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-25 10:42, atnaujinta 2018-02-15 23:21

Nė viena iš Ukrainos teisėsaugos žinybų nenorėjo prisiimti atsakomybės už buvusio preziento paiešką. VRM ryšių su visuomene skyriaus vadovo pavaduotojas Ivanas Babajevas žurnalistams, pareiškė: „Mes šituo klausimu neužsiimam, skambinkit į Generalinę prokuratūrą“.

Generalinės prokuratūros spaudos tarnybos vadovė Margarita Velkova net pašėlo: „Pareiškė Arsenas Avakovas, o kuris atsakingas už VRM, o aš turiu komentuoti? Neturiu jokios oficialios informacijos. Aš patikrinau paieškų bazėje, ar yra ten atitinkamų pavardžių – nieko nėra“.

„Ir be to, neaišku, už ką jam paskelbta paieška? Kas per „už masines žudynes“? Galima daryti politinius pareiškimus. Kad paskelbtum žmogui paiešką, reikia pareikšti jam įtarimus, - pabrėžė pareigūnė. - Kas, kam, kokius įtarimus pareiškė, taip pat neaišku, nes informacijos apie tai aš nemačiau“.

Valstybinė pasienio tarnyba taip pat negavo jokių oficialių nurodymų dėl to, kad V.Janukovyčiui ar kitiems buvusiems valdininkams uždrausta palikti Ukrainos teritoriją. „Valstybinė pasienio tarnyba gauna oficialius dokumentus, tada tie ar kiti asmenys imami kontroliuoti. Kol kas tokie nurodymai (apie paieškos paskelbimą) nuskambėjo tik internete. Mes – žemiausia grandis šioje piramidėje. Jeigu Generalinė prokuratūra, Saugumo tarnyba ar VRM nurodys pavardes, mes reaguosime atitinkamai“, - paaiškino Ukrainos pasienio tarnybos vadovo padėjėjas Sergejus Astachovas.

Apie priemones dėl V.Janukovyčiaus ir kitų pareigūnų patraukimo baudžiamojon atsakomybėm pirmadienį vakare Aukščiausioje Radoje kalbėjo generalinis prokuroras Olegas Machnickis, Jis perskaitė pranešimą apie tyrimo eigą dėl nusikaltimo pagal Baudžiamojo kodekso 115 straipsnio 1 dalį („tyčinė žmogžudystė sunkinančiomis aplinkybėmis“).

Iš O.Machnickio žodžių buvo galima suprasti, kad priemonių paskelbti V.Janukovyčiaus paiešką visgi nebuvo imtasi. Pasak jo, asmenys, kuriems bus pateikti įtarimai, dar tik „nustatinėjami“, o asmenų, kuriems draudžiama išvažiuoti, sąrašas iki šiol neperduotas Pasienio tarnybai. Savo ruožtu O.Machnickis pasiūlė parlamentui pavesti Generalinei prokuratūrai, VRM ir Saugumo tarnybai „pateikti įtariamų asmenų sąrašą“, o Pasienio tarnybai - „neleisti šitiems asmenims palikti Ukrainos teritorijos“.

Apie tai, kad paskelbta V.Janukovyčiaus paieška, pirmadienį apie 10 val. ryto savo „Facebook“ puslapyje pranešė einantis vidaus reikalų ministro pareigas A.Avakovas. „Informuoju: šįryt iškelta baudžiamoji byla dėl taikių piliečių masinių žudynių. V.Janukovyčiui ir daugeliui kitų pareigūnų paskelbta paieška“, - rašė A.Avakovas.

Jo duomenimis, po nepavykusio bandymo palikti šalį vasario 22 d. V.Janukovyčius nuvyko į Krymą, kur apsistojo vienoje iš savo privačių rezidencijų. Sužinojęs, kad ten vyksta A.Avakovas ir Saugumo tarnybos vadovas Valentinas Nalivaičenka, jis skubiai pasislėpė. „Su likusia apsaugos dalimi V.Janukovyčius, lydimas A.Kliujevo, trimis automobiliais išvyko nežnoma kryptimi, išjungęs visas ryšio priemones“, - pasakojo A.Avakovas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.